2016-05-16 18:16 #0 av: Woodland

Eritreas "Full Gospel Church" består av 120-150 husmötesgrupper. De kyrkliga grupperna stängdes genom förordning av statsrådet vid ett möte med en regeringstjänsteman den 15 maj 2003. Vid den tiden fick gruppen en ansökningsblankett för statlig registering. Full Gospel Church fyllde i formuläret och återlämnade det till de lämpliga ansvariga men inget svar har någonsin fåtts.

Den 17 januari 2013 arresterades mer än 20 kyrkliga ledare som arbetade med den underjordiska kyrkan i Eritrea. De representerar olika samfund och tillfångatogs i sina egna hem i en till synes samordnad rörelse. 

Under de tidiga morgontimmarna den 23 maj 2004 greps kyrkans ledare Haile Nayzgi och fördes till polisstation #1 i Asmara. Han är gift och har tre barn. Han var tidigare revisor med World Evangelical Alliance. Nayzgi har nekats all personlig kontakt med sin familj. När familjen med vänner gick till fängelset för att överlämna mat och kläder till Haile i augusti 2004 fick de veta att han inte längre var där. Han har flyttats till olika platser sedan han greps, men de faktiska anklagelserna mot honom har inte tillkännagetts.

Efter hans arrest flydde Hailes fru och barn från Eritrea.  Hans fru är i Khartoum men barnen nådde endast till gränsstaden mellan Sudan och Eritrea. På grund av rädsla för människohandlare har de inte kunnat resa till Khartoum. I mars 2016 fick hjälporganisationen Voice of Martyrs (VOM) ett meddelande utsmugglat ur fängelset där Haile tackar dem för stödet de har gett hans familj där de befinner sig. Deras välmående har varit en stor uppmuntran för honom under hans fångenskap.