Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Kyrkan

Fyra fängslade i Sudan

2016-11-19 15:18 #0 av: Woodland

Pastor Kuwa Shamal, chef för missionsarbetet i Sudan Church of Christ (SCOC), greps den 18 december 2015. Han är för närvarande inför rätta i Khartoum, Sudan, tillsammans med tre andra män: Pastor Hassan AbduraheemPetr Jasek (en tjeckisk kristen hjälparbetare) och  Abdulmonem Abdumawla. Alla fyra män åtalas för åtminstone sju åtalspunkter, av vilka några bär ett potentielt dödsstraff eller livstids fängelse.

Pastor Shamal, Pastor Hassan Abduraheem, tjeckiska biståndsarbetaren Petr Jasek och en annan sudanesisk man står inför rätta för sex åtalspunkter var enligt Sudans strafflag: konspiration mot staten, spioneri mot landet,  överträdelse och fotografering av militära områden och verk, uppvigling av motstånd mot myndighetsutövning genom användning av våld, provocering av hat mot eller bland sekter, och publicering av falska nyheter. Dessutom åtalas de också för illegal invandring och för genomföring av frivilligt arbete utan tillstånd från myndigheterna enligt Sudans lagar för invandring och pass.

I november 2015 deltog Pastorerna Shamal, Abduraheem och Mr. Jasek i en konferens för kristna ledare där Abduraheem var en presentatör. När han talade om sitt arbete som kyrkoledare i Sudan  visade han en bild av en ung man från Darfur som hade blivit svårt skadad under en demonstration. Mr. Jasek träffade senare den skadade mannen i Khartoum och donerade pengar för mannens medicinska behandling. När Mr. Jasek höll på att lämna Sudan genomsöktes han av den nationella underrättelse- och säkerhetstjänsten (NISS), som upptäckte ett kvitto för donationen till den skadade mannen. De beslagtog därefter Jareks personliga tillhörigheter, inklusive hans mobiltelefon, bärbara dator och kamera.

Nio dagar efter Jaseks gripande greps Pastorerna Shamal och Abduraheem, som hade undertecknat kvittot, av NISS-officerare.  De åtalades officiellt i augusti 2016. Minst tre domstolsdatum har försenats på grund av att en översättare uteblev i domstol.

Pastor Shamal var inte inblandad i insamlingsinsatser för den skadade mannen, men NISS tycks ha riktat in sig på honom på grund av hans ledande ställning i kyrkan, hans förhållande med Pastor Abduraheem, som också är en ledande medlem av SCOC, och hans etnicitet. Han är ursprungligen från Nubabergen i södra Kordofan.  NISS hävdar att Petr Jaseks donation egentligen var ekonomiskt stöd till rebellrörelserna i Sudanregionerna Södra Kordofan, an-Nil al-Azraq (Blå Nilen), och Darfur.

Pastor Shamal led av malaria och fick behandling efter att kyrkledare betalade hans sjukvårdskostnader. Han var villkorligt frigiven fram till maj 2016 då han åter igen greps och hölls i justitiekanslerns förvar. Abduraheem och Jasek överfördes också till justitiekanslern förvar maj 2016.

Be för Pastorn Shamals hälsa och att alla dessa män kommer att få en rättvis dom och omedelbar frigivning så att de kan återförenas med sina familjer. Skriv gärna ett brev till Sudans ambassad i Stockholm och låt Sudans regering veta att kristna runt om i världen är medvetna om Pastor Shamals fall och är oroliga för dessa fyra falskt anklagade män:

Sudanska Ambassaden
Stockholmsvägen 33
181 33 Lidindgö

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-01-03 19:42 #1 av: Woodland

En sudansk domare friade den 2:a januari Kuwa Shamal på grund av brist på bevis. 

Rättegången mot de andra tre—Petr Jasek, Hassan Taour och Abdulmonem Abdumawla—kommer att fortsätta. Några av åtalspunkterna är det dödsstraff på. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-02-28 12:30 #2 av: Woodland

VOM Afrika Regionals direktör Petr Jasek, ursprungligen från Tjeckien,  har släppts efter 445 dagar i fängelse i Sudan på grund av nåd från den sudanesiske presidenten. Petr har varit på anställd hos The Voice of the Martyrs i 16 år.

Efter hemkomst och återförening med sin familj förväntas Petr läggas in på sjukhus för att utvärdera hälsan efter dessa långa månader i fängelse. Efter en period av vila, reflektion och återhämtning ser Petr fram emot att dela med sig av några av hans erfarenheter och de lärdomar som Gud uppenbarade för honom i fängelset.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-05-12 08:23 #3 av: Woodland

Pastor Hassan Abduraheem and Abdulmonem Abdumawla  benådades av den sudanesiske presidenten och släpptes ur fängelset igår. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.