2017-11-15 08:07 #0 av: Woodland

Land: Eritrea

Arresterad: 2004

De som har läst berättelsen om den eritreiska gospelsångaren Helen Berhane i hennes bok, Näktergalens sång, kommer att känna till Helens medfånge och nära vän, "Esther". Esthers riktiga namn är Twen, och hon fängslades i samma containrar som Helen.

Twen är en fantastisk kristen kvinna som utstått fruktansvärd misshandel och tortyr i händerna på eritreiska fängelsevakter. Twen tog på sig straff i Helens ställe och när Helen  som följd av misslyckanden och fängelsevillkor var mycket sjuk, vårdade Twen  henne. Hon matade Helen, tvättade hennes sår, försvarade henne och till och med bar henne till toaletten när Helen inte kunde gå själv. 

Twen greps i den eritreiska huvudstaden Asmara år 2004, men släpptes efter att hennes far övertalade henne att skriva på ett papper som sade att hon inte skulle fortsätta att träffa andra kristna, dela sin tro eller delta i kristna aktiviteter. År 2005 blev hon åter arresterad efter att hon funnits delta i ett kvällsbönemöte i en underjordisk kyrka. Efter hennes gripande skickades Twen till Mai Sirwa-fängelset. År 2006 fick hon sällskap av en stor grupp fångar som greps vid en kristen bröllopsfest i Asmara.

Twen och kvinnorna i denna grupp vägrade att underteckna ett papper som uppgav att de inte längre skulle engagera sig i kristna aktiviteter, vilket var likvärdigt med att avsäga sig sin tro. De skickades därför till Wi'a,  en av Eritreas hårdaste fängelser. Wi'a, som ligger vid Röda havet, är en av de mest ogästvänliga platserna på jorden. Hundratals fångar har dött i Wi'afängelset till följd av den extrema värmen och eländiga sanitära förhållanden. Fängelset stängdes slutligen på regeringens order. Twen och hennes grupp skickades då till Me'etrfängelset, beläget i den avlägsna nordvästra delen av Eritrea. Det finns ingen stad nära Me'etrfängelset och ingen kollektivtrafik. Fängelset huserar främst kristna fångar. 

Twen har haft möjligheter att fly. Vid ett tillfälle fick hon tillstånd att stanna hos sin familj i Asmara i en månad på grund av ett hälsoproblem. Efter att ha vårdats och fått behandling, gav sig Twen av tillbaka till fängelset på egen hand istället för att försöka ordna att smugglas ut från Eritrea till ett grannland.

Twen var 23 år när hon först greps år 2004. På den tiden var Twen nyfrälst. Idag betraktas Twen som en ledande kvinnlig ledare i fängelset. Hon fortsätter att se efter och sköta om andra kvinnliga fångar.

Människor som känner och älskar Twen säger att hon är en dyrbar, härlig kristen som är fast besluten att förbli en trogen följare av Jesus. De säger också att hon är villig att stanna i fängelse så länge som Gud tillåter henne att tjäna honom där genom att hjälpa andra.