Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Kyrkan

Mohammed Hegazy (Bishoy Armeya Boulos)

2015-02-03 20:05 #0 av: Woodland

Mohammed Hegazy, en egyptisk konvertit från islam som adopterat det kristna namnet Bishoy Armeya Boulos som tilltalsnamn, dömdes till fem års fängelse för att han den 18:e juni 2014 filmat sammandrabbningar mellan muslimer och kristna i centrala Egypten. Han anklagas för att ha filmat en demonstration utan att erhålla regeringens tillstånd, en förseelse som normalt bär ett maxstraff på sex månader. Bishoy avtjänade sex månader i väntan på dom efter hans gripande den 4:e december.

Den verkliga orsaken bakom det extrema fängelsestraffet hittas troligen i Bishoys bakgrund. År 2007 begärde Bishoy, då Mohammed Hegazy, att få ändra sin officiella religiösa status av den egyptiska regeringen, en aldrig tidigare skådad begäran i ett fullständigt islamiskt samhälle. Bishoy konverterade till kristendomen från islam år 1999 vid 17 års ålder. Hans offentliga begäran att ändra sin religiösa status genererade dödshot och tvingade Bishoy och hans familj under jorden.

Efter att ha tillbringat flera år gömda kunde Bishoys fru och två barn lämna landet för asyl i Tyskland. Bishoy valde dock att stanna kvar i Egypten, eftersin han visste att om han lämnade landet skulle han aldrig tillåtas tillbaka till sitt hemland. Hans egen erfarenhet av att leva gömd och att ständigt följas av polis gjorde honom passionerad när det gäller kristna konvertiters rättigheter. Han tillbringar sina dagar med att dokumentera övergrepp mot egyptiska kristna och att förespråka rättvis behandling.

När han greps befanns sig Bishoy i södra Egypten där han filmade sammandrabbningar som uppstått efter det att Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Morsi avhysts från sin post i juli 2013. Hundratals kristna attackerades, några kidnappades och tusentals kyrkor och kristna företag i hela landet plundrades och förstördes .

Bishoys advokat berättade för World Watch Monitor att Bishoy är i gott skick, även då polisen har frågat honom om hans religiösa status, vilket är helt orelaterat till anklagelsen.

Bishoy och hans advokat har överklagat den fällande domen.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2015-02-03 20:06 #1 av: Woodland

Hegazy står inför 5 års fängelse - november 2014

Egyptiska tjänstemän kommer kanske inte att tillåta Mohammad Hegazy att delta vid sitt överklagande i domstolen den 16:e november. Om han inte tillåts resa från Kairos Tora-fängelse till domstolsförhandlingen i Övre Egyptens Minya Governate kommer hans övertygelse och femåriga fängelsestraff på förseelser, enligt hans advokat, att bekräftas som standard. 

Trots Minyadomstolens beslut att släppa honom den 20:e juli överfördes han till Kairo för att åtalas för att ha lämnat islam. I deras senaste möte berättade Hegazy för hans advokat att han fortfarande torteras av fängelsetjänstemän och att de har nekat hans begäran om en bibel.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2015-02-03 20:08 #2 av: Woodland

Tjänstemän nekar advokat tillgång - januari 2015


Tjänstemän fördröjde ett överklagande av Mohammed Hegazy genom att i flera veckor framföra felaktig information om hans vistelseort till hans advokat. En lägre domstol upphävde två av tre förseelser mot den kristne konvertiten den 28:e december och dömde honom till ett års fängelse för att utan tillstånd ha filmat Muslimska brödraskapets demonstrationer.

Trots att han var berättigad till omedelbar frisättning blev Hegazy istället tagen till fängelse. Hans advokat nekades tillträde till honom i flera veckor efteråt. Hans försvarsadvokat lyckades äntligen lokalisera honom den 26:e januari och med hjälp av Hegazys underskrift kunde en slutlig överklagelse lämnas in.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2015-06-03 22:14 #3 av: Woodland

Hegazys advokat meddelade att han misshandlas och dras över betonggolvet flera gånger per vecka. Hans huvud har också rakats som straff.  Denna form av straff är reserverat för de mest våldsamma fångarna.  Advokaten tror att misshandeln är beställd utifrån som en taktik för att Hegazys skall avsäga sig sin kristna tro. Fastän hans strafftid gick ut i December 2014 hålls han kvar i Torafängelset.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2016-08-26 17:49 #4 av: Woodland

Hegazys advokat hade rätt i sina farhågor att Mohammed Hegazy  misshandlades för att avsäga sin kristna tro (se inlägg # 3). Hegazy har släppts från fängelset efter att han den 29 juli bekände offentligt att han lämnade kristendomen och återvände till islam.  Be för honom. 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.