Off Topic

Tankar och frågor kring evolutionen

2014-07-06 13:52 #0 av: Boxman

Användaren Juel70 torgförde i denna tråd ett antal frågor och funderingar kring den biologiska evolution som format livet på planeten.

"Finns evolution idag (...)?  Kan du ge mig ett exempel på evolution idag?"

Evolutionen sker hela tiden, och ett utmärkt exempel är den antibiotikaresistens som snabbt sprider sig inom populationer av bakterier.

"Evolution är enligt vetenskapen att vi härstammar från aporna eller hur?"

Evolutionsteorin säger att människan och aporna delar en gemensam anfader.  Men den säger naturligtvis också betydligt mycket mer än detta.

"Har du källa till bevis för att det verkligen är så? (En säker och trovärdig källa)"

Det finns massor att vetenskapliga resultat som stödjer tanken på biologisk evolution. (Bevis får vi dessvärre bara inom matematiken -- naturvetenskapen förblir ständigt provisorisk till sin natur). Douglas Theobalds "29+ Evidences for Macroevolution" kan vara ett utmärkt ställe att börja.

"Kan du ge mig ett exempel och bevis för att en ko har utvecklats till en val?

Nej, det kan jag inte, för att så aldrig har skett.  Det är inte individer, utan populationer som evolveras, och ingen evolutionsbiolog i världen skulle postulera an grupp kor plötsligt utvecklats till valar.

Anmäl
2014-07-06 14:20 #1 av: Rumblebee

Evolutionen är ett intressant ämne som jag anser att man bör läsa om även om man inte tror på det. Det skadar ju aldrig stt skaffa sig en större bild av hur andra tror/anser sig veta hur liv kom till.
Jag tror ju att evolutionen finns och pågår (är ju en extremt långsam process som man inte kan se hända framför ögonen på en). Ta tex alla likheter med oss människor och alla primater och apor.
Om allt liv skapades av någon, varför valde han att göra så många liknelser mellan vissa nu levande och/eller utdöda djur?
Ta en titt på http://m.imgur.com/qKvAI det är en bild på ett människo skelett bredvid ett gorilla skelett (konstgjorda, tror det är knepigt att hitta bild på äkta skelett bredvid varandra). Visst är ju mer invecklat än att bara titta på benen, men är ändå lite för många delade saker mellan oss för att vi ska vara totalt obesläktade.
Det händer i naturen att något förändras till något annat. Om vi bortser från bakterier och virus, så utvecklas flugor, mygg och fjärilar och många fler djur från larver/yngel. Det kallad visserligen metamorphis eller något i den stilen, men det är ju ett tecken på att det är möjligt för livet att utvecklas till något annat.
Bara att se grodyngel sakta utveckla ben och förlora svansen de har som yngel år otroligt.

Anmäl
2014-07-06 15:42 #2 av: LeJ

Evolutionen är ett väldigt intressant ämne tycker jag. Jag tycker inte att det är antingen eller (skapelsen eller evolutionen) som gäller. En präst sa såhär till mig en gång. Jag tror att Gud skapade världen genom att skapa evolutionen. Det har även varit min tro sedan dess. På inget sätt tycker jag att det förminskar Gud, snarare tvärtom. Vilken fantastisk process evolutionen är och hur fantastisk är inte skaparen av allt.

Anmäl
2014-07-06 18:48 #3 av: [Juel70]

Det jag menar är att det inte finns bevis för att en ras utvecklas till en helt ny ras, såsom apa till människa, eller att en fågel skulle blivit en ödla osv. Däremot finns det djur som utvecklas för att anpassa sig till sin omgivning. 

Vårt DNA stämmer även till 99% med en GRIS. Inte bara primatsläktena, Schimpansen.

Anmäl
2014-07-06 18:50 #4 av: Boxman

#3

Om du läser den essä jag länkade till i #0 så finns där massor av evidens för gemensamt ursprung mellan apor och människor.

Anmäl
2014-07-06 19:02 #5 av: [Juel70]

#4 Oj det var rena rama universitetskursen på engelska Glad (Länken) 

Anmäl
2014-07-06 19:18 #6 av: Boxman

#5

Återkom gärna och berätta vad du tycker när du läst den.

