Livsfrågor

Stalin, Hitler och gud

2014-02-11 13:35 #0 av: goliath

Stalins och Hitlers regim var i princip "lyd oss, gör som vi säger och tro på det vi tror på, annats kan ni brinna i helvetet"..

Är detta så anorlunda än vad gud står för? Gud lämnar ingen och är så barmhärtig... Sålänge du dyrkar honom ja. Men om du tror på något annat så straffas du med att brinna i helvetet..

Är det så vi människor borde leva oxå? Jag ska vara snäll mot dig, men bara sålänge du kysser mina tår och masserar mina fötter. Om du inte gör det så är du inte värt någonting och kan brinna i helvetet..

Tycker det är en dubbelmoral här som är lika äcklig som den som beskrivs i en viss bok av G Orwell...

Gud är ju inte på något sätt god, barmhärtig eller förlåtande som jag förstår det. Han skickar ju alla som inte dyrkar honom till helvetet. Han förefaller mig precis lika maktgalen, intollerant och fascistisk som hitler, stalin och gänget...


Detta post är inte skriven för att förolämpa eller såra. Jag belyser något som jag verkligen uppfattar som en fruktansvärd intollerans mot oliktänkande. Gud borde väl vara så mycket större än så...

Anmäl
2014-02-11 13:46 #1 av: jossan84

En annan märklig sak är att man kan vara hur ond som helst och mörda massa folk och ändå bli förlåten och komma till himlen bara man vänder sig till honom.

Medan en annan som försöker göra allt rätt och bra i livet, men inte följer honom, hamnar i helvetet.

(Nu tror jag lyckligtvis varken på himmel eller helvete så det spelar inte så stor roll, men det är en väldigt maktgalen syn).

Anmäl
2014-02-11 14:29 #2 av: goliath

"(Nu tror jag lyckligtvis varken på himmel eller helvete så det spelar inte så stor roll, men det är en väldigt maktgalen syn)."

Nej, du bekymrar dig inte för helvetet i detta liv eftersom du inte tror på det.. Men om nu himmel och helvete skulle existera, som de kristna tror, så kommer du komma till helvetet, även om du inte tror på helvetet :)


Anmäl
2014-02-11 16:16 #3 av: Woodland

TS

Men vi har redan gått igenom detta med Guds rätt som suverän varelse och hans godhet gentemot oss syndare i tråden himmel och helvete


Du skrev att du inte vill förolämpa eller såra men det går inte att undgå att uppfatta ett hat mot Gud i vad du skrev.


Förresten skulle varje troende gärna kyssa Jesus fötter!Glad Att underkasta sig Gud är inget problem när han en gång har brutit våra upproriska hjärtan.


 Om ni inte tror på varken Guds, himlens, eller helvetets existens, varför bryr ni er? 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-02-11 16:23 #4 av: goliath

Jag har inget hat mot gud eftersom jag inte tro på honom (eller henne?)..

Men det är helt enormt många logiska crashar som jag inte lyckas lösa. Inte heller efter himmel och helvete tråden (även om du har givit mig enormt mycket fin info!). Kanske man som kristen måste acceptera att kristendomen är full av logiska crashar?

Jag kan tex inte slå mig i ro med och acceptera en godhet som förutsätter att man inte kan ha friheten att tro vad man vill. Då blir man, exkluderad från godheten. Detta kallar inte jag godhet.. Om gud älskar människorna och är god borde han väl acceptera även dem som är lite "vilsna" eller "oupplysta" istället för att överge dem till helvetet?

Anmäl
2014-02-11 18:20 #5 av: Woodland

# 5

Jag förstå att du inte kan erkänna att du hatar Gud när du inte tro på honom. Det kanske är mer rätt att säga att du finner Gudskonceptet ohållbart.  

Jag är glad att du tycker att du fick någonting utav våra diskussioner.Jag tycker de har varit intressanta.

