Övrigt

Svordomar

2017-01-21 22:11 #0 av: PastaR

När man tittar på Tv eller lyssnar på radio, störs jag av att det verkar vara ok att använda svordomar och grova kraftuttryck.
Det ansågs tidigare vara oacceptabelt och obildat, men numera ses det som nödvändigt för att kunna uttrycka känslor.
Jag tycker det är synd att de barn som växer upp ska behöva lära sig att det är normalt.
När man ser en sympatisk människa och så förstör denna hela sin image med ett grovt språk. Blir lika besviken varjevgång.
Tänk om vi kunde vända den här trenden. Men hur?

Anmäl
2017-01-21 22:32 #1 av: lunakees

Vad anser du vara svordomar? :)  Jag är ateist så jag hänger aldrig på den här delen av ifokus men jag blev så nyfiken på den här diskussionen. Tänker du på de riktigt grova svordomarna som könsord, eller tycker du att (ursäkta om du tar illa upp nu, detta är enbart för diskussionens skull) fan, jävlar, skit m.m också är "illa"? Skulle en persons image förstöras om hen utbrast "jävla skit" när hen slog i tån t.ex? :P 

Anmäl
2017-01-21 22:32 #2 av: greenseng

  Ett bra tips på att kunna komma någonstans här i livet är faktiskt att lära sig ett vårdat språk.

Något som någon kanske skulle börja ge kurser i?

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Anmäl
2017-01-21 22:35 #3 av: Hera

Svordomar är numer en del av det vardagliga språket. Lär aldrig försvinna och ses inte som ovårdat av de yngre generationerna.

Något man får acceptera. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-21 23:27 #4 av: Woodland

Språkvetare håller med det du skrev   - Det ansågs tidigare vara oacceptabelt och obildat, men numera ses det som nödvändigt för att kunna uttrycka känslor. Jag hörde en språkvetare som sade att det tyder på att brukaren har ett fattigt vokabulär och inte behärskar ett mer sofistikerat sätt att uttrycka sig på.  

Det verkar logiskt att dagens svordomar med tiden kommer att ge svagare effekt och till slut bli helt kraftlösa. Man får hitta på nya. Och i och med att vi får in fler människor av annan kulturell bakgrund och med annat språk så övertar vi säkert deras svordomar.  

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-01-22 14:54 #5 av: OlgaMaria

Om man inte har en anledning att tycka svordomar låter illa så är det säkert som #3 skriver, men det betyder ju inte att alla unga tycker det är ok. Min dotter tycker det är förfärligt med svordomar. Själv reagerar jag knappt för man är så van från tv mm men hon blir verkligen illa berörd för hon pratar inte så och inte hennes kompisar heller (eller vi i familj och släkt).

Sen tror jag att det är få föräldrar som tycker det låter fint när deras små barn säger svärord, och att man kanske skärper till sitt språk lite inför sina barn. Det är väl någon slags instinkt om att det inte är helt fräscht att prata om djävulen, könsord mm i var och varannan mening.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-22 18:18 #6 av: setfree

Självklart störs jag av svordomar i tv. Det kan väl vara förståeligt i vissa situationer som när Charlotte Kalla föll och hamnade efter och skrek en svordom. Det kan jag förstå.

Men när Hoa Hoa Dahlgren svär när han medverkar i på spåret blir jag oerhört irriterad. Otroligt dålig stil. I mina ögon sjunker han som en sten.

Anmäl
2017-01-22 18:41 #7 av: OlgaMaria

För mig sjunker ingen. Ser inte ner på någon för att de svär. Däremot låter det hemskt i mina öron men jag lägger ingen större vikt vid det om det är vem som helst som svär. Det är så kulturen ser ut. Men i min familj är det inte ok. Och om någon jag känner som är kristen svär så blir jag lite ledsen.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-22 20:17 #8 av: PastaR

#7 Om någon skulle börja säga könsord, så fort den kunde få med det i en mening, skulle man höja på ögonbrynen och undra vad den personen har för värderingar.
Man skulle känna sig obekväm och obehaglig till mods. Att använda ett grovt språk är inte coolt för mig. Att använda svordomar är kränkande mot den som är kristen och inte att ta hänsyn. Tyvärr måste jag säga att min beundran sjunker direkt. Kan inte se det som kultur.
#1 en svordom är när man åkallar onda makter och uttalar förbannelser om det händer något. Det finns tillräckligt med ondska i världen, utan att man behöver be om deras närvaro.
Om en bekännande kristen svär, blir jag väldigt ledsen.
Jag önskar att vi som bekännande kristna, skulle opponera oss. Det hör inte till kultur att använda språket så illa.
Har haft arbetskamrater, som svurit, men som undvikit det i min närvaro. Inte för att jag påpekat deras ovana, utan av respekt för mina värderingar.
Det har jag uppskattat mycket.

