Livsfrågor

Världens rikedom

2015-01-19 23:01 #0 av: Woodland

Hjälporganisationen Oxfam säger att innan 2016 kommer 1 % av världens befolkning äga mer än 50% av världens rikedom!

De rikastes del av den globala rikedomen ökade från 44% i 2009 till 48% i 2014, och det kommer att vara mer än 50% i 2016. Tillgångarna för dessa 1% är i genomsnitt 2.3 miljoner €.
Nästan hela 46% av de resterande rikedomarna ägs av en femtedel av världens befolkning. Detta lämnar 80% av världens befolkning att dela 5.5% med ett genomsnitt av 3,330 € per vuxen.
Oxfam planerar att kräva de rika på Davos Världsekonomiska Forum på åtgärder.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2015-01-20 10:45 #1 av: Davbjo

Ja, fördelningen är extremt obalanserad, och värre blir det, inte minst på grund av alla religiösa organisationer som ofta fokuserar sina krafter på världens absolut fattigaste regioner.

En sådan liten kyrka som Svenska Kyrkan har över 35 miljarder i tillgångar, hur mycket Vatikanen har är okänt. Om alla de biljoner världens trossamfund satt på delades ut till befolkningen skulle världen nog se radikalt annorlunda ut.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2015-01-20 12:37 #2 av: [Juel70]

Ja det är orättvist. Glada nyheter att dom ska yrka på åtgärder iallafall!

Anmäl
2015-01-20 13:31 #3 av: Woodland

Håller med dig gällande olika kyrkors tillgångar men hur stor deras påverkan är i detta fall kan jag inte överblicka.  Jag drar inte alla över en kam. De finns olika religiösa organisationer som stöder människor i många länder. Ett exempel är Open Doors som hjälper de som förföljs för sin tro:  "När de kristna stärks i Herren börjar de leva genom Guds förlåtelse och når ut i kärlek - även till sina förtryckare."  Genom att hjälpa de troende kan de i sin tur hjälpa andra inkluderat de icke-kristna som också lider. 

Viss del av de tillgånger  Svenska Kyrkan äger är fastigheter (kyrkor, församlingshem med mera) som behövs för verksamheten. Det finns också betydande landarealer och aktieinnehav. Dessa kunde naturligtvis avyttras lättare men det är svårt att veta i vilken mån i och med att de har anställda och pensionsförpliktelser. Och så måste det finnas en buffert för underhåll av fastigheter och tjänster till olika små församlingar där inte kollekten bär verksamheten. Men SK är rätt fattig jämfört med Vatikanen.

När det skall göras en värdering av Vatikanens tillgånger räknas de individuellt ofta som 0 (noll) för att de är oskattbara, det vill säga av ett sådan högt värde att de går inte att prissätta. Hur mycket bör man värdera Peterskyrkan och konstskatterna där i? Vad är Rafael eller Micheangelos målningar i det Sixtinska kapellet värda? 

Sedan kan man också tänka på vad som spenderas i olika militära sammanhang. Det är svindlande belopp.

Vad jag har läst från källan är Oxfam mer fokuserade på individers rikedom (miljardärer) och hur regeringarna bör agera för att utjämna penningspridningen . Det skulle innebära ett skifte från ett kapitalistsystem till något annat. Men hur de i Davos kommer att reagera blir intressant att se. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.