Bibeln

Hjälp Bibelcitat

2015-10-29 19:17 #0 av: akba2010

Vad är innebörden i detta? Hur ställer sig Bibeln till skilsmässa? Är man "förbrukad" om man är skild?

"Det blev sagt: Den som vill skilja sig från sin hustru skall ge henne ett skilsmässobrev. Men jag säger er: den som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otukt, han blir orsak till att äktenskapet kan brytas genom henne, och den som gifter sig med en frånskild kvinna bryter hennes äktenskap."
Matteusevangeliet 5:31-32 B2000
http://bible.com/154/mat.5.31-32.B2000Det blev sagt: Den som vill skilja sig från sin hustru skall ge henne ett skilsmässobrev. Men jag säger er: den som skiljer sig från sin hustru av något annat skäl än otukt, han blir orsak till att äktenskapet kan brytas genom henne, och den som gifter sig med en frånskild kvinna bryter hennes äktenskap.
Matteusevangeliet 5:31-32 B2000

Jag har tyvärr ingen annan än er att diskutera Bibeln och min tro med, så jag hoppas ni har tålamod med mig.

Anmäl
2015-10-29 20:47 #1 av: Woodland

Vi har haft detta ämnet uppe här på JiF förut så jag klistra in inlägg från två olika trådar om det bibelverserna förmedlar. 

Rabbinerna tillät upplösning av äktenskap pga otukt (orenhet på det sexuella planet) och försummelser av de äktenskapliga plikterna gällande de materiella, sexuella och känslomässiga. Jesus skärpte och begränsade detta. Äktenskap är endast för två heterosexuella. Matt 19:4-6 Varken i Jesus uttalande eller Paulus i 1 Kor. 7 tilläts omgifte av någon part utan endast döden upplöser äktenskap.

Sen kan vi ha många funderingar vilket jag har haft under åren, men skall vi hålla oss till Ordet blir vi begränsade.

Det finns olika sätt att se på detta med skillsmassa och omgifte.  Det finns de som anser att om någon skiljer sig och den andra parten gifter om sig är man fri att göra likadant. 

Det finns två skäl för skilsmässa: 1. Otukt* (det inkluderar alla avvikelser) Matt 5:32 och 2. om en otroende make/maka överger den andra p.g.a. tron. 1 Kor. 7:15 Det står ingenstans i NT att detta är ett grönt ljus för omgifte.  Det är unga änkor som får lov och rekommenderas att gifta om sig.

*porneia Gr. prostitution, äktenskapsbrott, incest

Jesus sade - Mose tillät det (skilsmässa) för att han kände era hårda och onda hjärtan, men det var inte så från början. Matt. 19:8

I GT fick en man i regel inte gifta om sig med sin f.d. hustru om hon var otrogen i deras relation.  Men Gud gjorde ett undantag genom att beordra en profet att ta sin otroga hustru tillbaka igen och igen. (Detta var en bild av Guds relation till Israel som syndade mot Gud och tillbad andra gudar - andlig otukt.) Men det var ett undantag.   Äktenskapet representerar Kristus förhållande till Sin Brud.

I det ortodoxa kyrkan i östern få man gifta om sig två och tre ggr.  Det anses inte vara bäst eller önskvärt men tillåts. Man är absolut inte förbrukad om man är skild! 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.