Anmäl
2017-01-22 20:37 #9 av: Hera

Svordomar är bara ord. De har ingen makt och tillkallar inte onda makter. De är bara sätt att ge uttryck för det man menar. Man ber inte om någon närvaro. 

Och jag har då aldrig stött på någon som använt könsord så fort dom kan få med det i en mening.

För övrigt ser man inte på en människa att den är troende och ärligt talat har jag aldrig hört att en kristen inte får svära. 

Svordomar som inte är riktade mot någon utan bara använda för "eget bruk" rör mig inte i ryggen.  Finns ju verkligen viktigare saker att störa sig på här i livet. Att bry sig om.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-22 21:16 #10 av: OlgaMaria

Jag tycker också svordomar låter förfärligt, och när jag hör någon säga "f**ta* skulle jag inte tveka att säga ifrån och förklara hur förkastligt det är att säga så, men i de flesta fall tycker jag det verkar som att det inte betyder så mycket. Jag gillar det inte, men jag behöver inte döma personen.
Många som blir kristna upplever automatiskt att det inte känns rätt att svära efter att de blivit kristna. Då signalerar det förändrade språket förändringen på insidan. Människor behöver en anledning till att förändra sitt språkbruk, en anledning som betyder något för dem, och tills det sker vill jag i alla fall inte att de ska känna sig dömda av mig.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-22 21:44 #11 av: Hera

Jag ser ju inte riktigt könsord som svordomar. Används tyvärr som skällsord/namnkallning.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-22 21:46 #12 av: OlgaMaria

Ja, beror lite på. Vissa säger det när de slår i tån typ, och andra som skällsord, och i det senare fallet är det ju extra bedrövligt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-23 07:22 #13 av: setfree

#7 Du har naturligtvis rätt Olgamaria. Jag borde inte kasta sten i glashus. Jag behöver inte se ner på andra för det. Normalt bryr jag  mig inte vad andra gör.

Jag träffade en del Engelsmän i mitt jobb för ett antal år sedan och jag tycker nog att min engelska är relativt bra. Jag använde ordet "crap" i ett visst sammanhang. En av dom påpekade då att det inte lät bra när jag använde det ordet.

Jag tappade lite förtroende men var tacksam över att de påpekade det. Crap sägs relativt ofta så jag trodde inte det var nåt speciellt. Hade jag sagt f-ordet hade de nog reagerat oerhört mycket starkare.

Min lärdom var att vara lite noga med hur jag uttrycker mig.

Anmäl
2017-01-23 08:41 #14 av: OlgaMaria

#13 :-)
Jo håller med om att det är knepigare på engelska. Deras svordomar låter inte så grova i våra öron. Över huvud taget är svenskan ett grovt språk i engelsmännens öron. Vi kan tex säga "Open the door" eller "what do you want?" och tycka vi är artiga men en engelsman hade sagt "can you open the door, please?" och "what would you like?"

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-23 12:53 #15 av: PastaR

Det är inte svårt att inse att man kallar på onda makter, när man ropar: Djävlar,
när det händer något. Att ord inte har någon betydelse är inte bra försvar för att använda dem. Nej tänk till istället på vad man säger.
Ord kan vara oerhört sårande och skada för lång tid framåt.
När det gäller detta med svordomar tycker jag att vi är som förlamade och inte reagerar på något så obehagligt, trots att många har samma åsikt.

Upplever att detta är ett bra forum att få framföra sina tankar på. Det är lärorikt att få diskutera och lyssna in varandra.

