Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

ATT TÄNKA SOM JESUS av R.C. SPROUL

2017-09-16 15:32 #0 av: Woodland

Vi är alla benägna att fela, men vi kan också lära oss att motivera oss på ett ordnat, logiskt och övertygande sätt. Det är min önskan att se kristna tänka med yttersta övertygelse och klarhet. Så, som en disciplin, är det mycket till vår fördel att studera och behärska de grundläggande resonemangsprinciperna, så att vi med hjälp av Gud den Helige Ande i viss mån kan övervinna syndens ödeläggelse av vårt tänkande.

Att tänka som Jesus ©

av R.C. Sproul

För flera år sedan blev jag ombedd att ge ett öppningstal vid ett stort teologiskt seminarium i Amerika. I det anförandet talade jag om den kritiska rollen som logik spelar i biblisk tolkning och jag bad att seminarierna skulle inkludera kurser om logik i sina obligatoriska läroplaner. I nästan varje seminariums studier bör studenterna lära sig något om de ursprungliga bibliska språken hebreiska och grekiska. De lär sig att se på textens historiska bakgrund och de lär sig grundläggande tolkningsprinciper. Dessa är alla viktiga och värdefulla färdigheter för att bli goda förvaltare av Guds ord. 

Den främsta anledningen till att fel i biblisk tolkning inträffar är emellertid inte att läsaren saknar kunskap om hebreiska eller om omständigheterna under den tid som den bibliska boken skrevs. Den främsta orsaken till att Skriften missförstås är då det dras ogiltiga slutsatser från texten. Det är min fasta övertygelse att dessa felaktiga slutsatser skulle vara mindre förekommande om bibliska tolkar var mer skickliga i logikens grundläggande principer.

Låt mig ge ett exempel på vilken typ av felaktiga slutsatser jag har i åtanke. Jag tvivlar på att jag någonsin haft en diskussion angående frågan om Guds suveräna val utan att någon citerade Johannes 3:16 och sagt: "Men säger inte bibeln att 'Ty så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son, på det att var och en som tror på honom skall icke förgås, utan hava evigt liv'?" Jag instämmer omedelbart att bibeln säger det. Om vi ​​skulle översätta denna sanning till logiska propositioner skulle vi säga att alla som tror kommer att ha evigt liv, och ingen som har evigt liv kommer att förgås, eftersom förtappelse och evigt liv är polära motsatser när det gäller trons konsekvenser. Men denna text säger absolut ingenting om mänsklig förmåga att tro på Jesus Kristus. Det berättar ingenting om vem som ska tro. 

Jesus sade: "Ingen kan komma till mig, om icke Fadern, som har sänt mig, drager honom." (Joh 6:44) Här har vi ett universellt negativ som beskriver förmågan. Ingen person har förmågan att komma till Jesus om inte ett särskilt villkor är uppfyllt av Gud. Ändå glöms detta bort i ljuset av Johannes 3:16, som inte säger något om en förutsättning för tro. Så, Johannes 3:16, en av de mest kända texterna i hela Bibeln, slaktas rutinmässigt, regelbundet och systematiskt med felaktiga slutsatser och konsekvenser. 

 

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-17 06:22 #1 av: Woodland

Varför dras sådana ogiltiga slutsatser? Klassisk kristen teologi, särskilt reformerad teologi, talar om syndens “noetiska” effekt. Det engelska ordet noetic härstammar från det grekiska ordet nous, vilket ofta översätts som "sinne". Så syndens noetiska konsekvens på det mänskliga intellektet är på grund av människans fall. Hela den mänskliga personen, alla våra fakulteter inräknade, blev ödelagda av den mänskliga naturens korruption. Våra kroppar dör på grund av synden. Den mänskliga viljan är i ett tillstånd av moralisk träldom, i fångenskap av hjärtats onda begär och impulser. Våra sinnen är också fallna och vår förmåga att tänka har blivit kraftigt försvagad på grund av fallet. Jag skulle gissa att Adams IQ före fallet var extra extraordinärt. Jag tvivlar på att han var benägen att dra ogiltiga slutsatser under sin tid som Edens vårdare. Snarare var hans sinne skarpt och fyndigt. Men han förlorade det när han föll, och vi förlorade det med honom.

Men det faktum att vi är fallna betyder inte att vi inte längre har förmåga att tänka. Vi är alla benägna att fela, men vi kan också lära oss att motivera oss på ett ordnat, logiskt och övertygande sätt. Det är min önskan att se kristna tänka med yttersta övertygelse och klarhet. Så, som en disciplin, är det mycket till vår fördel att studera och behärska de grundläggande resonemangsprinciperna, så att vi med hjälp av Gud den Helige Ande i viss mån kan övervinna syndens ödeläggelse av vårt tänkande.

Jag tror inte för ett ögonblick att någon av oss, så länge som synden är i oss,   någonsin blir perfekt i vårt resonemang. Synd gör oss ogynnsamt inställda till Guds lag så länge vi lever, och vi måste kämpa för att övervinna dessa grundläggande snedvridningar av Guds sanning. Men om vi älskar Gud, inte bara med hela våra hjärtan, våra själar och vår styrka, utan också med våra sinnen (Mark 12:30), kommer vi att vara noggranna i våra försök att träna våra sinnen.

Ja, Adam hade ett skarpt sinne före fallet. Men jag tror att världen aldrig har upplevt ett sådant sunt tänkande som uppenbarades i Kristi sinne. Jag tror att den delen av vår Herres fullkomliga mänsklighet var att han aldrig drog en ogiltig slutsats. Han hoppade aldrig till en slutsats som var obefogad av premisserna. Hans tänkande var kristallklart och sammanhängande. Vi är kallade till att imitera vår Herre i allting, inklusive hans tänkande. Därför gör det till det främsta målet och en innerlig uppgift i ditt liv att älska honom med hela ditt sinne.

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.