Anmäl
2014-07-06 21:39 #7 av: [Kathja]1

#2 LeJ jag är helt på din linje, det ena utesluter inte det andra. Jag tror bestämt att tom självaste påven, vilken minns jag inte på rak arm, har sagt att hans folk får tro på evolutionen om de vill. Det är ju bara att konstatera att den är ett faktum så varför förneka den? Och som sagt den säger inte emot skapelseprocessen på något sätt.

HjärtaSajtvärd på Tro Hjärta

Medarbetare på LawOfAttraction 

Anmäl
2014-07-06 22:10 #8 av: Boxman

#2

"En präst sa såhär till mig en gång. Jag tror att Gud skapade världen genom att skapa evolutionen".

Det är en väldigt vanlig uppfattning, framför allt inom katolska kyrkan. Man betraktar evolutionen som det verktyg, med vilket gud förverkligat  sin skapelse. För den som är intresserad kan jag varmt rekommendera Francis Collins bok Guds språk - när vetenskap möter tron, i vilken han argumenterar just för denna position.

Anmäl
2014-07-06 22:43 #9 av: [Kathja]1

Tack för boktipset Boxman.

HjärtaSajtvärd på Tro Hjärta

Medarbetare på LawOfAttraction 

Anmäl
2014-07-06 22:49 #10 av: LeJ

#8 Det låter som en intressant bok.Glad

Anmäl
2014-07-07 08:05 #11 av: Davbjo

En fråga som intresserar mig i detta är hur kristna som accepterar evolutionsteorin ser på Jesus offer och liknande. Om jag förstått saken rätt, och rätta mig gärna om jag har fel, så var det arvsynden från Adam som Jesus offer "betalade" för. Så, med evolutionsteorin ingen Adam & Eva, alltså ingen arvsynd.

Ni kristna som inte accepterar evolutionsteorin behöver alltså inte bemöda er med ett svar.

[Synd och försoning är Off Topic här, men ni får gärna diskutera det i denna tråd: http://jesus.ifokus.se/discussions/53be5600ce12c40240001e08-synd-och-forsoning

// copse]

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2014-07-07 08:38 #12 av: [Juel70]

#11 Jag tror på att en viss evolution finns, och något som är skapat av Gud, men tror inte på att människan kom från en apa. Möjligen att människan var och såg mer primitiv ut då enbart.

Anmäl
2014-07-07 09:10 #13 av: Davbjo

#12: Åter igen, om du är okunnig gentemot det mest grundläggande inom evolutionsteorin finns det inga skäl till att diskutera ämnet med dig. Människan kommer inte från aporna, vilket redan förklarats. Evolutionen är inte en fråga om tro, den är demonstrerad och dokumenterad. Vad du sedan kunnat ta till dig av detta är en helt annan fråga.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2014-07-07 09:16 #14 av: [Juel70]

#13 Jo, den har med min tro att göra eftersom Gud skapat evolutionen och allt vad som är på jorden. Det finns ju lagar som Gud skapat.  Jag ska leta upp något på svenska istället för den engelska länken jag blev hänvisad till. Återkommer då.

Anmäl
2014-07-07 09:27 #15 av: Davbjo

#14: Vad jag sade var att evolutionen inte är en fråga om tro. Jag tror inte på evolutionsteorin, jag inser dess enormt väldokumenterade och demonstrerade faktum.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2014-07-07 11:03 #16 av: Woodland

Egentligen är evolution inget bra ämne för JiF. Inte för att teorin inte är intressant att diskutera men för att vi som brukar skriva här, tills vitt jag vet, har en begränsad (eller icke existerande) naturvetenskaplig bakgrund. Det finns naturligtvis andra forumen där evolution diskuteras mellan de som är mer jämlika i kunskap.

Det jag har hört är att det endast är matematik som kan bevisa saker och ting med 100% säkerhet. Evolution som vetenskaplig teori kanske är snäppet under matematikens säkerhet, men hur som helst är jag inte kvalificerad att ta denna diskussion med er.