Anmäl
2017-01-23 13:20 #16 av: Hera

#15 Du får ursäkta men det där är trams enligt mig. Jag har då aldrig stött på några jävla för att jag svurit när jag tex slått mig. Inte träffat fan heller när jag sagt det. Ingen jag känner har mött dessa heller. Så du kanske bör inse att det inte är farligt att svära även om du inte gillar orden. Tänk så många dan och jäklar som hade sprungit runt här om det var som du tror. Du ser bristande logiken va?

Och visst är det försvar". Om ordet fan inte betyder mer än ordet hej för någon är det ju inget att tänka på. Och hur ska någon veta att DU ogillar det om alla man umgås med inte bryr sig om det? För jag är övertygad om att de som inte svär i den yngre generationen är underrepresenterade. 

Och vem blir sårad för att jag säger fan när jag slår mig? Knappast du eftersom det inte är riktat mot dig  och blir du sårad för något sådant ligger problemet hos dig och är något du måste jobba på. Det ligger inte på någon annan. 

Så du måste förstå att de flesta inte tycker att svordomar som inte är riktade mot någon är obehagliga. Tvärt om ses dom som en naturlig del av språket som hjälper oss uttrycka oss.

Jag svär säkert minst en gång om dagen. Om jag tappar något, slår mig, kommer på att jag glömt något mm. Och det är verkligen inget som jag kommer sluta med. Jag märker inte ens det.

Så gillar man inte svordomar kan man ju låta bli dom själv. Men man kan inte vänta sig att andra ska sluta använda något som har blivit en del av språket.  Med anledning att det kallar på saker ;)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-24 20:28 #17 av: PastaR

Förstår att detta är oviktigt för dig och du är inte beredd att ändra dig. Och det är säkert sant som du säger att många svär utan att tänka särskilt på det.
Hur många som är för eller emot vet nog varken du eller jag. För oss som inte är vana vid ett sånt språkbruk är det jobbigt att behöva lyssna till detta helt ofrivilligt i många sammanhang.
Vad du använder för ord i dina privata sammanhang besvärar inte mig.
Du anser min åsikt vara trams, men för mig är detta viktigt och jag tycker att man kan ta hänsyn till varandra.

Anmäl
2017-01-24 20:39 #18 av: Hera

#17 Du har fortfarande inte berättat hur vi ska veta att du tar illa upp. 

Har jag kallat din åsikt för trams ber jag om ursäkt. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-24 21:55 #19 av: PastaR

Mitt förslag är att man inte använder svordomar i offentliga sammanhang, så behöver ingen bli ledsen.
Tar emot din ursäkt. Bra om man kan respektera varandra.

Anmäl
2017-01-24 22:12 #20 av: Hera

#19 Jag förstår vad du önskar . Men jag hoppas du förstår  att det faktiskt är omöjligt idag. 

Gå ut på stan och fråga allmänheten så får du se det svart på vitt. Och märk väl, jag pratar om svordomar som INTE riktas mot någon.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-25 14:53 #21 av: mariannetolv

Ja hemskt, har hört det bland mina ungdomars vänner hur dom "kärleksfullt"  säger till varandra." I fucking hate you brother", fast dom menar tvärtom, men varför denna trend av att säga negativt fast man menar positivt.  Det är väl ändå det man säger som spelar roll?

Anmäl
2017-01-25 15:06 #22 av: greenseng

#21...

  Det är för att de inte tror på oss, dig, samhället eller världen. De har gett upp redan innan de startat. Och jag kan faktiskt förstå dem.

Ta gärna ett ärligt snack med dem.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Anmäl
2017-01-25 15:11 #23 av: lunakees

Men om man använder ordet j****r och f*n  då? Typ "f***n vad jobbigt det här var" eller "glassen var så j***a god!!" - varför tar ni illa upp då? Bara för att man en gång bestämde att dessa ord var en svordom? Förstår absolut att man kan bli ledsen om man svär ÅT någon, men om jag skulle säga "j***a skit" om jag råkade tappa mina böcker i en vattenpöl förstår jag inte hur det skulle kunna ses som negativt. 

http://illvet.se/manniskan/hjarnan/intelligens/svordomar-ar-tecken-pa-intelligens här har ni en intressant artikel btw :) 

Redigerat av Woodland. Se # 71

Anmäl
2017-01-25 15:20 #24 av: Hera

#21-22 Tvärtomspråket har funnits i alla fall i 30 år och är inget nytt. Det betyder knappast att man har gett upp.

