Kyrkan

Kyrkan i Kina

2015-12-04 13:58 #0 av: Woodland

I en artikel skriven i "The Economist" (November 2014) tas Kinas regerings inställning till den kristna kyrkans tillväxt i Kina och andra religiösa rörelser upp till granskning. 

De kristna som regimen en gång förföljde (och ännu ibland gör i vissa provinser) börjas ses som en resurs. Det förekommer viss förföljelse idag men enligt China Aid är det inte normen. Kristendomens tillväxt har inte kunnat  hejdas av regimen i Kina. Fastän regimen har varit mån om sin ateistiska position har de iakttagit att de kristna som växer i antal är goda medborgare som betalar skatt och bedriver ärliga verksamheter. 

Regimen vet att landet måste hållas stabilt och enligt artikeln "i en tidsålder av hedendomen och korruption har osjälvisk aktivism hjälpt kyrkans rykte; inte minst har det övertygat regimen att de kristna inte är ute efter att störta den". Regeringen har bett kristna och buddistiska organisationer att hjälpa de fattiga för att regeringen inte kan.  Många kristna idag är affärsmän, akademiker, läkare, advokater, med mera. 

Buddistiska Tibetaner och muslimska Uigurerna ses dock som ett hot mot stabiliteten.  Regimen är också skeptisk till den Romerska Katolska kyrkan; samtidigt som  ledaren av den ryska Ortodoxa kyrkan mottogs på högsta nivån. 

Det beräknas av flera kinesiska och utländska experter att det finns fler kristna än partimedlemmar. Om tillväxten håller i sig  kan 250 miljoner människor vara bekännande kristna år 2030.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2015-12-14 18:32 #1 av: Farwuq

Gud leder in dem i sin famn.


Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2015-12-16 15:24 #2 av: Terra Australis

Om Kina blir "kristet", så vore det som en Guds gåva.
Sen om de blir Lutheraner eller rysk-ortodoxa, kvittar mig lika.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.