Bibeln

Jämförelse USA/ISRAEL?

2015-07-22 21:18 #0 av: Woodland

Några av mina tankar när det gäller Johnathan Cahns verk som nämndes här i detta inlägg:

Jag kollade upp hans webbsida och lyssnade på honom. Han har mycket fint att säga och hans brandtal inför FN var imponerande. Hans verk om de sista tiderna har mycket av värde i att han kallar folk till omvändelse. Men det finns ett problem i att hans jämförelser av USA med Israel inte håller. 

USA är inte Israel och Gud har inte ingått ett förbund med henne såsom han gjorde med Israel!  USA är inte Guds utkorade. Herren tog initiativet till förbundet med Israel men han gjorde inte så med de 13 kolonierna på 1700-talet. Om vi skall jämföra något med Israel när det gäller ett förbund måste det vara den Herren har ingått med den kristna kyrkan.

USA är en blandning av alla jordens folk. Alla olika religioner, kulter och filosofier finns representerade bland befolkningen. Och hon kommer att dömas precis såsom resten av världens länder. Folket i USA behöver omvända sig till bibelns Gud. Cahn har helt rätt i detta. Det finns många sanna troende men förväntningar att de som en nation skall omvända sig går stick i stäv med bibelns lära om den sista tiden. 

USA är ett land som, precis som andra länder, motverkar Jesus Kristus herravälde. Hon är varken bättre eller sämre än till exempel Sverige eller något annat land när det gäller detta.  George Washington var en Frimurare1 som trodde på ett högre väsen. Han svor eden på en bibel som idag bevaras i en Frimurar-"lodge" i New York.  Vissa av landets grundare var sanna kristna och andra (som Thomas Jefferson) ville ge alla, oavsett tro, en fristad i kolonierna. Jämförelsevis grundades Israel  i tron på den ende sanna Guden och med hans ord. 

Cahn läser flera tecken för 11 september in i Jesaja 9:10 . Cahn använder en tolkningsform av skriften känd som "Pesher." De judiska separatisterna Esseerna som bodde i Qumransekten på Jesu tid tolkade profeterna så.  Tolkningsprocessen innebär att allting från det förgångna ges ett nutidsvärde och mening.2  Och att det finns ett dolt budskap i skriften för de initierade och en på ytan för vanliga troende. Vi har nämnt detta här på forumet angående bland annat eisegises kontra exigesis. Men evangeliet är klart och tydligt. Det man läser är det som gäller och det finns inga dolda budskap. Det i sig själv gör kristendomen unik!  

Pastor Larry DeBruyn har kommit fram till tre korta slutsatser om nya uppenbarelser. De är korta och koncisa punkter och lätta att memorera. Han listar dem på sin blog under fotnot 3 och de är verkligen sunda, tycker jag.

 • Om de nya uppenbarelserna upprepar skriften är de onödiga.
 • Om de nya uppenbarelserna motsäger skriften är de irrläror.
 • Om de nya uppenbarelserna lägger till något till skriften, betonar de skriftens otillräcklighet och bristfällighet, i vilket fall Ordspråksboken 30:6 varnar: "Lägg ingenting till hans ord, så att han beslår dig med lögn." 5 Moseboken 4:2 "Ni skall inte lägga något till det som jag befaller er och inte ta något därifrån utan hålla Herrens, er Guds, bud som jag ger er.5 Moseboken 12:32 "Allt vad jag befaller er skall ni vara noga med att följa. Du skall inte lägga något till det och inte ta något därifrån.Uppenbarelseboken 22:18 "För var och en som hör profetians ord i denna bok betygar jag: Om någon lägger något till dessa ord skall Gud på honom lägga de plågor som det är skrivet om i denna bok."


  1 Frimurarna tror inte på Jesus Kristus som Gud och utöver magi i de högre graderna.

  2 (George J. Brooke, “Pesher,” A Dictionary of Biblical Interpretation, Edited by R.J. Coggins and J.L. Houlden (Philadelphia, PA: Trinity Press International, 1990): 532.)  

  Med vänlig hälsning,

  Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

  Anmäl
  2015-07-23 00:17 #1 av: Internettan

  Det var intressant! Hmmm.... 

  Det här med dolda budskap, var går gränsen för vad som är dolda budskap och vad som är en bild på sådant som händer i NT eller med dagens kyrka?