Trender i språk kommer och går. Ords betydelser förändras med tiden. Verkar som en del har svårt att hänga med och har fastnat i dåtiden gällande betydelser.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-25 15:32 #25 av: Herveaux

Att svordomar tappar sin slagkraft med tiden är verkligen inget nytt.
Ett exempel; hur reagerar ni när någon säger "tusan"?
Nja, finns värre, fulare och grövre svordomar än så va´ ?

"När det gäller tusan är det belagt redan under medeltiden att man stundtals velat åkalla tusen djävlar över någon, och då är det lätt att förstå hur tusan uppstått helt enkelt genom en eufemistisk utelämning av huvudordet."

Källa: http://spraktidningen.se/blogg/mer-om-svenska-svordomar

På medeltiden lät "tusan" bra mycket vassare än vad det gör idag.
Numera låter det ju nästan gulligt och ganska så oskyldigt när någon ska ta till kraftord och säger "tusan också" eller "attans" som också nämns i länken.

Språket är levande, det utvecklas och förändras hela tiden.
Om några hundra år kommer säkerligen svordomar som vi idag anser vara väldigt grova och stötande anses som ganska slätstrukna.

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2017-01-25 15:59 #26 av: unbreakable8

Jag har väldigt svårt för att svära på något sätt överhuvudtaget och  jag föredrar att använda språket på ett tydligt och positivt sätt.

Anmäl
2017-01-28 22:39 #27 av: PastaR

#26 Håller med dig. Man behöver inte några svordomar alls.
Om vi slutar att använda dem överallt skulle de försvinna ur språket, och om man är medveten om att man åkallar onda makter, borde det vara lättare att avstå.
Det onda du åkallar är kanske inte synligt.
Hera, jag tror inte att du är någon ond människa, för att du använder svordomar ibland. Men man mår nog bättre om man får välsigna istället. Det sprider en annan atmosfär.

Anmäl
2017-01-28 22:50 #28 av: Hera

#27 Saken är den att man INTE åkallar onda makter för att man svär. Så lycka till att få dom ut ur språket när så många ser dom som just vårt språk.

jag mår inte dåligt av att svära. Just eftersom jag vet att det bara är ord.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-28 23:11 #29 av: retep

Jag svär väldigt sällan, men någon gång ibland kommer det likväl ett svärord eller kraftuttryck.
Gillar inte när folk använder sig av svordomar för att argumentera och göra sig hörda...
Gillar inte heller när folk säger, o gode Gud, herre Jesus, herre jösses m.fl. i tid och otid. Också dessa är onödiga kraftuttryck.
Frågan är om man åkallar Gud med dessa uttryck och åkallar den onde med svordomar.
De vi vanligtvis anser vara svordomar.

Anmäl
2017-01-29 14:31 #30 av: OlgaMaria

Ord är inte magiska. Vi talar vad hjärtat är fullt av - och det betyder att ord framför allt betyder exakt vad vi menar med dem i vårt hjärta. Om man inte medvetet åkallar den onde så kommer inte svordomarna ha den betydelsen heller. Däremot tror jag många kristna drar sig för att svära för man förstår i sitt hjärta vad svordomarna betyder och man vill inte uttrycka sig så.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-29 21:16 #31 av: setfree

Om man inte tror på Gud, betyder svordomar ingenting.

Det är inte så  konstigt att vi har olika syn eftersom vi har olika verklighetsuppfattning. För oss som tror betyder det väldigt mycket vad vi säger.

Vi kommer ju att få stå till svars för alla våra ord.

Anmäl
2017-01-29 21:22 #32 av: Hera

Om vi får stå till svars för något lär det vara våra handlingar och inte ord.

Tror övre makter har bättre saker för sig än att bry sig om huruvida Ulla svor när hon slog tån.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-01-29 21:27 #33 av: setfree

#32 Jag riktade mig till de som tror på Gud. Jag utgick ifrån att de känner till vad bibeln säger. Det är inte min egen åsikt.

Min gissning är att du inte tror på Gud, och då betyder väl det jag skriver ingenting.