Vår logik är ofta grundad på våra förutfattade meningar och vår världsbild. Vad som är logiskt för oss i dag hade inte varit logiskt för de som levde 100 år sedan. Till exempel, vad somliga anser är logiskt i ett socialistiskt system är inte detsamma om de hade varit uppväxta i ett feodalt system. Vad som ansågs som logiskt under Hitler eller Stalin var inte detsamma för de som kämpade med de Allierade eller de demokratiska nationerna i väst. Det Nord Koreanska systemet föder fram en logik som skiljer sig från Syd Korea. "Logiska crasher" kan framkallas när två olika system möts.  Vår "logik" om rättvisa och så vidare kommer säkerligen att utvecklas i en annat riktning de kommande 100 åren. Det är inget absolut. Däremot är Guds rätt att ställa sina villkor konstant och kommer inte under mänsklig bedömning. Han har uppenbarat sin vilja och det är hans logik. 

Om jag har uppfattat dig rätt anser du att en människa skall kunna arbeta in sig hos Gud med goda gärningar och, även om den personen inte tror ett dyft på hans existens eller underordnar sig honom, få tillbringa resten av evigheten med Gud. Annars är inte Gud kärleksfull.

Ingen av oss hade tyckt det var en schyst sak om vi under vår vardag hade ställts under liknande villkor såsom de jag illustrerade i Tro på någonting bra inlägg #22.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-02-11 18:40 #6 av: [Juel70]

Goliath, du har missförstått nåden och inte kunnat ta emot den ännu, men förhoppningsvis så ska Gud uppenbara den för dig. Nåden och kärleken.

Anmäl
2014-02-11 19:11 #7 av: Geru

Hmm. Inte för att jag anser att det som Goliath skriver är någonting jag tycker är okej, men det som #6 säger är minst lika illa, i och med påtryckning av religion. Det blir sarkastiskt och kränkande gent emot en annan människa. 

Nu var det rätt länge sedan jag skrev någonting här inne, men man tittar ju förbi ibland...

Anmäl
2014-02-11 19:14 #8 av: goliath

#5

Håller väldigt med dig angångende olika världsbilder och föutfattade meningar och crashar som kan uppkomma när olika bilder möts..

"Om jag har uppfattat dig rätt anser du att en människa skall kunna arbeta in sig hos Gud med goda gärningar och, även om den personen inte tror ett dyft på hans existens eller underordnar sig honom, få tillbringa resten av evigheten med Gud. Annars är inte Gud kärleksfull.

Ingen av oss hade tyckt det var en schyst sak om vi under vår vardag hade ställts under liknande villkor såsom de jag illustrerade i Tro på någonting bra inlägg #22."

Ja typ. Jag tycker guds kriterier är helkonstiga. Det finns fina och goda människor i världen som aldrig sett en bibel eller hört talas om gud. Se gärna mitt svar i tro på någonting bra..

Men om gud älskar alla människor och det inte spelar någon roll vilka gärningar man gjort sålänge man tror, kan inte gud bara uppenbara sig för alla människor då? Då kommer ju alla tro och alla komma til paradiset..

#6

Jag är som sagt agnostiker och öppen för det mesta. Men jag måste ha en anledning för att kunna tro. Det räcker inte med att någon säger att det finns en gud eller att det finns en tjock bok som några har skrivit om honom. För det finns oxå folk som säger att man ska tro på allah och en tjok bok om honom oxå. Och hinduister som lovar att sina guda är verkliga. etc etc..

Men för all del! Det hade vart helt fantastiskt om det fanns något mer efter döden. Ingenting hade vart mer underbart. Och helt suveränt om gud uppenbarade sig för mig. Då jäklar ska jag tro som bara den! :)


Anmäl
2014-02-11 19:39 #9 av: Highness82

Hej Goliath, och jätteroligt att du är här och skriver.  Du är varmt välkommen. =)  


Jag hoppar in i samtalet här och tänkte att jag skulle försöka ge svar på hur jag personligen tror.    Jag tror att det är såhär: Att vår Gud är Helig till sin natur.  Det är inte bara något som han själv har bestämt, utan jag tror att han är helig till sin natur.  Att Gud är Helig betyder att han är avskild från sin Skapelse.   Jag tror också att Gud till sin natur är rättvis och rättfärdig.    


Att Gud är det han är - gör att valet ligger på oss och inte på Gud själv.  Gud skapade oss, på ett sätt så att vi skulle kunna leva i gemenskap med honom, men han skapade oss också med en fri vilja.  Adam och Eva valde att trotsa Gud.   Du ser, Gud är Helig, Människan blev genom syndafallet Ohelig.   Gud är God.  Människan blev ond, men hon skapades god.  


