Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

BÖN: En krigares vapen

2018-06-10 08:32 #0 av: Woodland

Dr. John Piper är grundare och lärare av Desiring God och kansler i Bethlehem College och Seminary i Minneapolis. Han är författare till många böcker, bland annat When I Don’t Desire God och Living in the Light.

Bön: En krigares vapen  ©

I Daniel 10 får profeten ett ord från Herren (vers 1) - en syn av konflikt som bedövar honom med sin storhet. Så Daniel började med tårar och fasta och bön för att söka förklaringen av synen och under tre veckor kämpade han i bön med denna vision och sökte efter att få känna Guds vilja.

Efter tre veckor gick han ned till stranden av Tigris [Hiddekel] (v. 4). Där fick han en syn som var så fantastisk att han knappast kunde utstå den. För att göra saken värre (i vers 10), sträcktes en hand ut och den rörde honom så  att hans händer och knän skakade förskräckligt. Sedan sade rösten (vers 11-12): "Daniel, du högt älskade man, ge akt på de ord som jag vill tala till dig och res dig upp på dina fötter, ty jag har nu blivit sänd till dig"....Frukta inte, Daniel, ty redan från första dagen när du vände ditt hjärta till att förstå och ödmjuka dig inför din Gud, har dina ord varit hörda, och jag har nu kommit för dina ords skull." 

Detta är oerhört viktigt för att förstå bön. Lägg märke till orden: "Jag har nu kommit för dina ords skull." Sätt detta tillsammans med orden i vers 11: "Jag har blivit sänd till dig." Det betyder Gud skickade honom. Så   poängen är att Gud svarade på Daniels bön så snart han började be   tre veckor tidigare. "ty redan från första dagen när du vände ditt hjärta till att förstå och ödmjuka dig inför din Gud, har dina ord [böner] varit hörda, och jag har nu kommit för dina ord [dina böners skull]."

Så denna himmelska varelse kom, eftersom Daniel bad och ödmjukade sig inför Gud och fastade. Och förseningen på tre veckors var inte på grund av att det tog Gud  tre veckor att höra bönen. Vad var det då?

 

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-06-10 11:04 #1 av: Woodland

Vers 13: "Fursten över Persiens rike stod emot mig under tjugoen dagar. Då kom Mikael, en av de förnämsta furstarna, till min hjälp." Anledningen till att Guds budbärare hindrades var att en andlig varelse kallad "fursten över Persiens rike" stod  emot honom. Och anledningen till att denna änglalika budbärare blev fri från denna opposition var att ängeln Michael kom för att hjälpa honom.

Detta är det tydligaste exemplet i hela Bibeln på det som  av vissa människor kallas för en "territoriell ande". Vers 13 hänvisar till "Persiens rikes furste". Den naturliga meningen med denna fras skulle vara att  bland de övernaturliga varelserna som motsatte sig Gud är åtminstone en tilldelad ett territorium eller, mer exakt, ett rike, i detta fall Persien. Förmodligen är hans jobb att förmörka Persiens folk - för att hålla dem från att få sanningen och Guds Ords ljus.

Men denna anden är inte den enda som nämns. Titta på vers 20-21: "Då sade han [budbäraren från Gud]:" "Kan du förstå varför jag har kommit till dig? Men jag måste strax vända tillbaka för att strida mot fursten över Persien, och när jag drar bort från honom kommer fursten över Javan [Grekland].  Dock vill jag meddela dig vad som är skrivet i sanningens bok. Ingen enda hjälper mig mot dessa, ingen utom Mikael, er furste. 

Så det verkar som om det var en ande över Persien och en ande över Grekland. Men det verkar också som att Michael, den goda ängeln, har ett speciellt uppdrag för Israel, för det står i slutet av vers 21: " Mikael, er furste.." Och här innebär "er" flertal. Detta är inte en hänvisning till Daniels skyddsängel, utan till Israels skyddsängel.

Hur ska vi då utföra Guds verk med tanke på denna verklighet av territoriala andar? Först bör vi ta det övernaturliga på allvar och inse att vi befinner oss i ett krig som inte kan och bör inte tämjas genom att omtolka allt i den bibliska världssynen så att den passar snyggt med det sekulära, naturalistiska sättet att tänka på världen. För det andra, lägg märka till att Daniels bön, som har så kraftfulla effekter i det andliga riket, inte fokuserade på änglar och territoriella andar. Snarare, han brottades för sanning och för Guds folks goda. Han blev helt chockad när en ängel visade sig för honom. Och han visste ingenting om konflikten med fursten av Persien.

Men det är ingen slump att budbäraren sade att hans kamp med Persiens prince varade exakt samma tid som Daniels fasta och bön  - tjugoen dagar. Anledningen till detta är att krigsföringen i det andliga riket utkämpades i verklig mening av Daniel i bönens sfär.

Och så är det med fler av våra böner än vi inser. Men poängen är denna: Daniels böner handlade inte om änglar. Och förmodligen bör inte heller våra göra det. Vi borde kämpa i bön och fasta för de saker som vi vet är Guds vilja i våra liv och våra familjer, vår kyrka och vår stad och vår värld. Men i stort sett borde vi troligen lämna till Gud hur han använder änglar för att få sitt arbete gjort. Om Gud visar oss mer, kommer vi att använda det. Men kärnan i saken är inte att känna andarna utan att lära känna Gud och be i den Helige Andes kraft.

Så låt oss ägna oss åt bön med all vår kraft. Må Herren göra oss till ett folk som ber som Daniel.

Dr John Piper är författare till många böcker, bland annat  When I Don’t Desire God och Living in the Light.

© Tabletalk Magazine.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.