 Nej du har rätt i att svära när man slår i tån inte är speciellt allvarligt. Det finns viktigare saker.

Men jag säger er att varje onyttigt ord som människorna yttrar skall de få svara för på domens dag.  Efter dina ord skall du frias, och efter dina ord skall du fällas.”

(Matt 12:36)

Anmäl
2017-01-30 08:35 #34 av: OlgaMaria

#33 Det stämmer, men jag tror vi kommer dömas helt olika för saker vi sagt som låter lika.

En människa ser det som är för ögonen, men Herren ser till hjärtat. 1 Sam 16:7

Herren rannsakar alla hjärtan och förstår alla uppsåt och tankar. 1 Krön 28:9

Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och genomtränger tills det skiljer själ och ande, led och märg, och det dömer över hjärtats uppsåt och tankar. Hebr 4:12

Så jag tror det viktiga är på vilket sätt vi sagt saker och ting och vad vi menat med våra ord. Det är skillnad på att säga "din knasboll" på ett kärleksfullt sätt och att säga "din idiot" med hat och förakt i hjärtat. Osv.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-30 09:42 #35 av: setfree

#34 Jag instämmer helt. Avsikten i orden är avgörande.

Jag är numera mycket mera medveten om vad jag säger. Även skvaller och det som kan påverka andras åsikter på ett negativt sätt ska vi försöka undvika. Skvaller finns det mycket av i kyrkan.

Även om man är medveten om detta så gör man fel då och då.

Anmäl
2017-01-30 10:27 #36 av: OlgaMaria

#35 Ja, jag håller med! Och oh, så lätt det är att säga saker som man inte är helt stolt över i efterhand. Men vi får växa och mogna. Den som är felfri i sitt tal är fullkomlig Skämtar Jak 3:2

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-01-31 20:29 #37 av: PastaR

Där många ord är, är synden inte långt borta. Tror det står i Ordspråk.boken.
Varav hjärtat är fullt talar munnen. Vad man sår, får man s körda osv. Tungan kan vara värre än ett tveeggat svärd.
Nog har vi ansvar för vad som kommer ur vår mun. Ibland kan ett förfluget ord göra väldigt stor skada. Ändå kanske det inte var illa menat. Vad som kommer ur vår mun avslöjar mycket hur vi är som människor. (Gode Gud, fyll mitt inre med värme och kärlek i st f ovilja elakhet och förtal.)
Det behövs mycket ödmjukhet och att vi behöver kunna säga förlåt ibland.
Håller med Retep om kraftuttryck.

Anmäl
2017-02-05 16:37 #38 av: Ser0tonin

#31 av: setfree

Om man inte tror på Gud, betyder svordomar ingenting.

Jag minns en gång när jag och en kompis gick och pratade, vi svor, det var ju roligt när man var mindre. Då råkade vi göra det när vi passerade en präst. Då vänder han sig emot oss och säger "Pojkar, det är åtminstone bättre att svära än att missbruka Herrens namn."

Anmäl
2017-02-05 18:55 #39 av: Woodland

#38
Jag håller med prästen.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-02-05 18:57 #40 av: retep

Intressant då, tänker jag, hur att inte missbruka Herrens namn!?
För Herens namn är så långt mycket mer...

Anmäl
2017-02-06 00:37 #41 av: Lilla Stjärna

Hela grunden i min uppfostran har handlat om ett vårdat uppförande och ett vårdat språk, främst då från min mor, hon har alltid lagt största vikten på detta och gör än idag.

Jag har aldrig någonsin hört en enda släkting på min mors sida svära. Ett av mina nu vuxna barn brukade svära under tidiga tonårstiden men inte senare. Ett annat barn har alltid reagerat med obehag på deras pappas svordomar. I hans familj svär de vart och vartannat ord.....nästan.  Jag har dock alltid blivit illa berörd av svordomar och annat obehagligt vokabulär.

Inte hört deras kompisar svära heller. Jag har hela tiden fört min egen uppfostran vidare till mina egna barn och är mer än nöjd med deras fina uppförande, kan jag säga Stjärnor! Vi har även fått väldigt mycket beröm om dem utifrån, för att de vet hur man för sig här i livet.