  För följande är exempel på sådant som jag fått lära mig är bilder från GT på sådant som kan betyda något annat i NT eller i framtiden:

  •  Egypten är en bild på världen (När Israelerna ville vända tillbaka till Egypten när de var i öknen kan vi jämföra med när kyrkans folk vill vända tillbaka till världen när vi hamnar i "öknen" i vår trosvandring.)
  • Tjänaren som gick för att hitta en brud åt Isak, och hade med sig gåvor åt henne, är en bild på den helige Ande som hämtar en brud (kyrkan) åt Kristus, och ger henne nådegåvor.
  • Den där kopparormen i öknen, som gjordes för att bota israels folk från ormbett är en bild på Kristus. Nu minns jag inte riktigt, men vi blir räddade när vi "tittar på Kristus" någonting...

  Är detta inte "dolda budskap"?

  Rom 15:4

  Allt som har skrivits tidigare är skrivet till vår undervisning, för att vi ska bevara vårt hopp genom den uthållighet och tröst som Skrifterna ger.

  Med tanke på ovanstående bibelord och att väldigt mycket av det som händer med Israels folk i GT också händer med kyrkan i vår tid så ser det ut som att vi kan jämföra. Sen om man kan hitta ännu mer om enskilda länder och enskilda händelser - det vet jag ju förstås inte. Men när det gäller Jonathan Cahns första bok om bl a 11/9 (eller 9/11 nine eleven) så ser det verkligen ut att finnas uppenbara kopplingar till GT.

  Så jag känner mig lite tveksam.

  Anmäl
  2015-07-23 09:50 #2 av: Woodland

  # 1

  Med tanke på ovanstående bibelord och att väldigt mycket av det som händer med Israels folk i GT också händer med kyrkan i vår tid så ser det ut som att vi kan jämföra.

  Javisst, vi kan jämföra därför att vi har belägg för det. Så här resonerar jag - 

  Jesus berättade för lärjungarna att de hade fått se och höra det som var dolt för andra. (Matteusevangeliet 13:10-17) Han till och med tackade Fadern att han hade uppenbarat det fördolda för dem: "Jag prisar dig, Fader, du himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små. Ja, Fader, detta var din goda vilja." Matteusevangeliet 11:25-26 

   Det fanns "mysterier" eller "hemligheter" vilka Paulus skrev om. De blev tydliga för honom (Efesierbrevet 3:3-6) genom uppenbarelser. Bibeln är färdigskriven nu och uppenbarelserna givna så att det som finns dolt i Ordet är dolt för de som inte tror. 

  Jag tror att det finns en skillnad mellan paralleller (liknelser) och dolda budskap.   Vi kan läsa i 1 Korinthierbrevet 10:1-12 om exempel på varningar (Israel).  Paulus drar en klar parallell mellan Israels beteende och faran av att gå samma väg och utfärdar en varning till de troende.  v. 6 "Det som hände dem har blivit ett varnande exempel för oss, för att inte vi liksom de skall ha begär till det onda." 

  När det gäller kopparormen är det klara besked: Och liksom Mose upphöjde ormen i öknen, så måste Människosonen bli upphöjd Johannes 3:14 Dessa är Jesus ord. 

  Likaså har vi en klar parallell gällande  "Egypten" en bild av träldom i synd i Hebreerbrevet  3:12-19 och dagens tillstånd bland de som vill följa Gud i sinnet.  Det går att tyda dessa  exempel för oss idag för det innebär ett klart men inte ett dolt budskap . Vi kan stödja oss på klara uttalanden i nya testamentet att dessa paralleller är giltiga för oss.

  Kyrkan har alltid sett en bild av Treenigheten och kyrkan i Abraham, Isak, tjänaren och Rebecka.. Det finns flera förebilder i gamla testamentet Hebreerbrevet 11: 9. Men man måste passa sig att gå för långt med tolkningen. Paralleller dras mellan kyrkan och Rebecka men inte mellan ett land och kyrkan. 

  Ja, en dom kommer, men frågan är om den skall komma efter samma sätt och tidsmönster som Gud tillämpade på Israel. Jag är tveksam till det  för Israel och USA har enligt skriften inte samma ställning inför Gud. Jag tror inte vi har grund för en sådan tolkning. 

