Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

INGA GENVÄGER TILL TILLVÄXT

2017-11-04 16:19 #0 av: Woodland

En av anledningarna till att vi letar efter andliga genvägar är relaterad till vår moderna tidsålder där det vimlar av genvägar och snabba resultat. Vi kan snabbt lindra smärta med medicin, hitta vägen till restauranger med våra smartphones och få omedelbara svar på våra frågor på nätet. Dessa är i sig själva inte dåliga saker, men de tenderar att främja falska förväntningar.

Inga genvägar till tillväxt  ©

av R.C. Sproul

Jag blir fortfarande förvånad när jag ser bildekaler* där det står "Visualisera världsfred". Tanken är att om jag, och tillräckligt många andra människor, skapar den rätta mentala bilden av fred, kommer det snart att ske. Det är häpnadsväckande att vissa människor faktiskt tror att denna löjliga teknik kommer att föda fram ett sådant önskvärt mål.

Sedan finns den populära "Coexist" (fredlig samlevnad) dekalen. Du har kanske sett den, den som stavas med symbolerna för olika religioner - den islamska halvmånen som bildar C, det kristna korset som bildar T, och så vidare. Tanken verkar vara att om vi religiösa människor bara  slutar fokusera på våra skillnader, kunde vi nå världsharmoni. Om vi ​​förstår att våra övertygelser är alla lika varandra, skulle alla problem med krig och konflikter försvinna.

Det roliga är att vi avvisar sådana känslor när de visas på en bildekal, men vi accepterar dem på annat håll. Hur många affärsseminarier lovar inte ökade vinster om vi bara fokuserar på det positiva eller visualiserar ett mål? Östlig mysticism, där mycket av den stötfångare-teologi vi pratar om finner sitt ultimata ursprung, klär den med mer godtagbara religiösa metoder. Meditera regelbundet, upprepa ett mantra medan du visualiserar alltingens enhet, och mänskligheten kommer att röra sig mot enighet. Men det finns också en version som saluförs till oss som den kristna nyckeln till ett segerrikt liv. Tala om din önskan, hävda att det är ditt i Jesu namn, visualisera att det kommer att hända, och då blir det ditt. Ditt helande, din rikedom, framgång i relationer, lycklig familj, förbättrat äktenskap, allt kommer så snart du namnger det och hävdar det eller utövar kraften i positivt tänkande.

Vi letar efter rätt teknik, hemligheten som kommer att förvandla våra önskningar till verklighet. Vi skrattar åt världens andliga magi, bara för att omdöpa den och utöva den själva. Vi läser Skriften i hopp om att hitta genvägen till andlig tillväxt medan vi saknar det sanna genvägslösa svaret - nyckeln finns inte i Bibeln; den är Bibeln.

* Sproul anknyter till dekaler som sätts på stötfångare på fordon i USA med olika korta slogans. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-11-05 07:22 #1 av: Woodland

En av anledningarna till att vi letar efter andliga genvägar är relaterad till vår moderna tidsålder där det vimlar av genvägar och snabba resultat. Vi kan snabbt lindra smärta med medicin, hitta vägen till restauranger med våra smartphones och få omedelbara svar på våra frågor på nätet. Dessa är i sig själva inte dåliga saker, men de tenderar att främja falska förväntningar. Om tekniken kan lindra våra sjukdomar och göra våra jobb enklare kan det säkert ge våra själar vila, eller hur?

Vi antar att svaret är ja, och det finns alltför många "experter" där ute som uppmuntrar det antagandet. Titta bara på självhjälpsavsnittet i din lokala bokhandel, även i din lokala kristna bokhandel. Bok efter bok lovar att nyckeln till vår lycka finns i tolv steg eller mindre. Det faktum att inget av dessa löften ger resultat hindrar inte människor från att köpa dessa böcker eller nya författare från att ompaketera gamla, ineffektiva svar i snyggare omslag.

Men vi kan inte i sista hand skylla vår sökning efter genvägar på modern teknik. Våra medfödda begär för autonomi (att vara mästare av vårt eget öde) har allt sedan Adams fall drivit oss att söka efter själuppbyggande tekniker som kommer att förbättra oss. Vi ser inte vår tro som ett mål utan som ett medel för större fulländning. Evangelister vädjar rutinmässigt till människor att komma till Kristus och säger att Han kommer att göra dem lyckligare, mer självsäkra och mer andliga. Jesus blir ett sätt att förbättra våra äktenskap och vår ekonomi, samtidigt som vi frigör oss från alla slags tvångs- och negativa karaktärsdrag.

Kan Kristus göra allt det där? Självklart kan han. Men Jesus är inte ett medel för andra ändamål - Han är slutet, målet för våra liv. Han kommer inte in i våra liv för att ge oss speciella tekniker för att göra våra liv bättre. Han arbetar i och genom oss och ändrar oss till hans ära. Han ger inte troende  mystiska hemligheter för att ta dem till ett högre andligt plan. Det finns ingen dold sanning tillgänglig för några få, ingen metod som garanterar en snabb mognad i honom så länge vi behärskar den.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-11-05 18:12 #2 av: Woodland

Vi är frälsta av nåd allena (endast) och motiverade av tro allena, men efter att ha blivit räddade väntar vi inte bara på att dö. Kristendomen handlar också om andlig tillväxt, och andlig tillväxt innebär ansträngning - det heliga arbetet av helgelse. Vi arbetar uppenbarligen inte för vår pånyttfödelse eller vårt rättfärdigande. Båda handlingarna är "monergistiska": endast utförda av Gud. Endast den Helige Ande kan förändra våra hjärtan. Endast Kristi rättfärdighet, Guds Sons rättfärdighet säkrad genom Hans fullkomliga lydnad mot Fadern,  kan säkra vår rätta ställning inför Gud. Helgelsen inkluderar emellertid våra ansträngningar. Vi säger att det är synergistiskt eftersom både Gud och vi gör något. Ändå är vi inte likställda partner. Gud verkar i oss i både vår vilja och gärning enligt hans goda glädje så att vi utvecklas i helighet (Filipperbrevet 2: 12-13). Medan Gud verkar i oss, arbetar vi också, söker efter honom i bön, förlitar oss på nådens medel - det predikade Ordet, dopet och nattvarden -   försöker försonas med dem som vi har förnärmat. Det finns ingen genväg till helgelse. Det är en process  som alltför ofta verkar tragglande med framsteg som kan ta år att skönja.

Guds arbete är lätt för honom. Han letar inte efter genvägar eftersom han aldrig blir trött. Vi blir emellertid trötta och frustrerade. Vi är frestade att leta efter den enkla vägen, det snabba svaret, det enkla sättet framåt. Men den finns inte. Heliggörelsen kräver ihärdig uppmärksamhet på de medel som Gud har gett oss. Tillväxten kan vara långsam, nästan omärkbar ibland, men den är säker.

Ingen av djävulens tekniker kan stoppa Kristi process som formar oss till Hans avbild. De som han kallar helgar han. (Romarbrevet 8:30)

Att nonchalant ta del av det som tillhör Herren kommer inte att leda till vår näring. Att visualisera eller söka en hemlig formel hjälper inte. Vi måste utarbeta vår frälsning med fruktan och bävan, och veta att Kristus, genom Hans Ande, arbetar i oss. (Filipperbrevet 2:12)

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.