Med svordomar menar jag personligt tilltal till "högre makter",  alltså åkallan om hjälp. OK, det hände före mitt frälsningsögonblick att jag skrek till; "F*n!", "D*****r!" om jag blev vansinnigt arg Skäms men aldrig efter. Har man som jag haft att göra med dessa onda varelser (helt omedvetet förstås! ) då tar man sånt helt och hållet för besvärjelser och blir allvarligt rädd.......Du har helt rätt där, PastaR;

" Det onda du åkallar är kanske inte synligt. "

När barnens far svär här hemma brukar jag be honom att sluta. Jag frågar honom då varför han åkallar Mörkrets Furste. Han brukar bli tyst en lång stund och det blir lugnt med svordomarna ett tag sedan...

Redigerat av Woodland. Se # 71

Anmäl
2017-02-14 08:39 #42 av: Farwuq

Jag säger nej till svordomar.
De är fullständigt onödiga och hör inte hemma i vårdat språk.

Sedan... uppfattar jag det även som en klassfråga,  ju lägre bildningsnivå ju fler svordomar och ju sämre språk rent generellt.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-02-14 08:53 #43 av: Hera

Håller inte alls med om att det är en klassfråga idag. Generationsfråga däremot. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-02-14 08:55 #44 av: Farwuq

Mja, det kan man ha delade meningar om.
Min dotter och hennes väninnor för »vårdat språk«, de är 25 och bildade både kulturellt och akademiskt.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-02-14 09:02 #45 av: Hera

Ja det är vi oense om.

Förr må det ha varit så men idag ser man lätt att det inte är någon klassfråga.

Språkbruket förändras genom tiderna. I alla klasser. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-02-14 09:03 #46 av: setfree

#43 Nja jag tror det är en klassfråga också.

Jag rör mig bland "högutbildade" och ytterst kompetenta medarbetare och kan konstatera att svårdomar är sällsynta. Men visst ligger det något i att det är vanligare bland yngre än äldre.

Anmäl
2017-02-14 09:06 #47 av: Hera

Jag rör mig i olika "klasser" och åldrar mycket och vet vad jag skriver om ;)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-02-14 09:07 #48 av: greenseng

  Jag misstänker att det så småningom kommer att bli "inne" med ett mer vårdat språk. Det brukar bli så när något når en ytterlighet.

Fast då får vi antagligen förbereda oss på att ett antal mer komplicerade godkända ord, som redan då finns i akademins ordlista, blir mer eller mindre vardagsmat.

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Anmäl
2017-02-14 09:13 #49 av: Farwuq

OK. Jag har kanske inte tillräckligt brett underlag.

Jag är boende i Lund och har i princip bara akademiker, folk av »god klass« och deras barn inom syn och hörhåll.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-02-14 10:15 #50 av: setfree

#47 Jag rör mig i olika "klasser" och åldrar mycket och vet vad jag skriver om ;)

Det tror jag säkert.

Skulle inte förvåna mig om det finns någon undersökning någonstans.

Även jag umgås mer med akademiker och har väl inte tilräckligt stort underlag för att veta hur folk uttrycker sig i olika samanhang.

Och som jag skrev tidigare finns det annat som är mycket mer skrämmande än svordomar. Våld och övergrepp exempelvis. Vi kanske ska lägga fokus på det som är de verkliga problemen. Det är alltid viktigare att göra något positivt istället för att gnälla på småsaker.

Att min dotter ska kunna gå på konsert utan att riskera övergrepp är självklart för mig, men det verkar inte så.

Att en oskyldig 16 åring blir skjuten í Malmö gjorde att jag inte kunde hålla tårarna tillbaka. Här finns en potential till förbättring.

Anmäl
2017-02-14 10:40 #51 av: OlgaMaria

#50 Well spoken!

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-02-14 11:07 #52 av: Hera

Precis. Svordomar är puss i mussissippi jämfört med vad som sker.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-04-30 13:49 #53 av: PastaR

Om det är vanligare bland de yngre, kanske det beror på att det har varit tillåtet i radio och tv-program på senare år. Ingen orkar reagera och sätta ner foten.
Vi har blivit så avtrubbade, så vi sväljer vad som helst.
Även om det är ett litet problem bör vi reagera.