  Vi har också facit i hand när det gäller detta med att tyda och forcera ytterligare meningar om saker och ting in i texten. Man bör läsa/ tolka med hänsyn till vem bibeln syftar på.  Mysticism ger sig gärnar hän åt sådana tolkningar. Kyrkofadern Origen blev kritiserad av sina likar för att dra för många allegorier av det klara ordet.  

  Med vänlig hälsning,

  Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

  Anmäl
  2015-07-24 19:41 #3 av: Internettan

  Okej, då förstår jag hur du menar. Det verkar logiskt. Och du har säkert rätt i att Israel och USA inte har samma ställning inför Gud.

  Det finns ju många som liknar USA vid Babylon.

  Så svårt det är att inte tro på alla som talar på ett "kunnigt" och förtroendeingivande sätt. Ibland har jag lust att bara strunta i all (avancerad) undervisning och kunskap och bara leva mitt liv à la Lilla huset på prärien. Lita på Gud, läsa min Bibel  och dela med mig till mina medmänniskor. Sen är det bra. Alla verkar ju ändå ha fel i slutänden... Funderar (Och kanske det är det enkla livet som blir bäst, i alla fall för såna som mig. All kunskap får mig bara att fastna i tankarna..) :)

  Fast... det är ju så intressant att höra och läsa och lära sig! Gapskrattar

  Anmäl
  2015-07-25 00:10 #4 av: Woodland

  Det finns ju många som liknar USA vid Babylon.

  Ja. Det har jag läst och hört och förut trodde jag också att det stämde med Uppenbarelseboken 17. Babylon har betytt olika platser genom tiderna för de troende. Rom är faktiskt staden som oftast kommer upp.  Kan man begränsa Babylon till ett land om Uppenbarelseboken är till för den kristna kyrkan genom tiderna?  Bör inte "Babylon" betyder något mera? Personligen sällar jag mig till de som anser att det betyder världens värdesystem. 

  Minns du hur inför första Irakkriget (under George Bush Senior) det fanns rykten och spekulation att Saddam Hussein hade planer på att återuppbygga Babylon, ge den sin forna glans (om detta ens var möjligt) och gör det till Iraks huvudstad?  Du kanske är för ung för att komma ihåg det! Skämtar

  Lita på Gud, läsa min Bibel  och dela med mig till mina medmänniskor. Sen är det bra. Alla verkar ju ändå ha fel i slutänden.......All kunskap får mig bara att fastna i tankarna.

  Alla i Kristus är jämställda inför honom men vi har olika uppgifter. Du delar med dig här, bland annat, och sätter igång geniknölarna hos oss som läser. Gapskrattar Alla dessa resonemang, information, funderingar och de olika synsätten med mera är bevis på att vi har en skatt  i vår tro som är värd ansträngningen. Jag tycker det är stimulerande att vända och vrida på saker med dig (och andra naturligtvis).  Var glad att du är som Gud har skapat dig och vill läsa och diskutera! Det är jag. Glad

  Med vänlig hälsning,

  Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

  Anmäl
  2015-07-29 22:43 #5 av: Woodland

  För den som är seriös när det gäller granskning av Johnathan Cahns böcker lägger jag upp denna länk: bibleintegrity.org. Den leder till en mycket lång artikel på engelska som behandlar olika påståenden som Cahn lagt fram. Det går att välja ämne om man är intresserad av ett visst sådant som tas upp i böckerna.

  Två utav de kanske största stötestenarna: 1. Tidslinjen i den judiska kalendern är inte fastställd ens bland judarna och det gör hela grunden för uträkningen av ett årtal gällande jubelåret omöjligt; 2. Om Cahns påstående (att han är en "mysteriums uppenbarare " (revealer of mysteries) och  kommer med ny uppenbarelse som förut var gömd är sant så är han i samma kategori som Apostlarna.

  Med vänlig hälsning,

  Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

  Anmäl
  2015-08-22 20:24 #6 av: Internettan

  Woodland:

  Personligen sällar jag mig till de som anser att det betyder världens värdesystem. 

  Det låter som att du har rätt där. Och USA kan ju kanske för oss idag vara det land som allra mest representerar detta värdesystem. Och då har kanske många blandat ihop saker och ting och fått USA till att vara Babylon. Men jag köper ditt argument.

