2017-07-22 19:16 #0 av: Woodland

Pastor Zhang Shaojie från den kristna kyrkan i Nanle County i Henanprovinsen avtjänar för närvarande ett 12-årigt fängelsestraff  för att ha "samlat en folkmassa för att störa den allmänna ordningen" och för en tillgjord bedrägerianklagelse.

Zhang tjänstgjorde som lokal chef för Kinas kristna råd och den "Tre-Själv patriotiska rörelsen". Han greps ursprungligen den 16 november 2013 då myndigheterna bad att få träffa honom i hans kyrka. Istället band myndigheterna Zhang och tog honom i förvar.

Runt samma vecka som Zhangs greps fängslade myndigheterna mer än 20 kyrkliga medlemmar relaterade till en markkonflikt mellan kyrkan och Nanle läns regering. Zhangs dotter, hennes man och barn flydde från området för att undvika arresteringar. Hon berättade senare för "China Aid" att hon hade fått mer än 10 hotfulla samtal från anonyma personer som lovade att "utplåna hela hennes familj" om hon fortsatte att prata om kyrkan.

Zhang dömdes till 12 års fängelse den 4 juli 2014 och hans överklagande till en högre instans (schemalagd i Augusti) avslogs. Zhang var 49 när han arresterades.