Ickekristna rörelser

Den muslimska radikaliseringens ursprung

2016-03-24 11:52 #0 av: Woodland

När vi som står utanför Islam betraktar det som sker i religionens namn är det inte långsökt att känna en viss skepsis över hur det kan finnas "moderata" hängivna muslimer.

Dr. Nabeel Qureshii har i en intressant artikel skriven för USA Today gett en förklaring.  Han visar att de som påstår att radikalisering motiveras av brist på anställning eller ett samhällsutanförskap är inne på fel spår. Qureshi, som är uppväxt inom Islam i USA och  författaren till boken "Answering Jihad: A Better Way Forward", förklarar att radikalisering inom Islam är byggd på självaste koranens texter. 

Hur kan det vara att de flesta muslimer håller "jihad" för en vardaglig kamp för godhet i samhällen medan andra tar till vapen? Som ett svar till frågan varför det inte var någon radikalisering förrän Al Queda med flera anträdde scenen bygger han upp sin sak genom att gå till nutidens historia. Han beskriver hur bland annat internet har gjort Koranens texter tillgängliga på engelska. Och denna tillgänglighet förbigår de imamer och äldste som förut tolkade och  lärde ut koranen i moskéerna. 

Dr. Qureshi menar att när man läser Koranen börjar den med monoteism och fridfulla läror men allt eftersom utvecklas Muhammads budskap och byggs upp  till dess mest våldsamma kapital 9 (Surah 9) där varje muslim får befallningen att bryta alla allianser med judar, kristna, och de som tror på flera gudar, så att Islam kan övervinna alla religioner. Enligt detta sista kapital måste en muslim kämpa och göra detta. De som inte följer detta bör räknas bland hycklare. Allah har gjort en affärsuppgörelse med en mujahid som lyder: Döda eller bli dödad på slagfältet och paradiset väntar.

Dessa texter är ett erkänt problem för de muslimska tänkarna när de ställs inför ISIS gärningar och hot. Maajid Nawaz, en av grundarna av Quilliam (en "think tank" mot extremism), har sagt att på grund av dessa verser i Koranen måste bokstavsläsningen förkastas och verserna omtolkas om man skall undvika de olika medeltida behandlingarna som ISIS använder sig av.  Dr. Qureshi förklarar att muslimerna i väst måste komma till grepp med den våldsamma tolkningen av deras egna skrifter. De som skall angripa problemet, oavsett om de tillhör samhällets ansvariga eller inom den muslimska religionen, är tvungna att undersöka rötterna till jihad.  Radikalisering är på grund av teologiska tolkningar!

Artikeln finns här i sin helhet. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2016-04-01 10:56 #1 av: Woodland

Leon de  Winter har myntat ett nytt ord vilket är motpolen till islamofobi.

Occidentofobia - hela artikeln här

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-26 05:59 #2 av: Heberniclobochs

Vem kan klandra dem? Hela västvärlden är ju Sodom och Gomorra upphöjt i jag-vet-inte-hur-mycket.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.