  Minns du hur inför första Irakkriget (under George Bush Senior) det fanns rykten och spekulation att Saddam Hussein hade planer på att återuppbygga Babylon

  Nej, det känner jag inte till. Var nog inte så insatt i sådant på den tiden (när det nu var..)

  Var glad att du är som Gud har skapat dig och vill läsa och diskutera! Det är jag. Glad

  Ha ha! Ja, jag får vara glad för det.

  #5:

  Det tål att tänkas på. Det gäller att inte tro på allt man hör, för blir man lurad nu - hur lurade blir vi inte när Antikrist kommer?

  Anmäl
  2015-08-23 22:01 #7 av: NiklasTyreso

  Ni är väldigt benägna att tala i bilder/liknelser.
  Man kan jämföra länder i absoluta mått.

  Det är en synd att mörda och USA leder mordstatistiken med hästlängder framför andra västländer.

  Pornografi anser de flesta bryter förbudet att ha begär till andras kvinnor och med det perspektivet ligger (hmm) USA dåligt till då de producerar väldigt mycket porr.

  Att jämföra länder med bildliga liknelser blir väldigt lätt subjektivt. Bättre är att jämföra ländernas gärningar inför Gud.

  Anmäl
  2015-08-24 14:30 #8 av: Woodland

  # 7

  Med våra begränsningar kan vi inte annat än vara subjektiva? Trådens diskussion handlar om ifall man kan dra paralleller mellan Israel och USA med bland annat biblisk symbolik. Du kommer ofta med andra synvinklar och infall i diskussionerna som är väldigt intressanta. Vill du förklara hur man kan jämföra länder i ett absolut mått?

  Mina funderingar: Mord och pornografi är inte de enda kriterium för att bedöma en nations status som "syndig" enligt bibeln. Bör man bedöma en nations grad av synd efter sitt folkantal? Om man betraktar abort som mord (som vi kristna anser vi har all anledning att göra) ligger Sverige illa till. Och Sverige låg långt framme på porrsidan jättelänge. Man kunde inhandla porrtidningar i matvarubutikerna så tidigt som på 70-talet. De låg utan något sorts pappersark som dolde omslaget och bara ett par hyllor ovanför Bamse och Kalle Anka!

  USA har många fel och brister men är samtidigt huvudgaranten för det levnadssätt som de flesta i väst åtnjuter, även vi i lilleputtlandet Sverige. En slutsats jag kan dra från bibeln är detta: en avgörande faktor i Guds sätt att döma är hur man behandlar (har behandlat) det andliga ljuset (evangeliet). Detta gäller nationer, folkgrupper och individer. När domen sker är en annan femma och helt utanför min förmåga att säga.

  Med vänlig hälsning,

  Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

  Anmäl
  2015-08-24 20:12 #9 av: Joppo

  #8 "USA har många fel och brister men är samtidigt huvudgaranten för det levnadssätt som de flesta i väst åtnjuter, även vi i lilleputtlandet Sverige. "

  Vad menar du med detta påstående? På vilket sätt är jänkarna " huvudgarant för vårt levnadssätt"?

  Anmäl
  2015-08-25 14:57 #10 av: Woodland

  Enkelt. USA är den enda supermakten, eller numero uno supermakt, största spelaren i NATO (för europas del) och den kapitalistiska demokrati som sätter tonen i världen. Eller vad tror du?

  Med vänlig hälsning,

  Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

  Anmäl
  2015-08-25 15:34 #11 av: Joppo

  Till viss del instämmer jag i det du säger. USA är onekligen en kraftfull allierad att ha på sin sida.

  Dock tror jag även att deras krigföring utgör ett indirekt hot mot oss, eftersom den ger upphov till ett hat gentemot västvärlden. Jag tänker exempelvis på deras omotiverade attack av Irak, drönarförbrytelserna i Pakistan, Israelkonflikten, Guantanamobasen, alla militärkupper i Sydamerika med mera. Ett konkret exempel en negativ effekt som "världspolisen" USA gett upphov till är ISIS. Enligt fakta jag tagit del av så uppstod de i maktvakuumet efter att USA lämnat Irak.

  Gemene man kanske ser USA som de "goda", men jag tycker det är en förenkling sett ur ett större perspektiv.

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.