Eftersom Gud är rättvis och rättfärdig, så kan inte Gud bara förlåta människor när vi trotsar honom.  Det krävs blod för det.  Från början skapade Gud ett folk - Israel - som skulle vara hans redskap för att kunna rädda världen.  Israel var ett heligt folk - avskilt från skapelsen - där Guds älskade son skulle födas in i.    När det kommer till tro så finns det två vägar - den ene vägen handlar om att följa Guds vilja och den andre vägen handlar om att trotsa Gud.  Gud är den han är och det är vi som kan välja.  Gud kan inte ändra på sig - det är därför som valet ligger hos oss, tror jag.   


Det som Gud gjorde genom Kristus Jesus var att han skapade ett sätt att för all framtid kunna förlåta synder men samtidigt förbli rättvis.  Det är inte så att vi människor bara blir förlåtna, Guds Lamm har dött för våra synder - Priset är betalt - och det gör att Gud kan förlåta oss men samtidigt förbli rättvis.   Ingen av oss förtjänar att bli förlåtna - men Gud älskar oss med en sådan stor kärlek att han var beredd att ge det bästa och viktigaste han hade - nämligen sin Son.  

Anmäl
2014-02-11 21:34 #10 av: [Juel70]

#7 Varför skulle det jag skriver vara kränkande? 

Tron handlar ju om nåden och Guds kärlek för oss.  Det står i bibeln att Gud kan öppna både ögon och hjärta så att man ser klart och tydligt det man ännu inte har sett. Man behöver bara med ärligt uppsåt be till Gud att Han ska öppna ögonen och hjärtat. Det tror jag inte att han förnekar att göra eftersom han vill rädda alla människor. Tänk också på att du är ju frivilligt inne på Jesus i fokus.

Anmäl
2014-02-11 21:37 #11 av: Woodland

# 8

Men om gud älskar alla människor och det inte spelar någon roll vilka gärningar man gjort sålänge man tror, kan inte gud bara uppenbara sig för alla människor då? Då kommer ju alla tro och alla komma til paradiset..

Gud skulle kunna göra precis vad som helst, likt uppenbara sig för alla, rädda alla, utplåna alla och börja om, och så vidare. Vi måste hålla oss till vad han har gjort. Gud handskas med oss efter vad vi ÄR och inte vad vi gör. Vi är syndare och födda med en fallen natur. Enligt Gud och bibeln är ingen av oss goda. Det är ingen skön insikt men en som Gud i sin godhet leder alla sina barn till, oavsett hur intelligenta, framstående eller enkla de är. För att inse detta måste man acceptera vad bibeln visar oss om människan. Vi kommer fram till att vi har inte en chans till räddning om inte vi vänder oss till Jesus Kristus. Det finns ingen bok som bibeln. Du kanske skulle ta en titt på den om du inte redan har gjort det. Johannes evangelium är alltid bra att börja med. Om inget annat är bibeln den största av alla litterära verk. Gud brukar uppenbara sig genom bibelordet.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-02-11 22:45 #12 av: jossan84

Om man ställs in för en enkel fråga. Är det ok att låta goda människor hamna i helvetet, medan mördare kommer till himlen. Om de enda svaren är ja eller nej. Vad blir svaret då?

I ett gott samhälle, om ett parti vinner riksdagsvalet. Då har ju fortfarande alla goda människor samma rättigheter, vare sig de faktiskt röstade på det partiet eller något annat.

Om ett parti sa; "om vi kommer till makten så kommer alla som röstade på oss få rättigheter, men alla andra kommer hamna på gatan." De ante mig att ingen vågar rösta på något annat parti.

De det hade varit ren grymhet och orättvisa. Min egen åsikt är att alla har samma rättigheter oavsett var de tror på (eller vilket parti de röstar på). Vi lever i ett modernt samhälle nu :)

Anmäl
2014-02-11 23:07 #13 av: goliath

#9,

Tack för det! Hade inga förhoppningar att vara såeciellt populär här.. Räknade med att bli betraktad som ganska jobbig hehe ;)

Tack för mycket fin och lättförståeligt inlägg! (Woodland, dina mails är inte alltid lika vardagliga i språket, MEN jag är lika tacksam till dig för att ha gett mig äkta smakprov från bibeln! Som du säkert förstår har jag nästan aldrig öppnat en bibel).

Anyway..