Anmäl
2017-04-30 17:09 #54 av: abcö

Jag är inte kristen men tycker svordomar låter väldigt illa och använder dem inte själv. Jag bryr mig inte om ifall någon annan svär för att den slår sig eller tappar något eller glömt något. Men jag tycker det är lite jobbigt när jag sitter och pratar med någon som i var och varannan mening slänger in en svordom i för mig helt oviktiga sammanhang. Exempel:

"Fy f*n vad jag är trött, är så j***a less på mitt satans jobb. H*****e vad jag önskar att man hade pengar och kunde åka långt bort och bara softa och ta det j*****t lugnt."

Ursäkta mitt fula språk, jag skulle aldrig ta orden i min mun men jag ville visa exempel.

Redigerat av Woodland. Se # 71

Anmäl
2017-05-02 19:47 #55 av: landsbygdsbo

Svordomar är i språket ungefär som krydda i matlagning.

Du kan lätt förstöra den finaste köttbit med en för generös kryddning. Samma sak gäller språket. Lagom kryddat språk är bra, men när man vräker på utav H-E ja då faller det viktiga jag har att säga... Eller jämför med hur en vuxen förnuftig kvinna använder smink och hur en 13 årig flicka gör det...

Anmäl
2017-05-02 20:20 #56 av: PastaR

För mig är det ingen krydda. Det är smuts som kommit i maten.

Anmäl
2017-05-02 20:21 #57 av: Hera

För mig är det en "krydda". 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-05-02 20:43 #58 av: landsbygdsbo

#56

Krydda = Smuts?

Bjud en norrlänning på surströmming och chansen är stor att han blir glad. Gör detsamma  med en skåning och han kanske slänger maten.

En berättelse beskriver många gånger en speciell situation med en svordom mycket bättre än en massa ord som vattnar ur det hela.

Jag gillar inte en "överanvändning" och jag är medveten om att många lägger in religiösa väerderingar.

Men dagens ungdomar använder inte de gamla svenska svordomarna som åkallade vissa potentater eller avvände "heliga ord"( Emils pappa och hans _sakramentskade unge, till ex)

Dagen unga svär på ett amerikanskt sätt vilket betyder att genitalier och sex används vid nedsättande svordomar istället, vilket egentligen inte missbrukar olika namn.

Anmäl
2017-05-02 21:42 #59 av: PastaR

Kryddor kan förstöra de finaste råvaror. Det behövs fin känsla för smaker för att det ska bli bra.
Vi är nog ganska överens trots allt. Visst vill vi ha ett vårdat språk och att våra barn och ungdomar inte vräker ur sig vad som helst
Du låter relativt bra landsbygdsbo.

Anmäl
2017-05-03 02:39 #60 av: Farwuq

För mig är det som dålig andedräkt.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2017-05-03 11:38 #61 av: landsbygdsbo

#59 Javisst där har du helt rätt. Men avsaknaden av kryddor förstör även det. Smaka gärna på en så enkel sak som färskpotatis utan salt och dill...

Samma sak med språket. Ett språk utan variabler och målande uttryck blir blekt och enformigt.

#60

Tja, en svavelosande predikan är alltid bättre än ett sömnpiller. En talare som folk gärna lyssnar till "kryddar" sitt språk. Till och med den mest fanatiske väckelsepredikanten kryddar sin predikan för att få till en så talande verbal presentation som möjligt.

För kryddor i språk är som kryddor i matlagning. Den varierar med dem man umgås med. Och en anpassad kryddning är förutsättningen för både en lyckad matlagning och en lyckad verbal presentation.

Vad som, för mig är verbal dålig andedräkt hänger inte på hur man framför utan mer på själva budskapet.

Anmäl
2017-05-03 13:45 #62 av: PastaR

Vem vill ha en kvinna med grovkornigt språk.
Vem vill ha en mamma till sina barn som finner det naturligt med kryddat språk.
Är tacksam trots allt att det finns fler människor som störs av ett ovårdat språk.
Det är viktigt vad man säger, men också hur man säger det.
Alla som jobbar med våra barn och unga och de som framträder i offentliga sammanhang är ju stilbildande och borde vara noga med sin framtoning.
Vill ni ha ett kryddat och grovkornigt språk i er privata sfär, så besvärar ni ju inte er omgivning.i

Anmäl
2017-05-03 14:57 #63 av: landsbygdsbo

#64  Jag vill ha, och har en stark kvinna som kan bli grov i mun om det krävs.