Är det någon av alla de som läser som har en naturvetenskaplig bakgrund och vill ta diskussionen så välkomnar vi det.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-07-07 11:11 #17 av: Davbjo

#16: Tillåt mig komplettera din uppfattning en smula.

Det stämmer att det brukar anses att man endast inom just matematiken egentligen sysslar med vad som regelrätt kallas för bevis, skälet till detta är att verkligheten är mer komplex än matematiska formler. En vetenskaplig teori är ett arbetsområde där man konstant forskar, fyller på med mer information, baserat på data reviderar tidigare antaganden, förfinar felmarginaler och liknande. Vad detta betyder är alltså inte att de områden som är vetenskapliga teorier är spekulativa, okända eller saknar evidens, tvärt om vet vi att dessa områden är existerande och rimliga för forskningens ansträngningar.

Vi vet exempelvis att kemi existerar och fungerar, då vi kan räkna på det, formulera förutsägelser och skapa modeller för hur ämnen ska reagera med varandra osv. Vi vet att gravitation existerar, då vi kan simulera denna med enorm precision, räkna på den, förutsäga dess effekter osv, vi har också en rad aningar om vad den beror på. Vi vet att evolution förkommer precis hela tiden och att den är i konstant rörelse, då vi kan dra totalt korrekta slutsatser baserat på det underlag som finns, vi kan spåra vårt släkte genom andra arter, skapa moderna mediciner och statistiska modeller baserat på den osv osv.

Vad man menar med att formulera dessa vetenskapliga teorier är alltså att man fyller på dem med information. För att evolutionsteorin ska anses vara vetenskapligt bevisad krävs det således att absolut inga frågetecken existerar, att ingen forskning kvarstår och att all information är känd. Dit kommer vi nog aldrig, men det är inte en brist teorin har, utan en styrka den vetenskapliga processen har.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl
2014-07-07 13:29 #18 av: Woodland
# 17

Boxman har förklarat detsamma i äldre inlägg och förklarade också att evolutionsteorin är precis som du skrev inte ett komplett faktum såsom jag (vanlig människa) tänker när det gäller ordet "faktum".

Det vill säga "att ska anses vara vetenskapligt bevisad krävs det således att absolut inga frågetecken existerar, att ingen forskning kvarstår och att all information är känd.Dit kommer vi nog aldrig, men det är inte en brist teorin har, utan en styrka den vetenskapliga processen har."

Förresten, när jag skrev om vetenskaplig bakgrund var det med tanke på de som är på "vår" sida och inte anser att vi utvecklats från apor. Jag vill inte förminska vikten av någons utbildning!

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-07-07 14:36 #19 av: [Ztevo]

Då kanske mycket av de motsättningar som finns (funnits?) nu borde försvinna, om man väljer in i sin tro att evolutionen är skapad av Gud?..

Allting förändras, med tiden.. Så även människors sätt att tänka om, och uppfatta sin omvärld.

Anmäl
2014-07-07 15:02 #20 av: Boxman

#14

Om du är intresserad av att läsa om evolutionen på svenska kan jag varmt rekommendera Dan Larhammars artikel Evolution på molekylärnivå. Han däri upp ett stort antal av de genetiska belägg som finns för ett universellt gemensamt ursprung.

Anmäl
2014-07-07 16:03 #21 av: LeJ

#11 Jag kan svara ikväll när jag har lite mer tid. :-)

Anmäl
2014-07-10 11:01 #34 av: copse

Börjar bli lite Off Topic här, så jag har skapat en ny tråd där ni kan diskutera synd och försoning. Har också flyttat de relevanta inläggen dit.

// copse

Medarbetare på Jesus iFokus.

Anmäl
2014-07-14 01:08 #35 av: Sukram

Om man anser att diskussion om evolutionen inte lämpar sig bland folk som inte har vetenskaplig bakgrund så vill jag invända och bara påpeka att evolutionen ingår i Naturkunskap A (har bytt namn nu) och Biologi A på gymnasiet. NK A är iaf ett kärnämne så alla som gått ut gymnasiet bör ha läst om evolutionen och vetenskapliga metoden i skolan. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.