2019-10-06 09:00 #0 av: Woodland

Inga genvägar till tillväxt  ©

av R.C. Sproul

Jag blir fortfarande förvånad när jag ser bildekaler* där det står "Visualisera världsfred". Tanken är att om jag, och tillräckligt många andra människor, skapar den rätta mentala bilden av fred, kommer det snart att ske. Det är häpnadsväckande att vissa människor faktiskt tror att denna löjliga teknik kommer att föda fram ett sådant önskvärt mål.

Sedan finns den populära "Coexist" (fredlig samlevnad) dekalen. Du har kanske sett den, den som stavas med symbolerna för olika religioner - den islamska halvmånen som bildar C, det kristna korset som bildar T, och så vidare. Tanken verkar vara att om vi religiösa människor bara  slutar fokusera på våra skillnader, kunde vi nå världsharmoni. Om vi ​​förstår att våra övertygelser är alla lika varandra, skulle alla problem med krig och konflikter försvinna.

Det roliga är att vi avvisar sådana känslor när de visas på en bildekal, men vi accepterar dem på annat håll. Hur många affärsseminarier lovar inte ökade vinster om vi bara fokuserar på det positiva eller visualiserar ett mål? Östlig mysticism, där mycket av den stötfångare-teologi vi pratar om finner sitt ultimata ursprung, klär den med mer godtagbara religiösa metoder. Meditera regelbundet, upprepa ett mantra medan du visualiserar alltingens enhet, och mänskligheten kommer att röra sig mot enighet. Men det finns också en version som saluförs till oss som den kristna nyckeln till ett segerrikt liv. Tala om din önskan, hävda att det är ditt i Jesu namn, visualisera att det kommer att hända, och då blir det ditt. Ditt helande, din rikedom, framgång i relationer, lycklig familj, förbättrat äktenskap, allt kommer så snart du namnger det och hävdar det eller utövar kraften i positivt tänkande.

Vi letar efter rätt teknik, hemligheten som kommer att förvandla våra önskningar till verklighet. Vi skrattar åt världens andliga magi, bara för att omdöpa den och utöva den själva. Vi läser Skriften i hopp om att hitta genvägen till andlig tillväxt medan vi saknar det sanna genvägslösa svaret - nyckeln finns inte i Bibeln; den är Bibeln.

* Sproul anknyter till dekaler som sätts på stötfångare på fordon i USA med olika korta slogans. 

Artikeln   här.