Som jag sade tidigare, det viktiga är inte hur ngt sägs, utan vad som sägs.

Tittar du på dagens ungdomar så talar de ett språk som var främmande för de flesta födda före 1980.

Barn och ungdomar får sitt språk från dem de umgås med.

I början med mamma o pappa, sedan med kompisar o jämnåriga.

Vill du ha ett utslätat språk, så använd det.

Jag accepterar det

Men samtidigt kräver jag att du respekterar andras språk.

För det viktiga är ju inte hur utan utan vad man säger....

Anmäl
2017-05-03 15:19 #64 av: Maria

#62 Vem vill ha en kvinna med grovkornigt språk

Min man har aldrig klagatSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2017-05-04 05:13 #65 av: Hera

#62. Det är dags att du vidgar vyerna och inser att din syn inte är rätt ner än för dig. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-05-04 08:23 #66 av: landsbygdsbo

Det är alltför många som håller "kvinnan tige i församlingen" alltför högt.

Anmäl
2017-06-19 17:33 #67 av: [Roe Deer]

Jag är inte religiös, men öppen för det mesta. 

Gällande svordomar så används de olika mycket för varje individ idag.  Jag svor som tonåring men idag så chockas jag varje gång jag råkar svära. Jag använder svordomar enbart som förstärkningsord, låt säga om jag slår i lilltån i något hårt, eller om jag är arg. Jag älskar att ha ett brett ordförråd och ge alla ord tyngd, och svär man för mycket så tappas många andra ord bort och en svordom blir bara som vilket annat ord som helst. Det låter inte bra att svära i var och varannan mening enligt mig.  

Anmäl
2017-06-19 18:25 #68 av: landsbygdsbo

#67 Svordomar är starkvaluta i språket, om de används med förnuft. Gör man inte det utan använder dem i tid o otid så går det inflation i deras värde och ens språk blir mer och mer slätstruket.

Anmäl
2017-06-27 19:39 #69 av: unbreakable8

#23

av:

lunakees

Men om man använder ordet j****r och f*n då? Typ "f***n vad jobbigt det här var" eller "glassen var så j***a god!!"

Svordom är faktiskt egentligen att "missbruka Herren din Guds namn",  men själva orden F** och j****r är ju inte så trevliga heller.

Ibland slinker det faktiskt ur mig " Åh Gud så vacker, Gud så fint, Gud så rädd jag blev " osv, men då är mitt hjärta med och jag menar det och ger äran åt Gud.

Redigerat av Woodland. Se # 71 

Anmäl
2017-08-19 23:56 #70 av: NiklasTyreso

F**n, vad det låter h******s förbannat illa med med sådana där j***a svordomar. Bibeln förbjuder inte kraftuttryck, men jesus tyckte illa om att människor svor eder vid gud eller andra makter. Svära eder och kraftuttryck är dock två helt olika saker.

Redigerat av Woodland. Se # 71

Anmäl
2017-08-20 07:39 #71 av: Woodland

Enligt Skrivregler på iFokus:  det är inte tillåtet att använda svordomar eller annat ovårdat språk.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-04 12:33 #73 av: Hera

#72 Helt obegripligt.  Försök en gång till.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-09-04 12:43 #74 av: Maria

#72 Personangrepp är inte tillåtet på iFokus.

/Maria

 

Anmäl
2017-09-04 21:22 #75 av: Woodland

# 74

Amen! 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-05 09:11 #76 av: landsbygdsbo

Alla använder svordomar eller ersättning för svordomar ibland.

Olika ord betyder och värderas olika.

En harmlös svordom i en barnfilm "Sakramentskade unge" (Emil i Lönneberga) passerar obemärkt här, men skulle ngn säga det i ett katolskt land så är det där en av de grövre svordomarna.  Var i Tyskland, när ett jobb gick snett och min kollega väste "Donnerwetter" vilket betyder åskväder..  först blev jag förvånad sedan förstod jag att han svor...

Så svordomen värderas både hos den som uttalar den o den som hör den. Och den kan värderas olika.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.