Så om jag förstår ting rätt så så trotsar alla som inte tror på honom, honom? Så en agnostiker trotsar faktiskt gud? Hur blir det med pojken som är född i nån afrikansk polyteistisk stam. Han har aldrig hört talas om gud eller ens sett en bibel. Trotsar han oxå gud?

Jag förstår oxå detta med att vi människor har valet. Men vilket val har pojken i afrika?

Fisken i akvariet vet inte att det finns ett hav därute.

Anmäl
2014-02-11 23:11 #14 av: goliath

#10

"Man behöver bara med ärligt uppsåt be till Gud att Han ska öppna ögonen och hjärtat. Det tror jag inte att han förnekar att göra eftersom han vill rädda alla människor. "

Så varför har han inte kommit och öppnat mina ögon och hjärta? Jag vill verkligen se! Varför måste jag ens be om det? Gud kan väl läsa allas tankar och förstår väl att jag är en öppen agnostiker som hopas att det finns något mer men behöver någon form för bekräftelse på hans existens för att tro. Varför räddar han inte mig?

Anmäl
2014-02-11 23:14 #15 av: goliath

#11

hmm...

jag får kanske skaffa en bibel och bläddra igenom den lite... Den är bar så himla tjock! Och kryptisk.. Och jobbigt skriven Skämtar

Anmäl
2014-02-11 23:17 #16 av: goliath

#12

härligt inlägg Jossan! Håller helt med! Det är nått med den där "antingen är du med mig eller emot mig och ska dö" i kristendomen som jag har enormt stora problem att acceptera.

Anmäl
2014-02-11 23:35 #17 av: Geru

#10 För att du trycker på din religion på någon annan. Ska jag få skriva saker som "Jag hoppas snarast att du vaknar upp från illusionen att det finns en gud, för allas bästa och ditt välmående" då?

Rätt ska sedvanligt vara rätt.

Varför jag är här spelar ingen roll - det är ju slump, eller snarare att jag såg en ny tråd och kollade vad det var. Gud är liksom inte inblandad. Men det gör inte att jag inte tycker det är kul att lära mig om religioner, men jag är absolut inte troende. Därav att jag ser när du tvingar in din religion på någon annan genom att blanda in denne i böner och liknande, så blir jag illa till mods. 

Alltså: Om du inte anser att jag kan säga det som står i första stycket eller ska få säga det utan att du blir upprörd/illa berörd så får du inte heller skriva det som du gör. 

Det är liksom behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Folkvett.


Anmäl
2014-02-12 07:19 #18 av: [Juel70]

"Om ett parti sa; "om vi kommer till makten så kommer alla som röstade på oss få rättigheter, men alla andra kommer hamna på gatan." De ante mig att ingen vågar rösta på något annat parti."

-Det var ju ungefär det som hände när moderaterna kom till makten!


Anmäl
2014-02-12 07:21 #19 av: [Juel70]

Goliath, har du bett om det, då kan du lita på att han kommer att göra det. Ett steg i förändringen är ju att du är här.

Anmäl
2014-02-12 10:36 #20 av: Joppo

#14 Är du verkligen säker på att du vill att den kristna guden ska existera? Hen verkar ju knappast vara en mysig varelse. Folkmord, tvivelaktig bronsåldersmoral och grymhet är väl knappast saker som man vill att "the big boss" ska syssla med.

Om du önskar "få besök" av en gud borde du väl inrikta dig på nån som är lite trevligare. Typ någon med moderna värderingar så som demokrati, allas lika värde, solidaritet etc. Jag kommer dock inte på nån på rak arm. Det kanske inte ens finns någon sådan?

Anmäl
2014-02-12 11:04 #21 av: [Juel70]

#16

1. Den som inte samlar med mig, han skingrar. 2.Ett splittrat rike kan inte bestå. 3. Håll fast vid din tro då du kämpar, och ha rena motiv för allt du gör. Vissa har medvetet struntat i sitt samvete och har därför till slut helt övergett tron på Jesus.  

(Ord från bibeln)

Det finns fler liknande.

Anmäl
2014-02-12 18:05 #22 av: Woodland

# 15

Det låter bra! Tänk vilka intressanta diskussioner vi alla skulle ha! Skämtar 

Men du behöver inte "skaffa" en bibel. Här får du! Glad

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.