Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Kyrkan

Bakhrom Kholmatov

2017-09-03 18:48 #0 av: Woodland

Pastor Bakhrom Kholmatov, som fängslades av polisen i april, dömdes i juli till tre års fängelse. Den 42-årige pastorn från Tadzjikistan, även känd som Bakhrom Holmatov, arresterades den 10 april efter att KNB*-officerare genomförde en räd mot den protestantiska kyrkan Sonmin Sonbogym. De trakasserade och slog kyrkans medlemmar och därefter  arresterade pastorn. Under razzian konfiskerade officerarna olika saker från kyrkan, inklusive pastorns dator och boken "More Than a Carpenter" av Josh McDowell. *(som tidigare var KGB under Sovjetunionen)

Bakhroms arrestering var bara den senaste händelsen i en rad av trakasserier som har pågått sedan februari. En kyrka som han var pastor för i Sughd utsattes för en räd i början av februari. Officerarna i den statliga kommittén för religiösa frågor tillsammans med andra brottsbekämpande organ avbröt kyrkan i sin gudstjänst, slog kyrkliga medlemmar, förolämpade och svor åt dem. De krävde att de troende avstod från sin tro.

Därefter avskedades några kyrkliga medlemmar från sina jobb och den hemliga polisen pressade kyrkans ledare och medlemmar så mycket att kyrkan till slut stängdes i mars. Efter detta flyttade pastor Bakhrom sin fru och tre barn till Khujand och började leda en kyrka där. Men familjen hade bara bott där en kort tid innan pastorn arresterades under räden den 10:e april.

Under förhören som följde informerades kristna om att "syftet med att utföra inspektioner är stängning av kyrkor i Tadzjikistan och förverkandet av deras egendom".

Senare hävdade tjänstemän att de kristna sånger som hittades på pastor Bakhroms dator och "More Than a Carpenter"-boken är "extremistiska material" och de anhöll pastor Bakhrom på misstankar om extremism. Myndigheterna hävdar att sångerna "Lova Gud, O Otroende Land", "Kristi armé" och "Vår kamp är inte mot blod och kött" erkänns av religiösa "experter" som "extremistiska och kallar människor till att störta regeringen." "Experterna" som kom till denna slutsats är de imamer som arbetar för KNB). 

I juli dömde en domstol Pastor Bakhrom till tre års fängelse.

Såsom i andra länder i regionen använder tadzjiska myndigheter ofta anklagelser om extremism för att straffa de kristna. Lokala kristna sa senare att anklagelserna var fabricerade eftersom myndigheterna inte kunde hitta något som var olagligt i kyrkan. Människor som är nära pastor Holmatov tror att han faktiskt arresterades på grund av en konflikt över en byggnad. Sonmin Sonbogym-kyrkan äger en prestigefylld byggnad som myndigheterna uppenbarligen vill ha. Flera månader före räderna kallades pastor Holmatov till ett möte där de krävde att han undertecknade dokument som överförde byggnaden till någon annan. Pastorn vägrade. 

Tadsjikiska myndigheterna säger att Sonmin Sonbogym inte har någon officiell registrering och att deras verksamhet därför är olaglig. Men Sonmin Sonbogym var officiellt registrerad hos Statens kommitté för religiösa frågor år 1993. Och när alla registrerade religiösa samhällen måste genomgå omregistrering under 2009 uppfyllde kyrkan omedelbart kravet och fick en ny registrering den 23:e oktober samma år.

Tjänstemän involverade i fallet hotade medlemmarna av pastor Bakhroms familj, liksom kyrkans medlemmar, i syfte att tysta ner detaljerna om fallet, domstolen eller den fängslades skick. Pastor Bakhroms släktingar har pliktskyldigt nekat att tala om ämnet.

Pastor Bakhroms familjemedlemmar och kyrkliga medlemmar vet inte var han hålls.

Tadzjikistan är det fattigaste landet i den före detta Sovjetunionen, delvis för att det inte har tillgång till något hav. Majoriteten av befolkningen är yngre, under 30 år, och landet saknar grundläggande infrastruktur. Korruption tillika opiumhandeln är ett problem.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-16 15:24 #1 av: Woodland

Den 18:e augusti fastställde Sogds rättsdomstol i Tadzjikistan pastor Bakhrom Kholmatovs treåriga fängelsestraff. Pastor Kholmatov straffades för att ha "sjungit extremistiska sånger i kyrkan och på så vis uppkallat 'religiöst hat'." 

Efter sin arrest hölls han först i hemliga polisen NSC: s förvar innan han överfördes till utredningsfängelset i Istaravshan. Det är oklart huruvida han är kvar där eller om han har förts vidare till ett fångläger för att avtjäna sitt straff.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.