Livsfrågor

Går någon i kyrkan numer?

2014-02-10 19:39 #0 av: Imasy

Satt och funderade lite på detta med att gå i kyrkan, gör folk det nu förtiden, eller tunnas församlingarna ut?

Upplever det som att överlag är den kristna tron på väg bort, och att man numer bara går till kyrkan vid högtidliga ting, typ bröllop, begravning, dop, konfirmation osv.

Eller har jag helt fel?

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-02-10 20:14 #1 av: Woodland

Jo, det är många församlingar som försvinner eller slås samman pga utflyttning på landsbygden. Hur det ser ut i det olika städerna, är jag inte kvalificerade att uttala mig om för jag har inte fördjupat mig i det. Kanske någon annan kan hjälpa till med den informationen.

Den generationen som föddes i ett starkt statskyrkesystem är på utdöende. Men den kristna tron är inte död för det. Problemet är att många har genom tiderna tillhört olika församlingar/kyrkor men varken känner Gud eller lever för honom. Kyrkan används som en ceremoniell tillgång vid livets större händelser. Så du är helt korrekt i att många använder den för det.

I de första kapitlen i den sista boken (99AD) i bibeln namnges olika kyrkor. Alla dessa kyrkors dåvarande geografiska lägen är idag muslimskt territorium. Nord Afrika var en gång ett starkt kristet område men idag är det området också muslimskt. Det är inte säkert att Europa kommer att bibehålla sitt kristna arv. Framtiden får utvisa.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-02-10 21:14 #2 av: Imasy

Jag är ju varken troende eller en flitig kyrkobesökare, så jag har inga erfarenheter att jämföra med heller.

Visst har du rätt i att tron inte behöver vara på väg bort, uttryckte mig kanske fel där, men jag tänkte väl mer att man inte längre går på gudstjänst och sådant på samma sätt som man gjorde förr i tiden.

Nu tycker jag (alltså mina egna reflektioner) att kyrkan mer verkar vara en hjälpande hand för människor i kris, t.ex hjälp med mat, kläder, julklappar och sådana saker. Är nog mer med sådant hjälparbete jag förknippar kyrkan med idag, än tro och gudstjänster mm.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Anmäl
2014-02-10 23:06 #3 av: Woodland

Är nog mer med sådant hjälparbete jag förknippar kyrkan med idag, än tro och gudstjänster mm.


 Ja, du har rätt. Det kallas för det "sociala evangeliet". Det är bra, men ännu bättre är det eviga evangeliet som har med evigheten att göra. Det är det som egentligen är kyrkans uppgift och gör henne unik.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-02-11 13:46 #4 av: [Forummedlemmen]

Frälsningsarmén tänker jag mig mest som en välgörenhetsorganisation.

Anmäl
2014-02-11 14:38 #5 av: goliath

Jag jobbar i oslo på två diakonala sjukhus.. Här finns oxå tex frälsningsarmen och någon som heter kyrkans bymission..

Skulle tro att max 10% av mina kollegor är troende. Tippar på att detsamma gäller på kyrkans bymission och frälsningsarmen. De flesta jobbar där för att de vill hjälpa andra människor.. Men de hamnar tydligen ändå i helvetet Funderar

Anmäl
2014-02-11 22:03 #6 av: [Juel70]

Jag har för mig att det står att i den sista tiden ska det uppstå små cellgrupper med kristna, som samlas i hemmen, mer än att gå till kyrkan. (Inte ordagrant som jag skrev, men liknande) 

Nån som minns var något sådant kan stå?

Anmäl
2014-02-12 11:18 #7 av: Woodland

# 6
Jag tror inte det står i bibeln Juel. Jag kan inte minnas det i alla fall. Men det har varit så genom alla tider att de förföljda kristna har samlats i hemmen eller gömställen. Är det kanske någonting du har hört i en predikan?

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-02-12 11:44 #8 av: [Juel70]

Woodland, det är mkt möjligt att jag hörde det i en profetia förut.

Anmäl
2014-02-12 16:38 #9 av: [Forummedlemmen]

Juel 70


Kristna förföljdes ju i Romarriket. Det är kanske det du menar.


Innan konventikelplakatet i Sverige upphävdes 1858 hade Svenska kyrkan i praktiken "monopol" på kristendom i Sverige. Det året tilläts hemandakter, vilket varit förbjudet innan.

Anmäl
2014-02-12 20:05 #10 av: [Mustangcab]

Det är också flera borgerliga begravning. Jag var på min första borgerliga begravning förra året. Allt fler går ur Svenska kyrkan. Själv gick jag ur 1977. Jag är uppvuxen och uppfostrad av en starkt troende mor. Min far trodde mer på Marx.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.