Bibeln

Lite funderingar

2013-02-20 09:59 #0 av: [kastrullfreak]

Jag har inte läst bibeln direkt men sett en hel den citat från den, då jag inte sett dom direkt i bibeln så påstår jag inte heller att dom är äkta utan frågar er, har ni läst detta eller hört om det?

(citaten är inte ordagranna)

'' om en kvinna inte är oskuld när hon skall gifta sig så skall hon mördas''

'' alla homosexuella skall dö''

Har så många frågor egentligen men ska försöka koncentrera detta,

Vad i bibeln följs fortfarande, och vad har man slutat följa för att det inte längre passar in i dagens samhälle?

Jag ställer inte dessa frågor för att provocera någon utan jag är bara fascinerad av religion. 


Anmäl
2013-02-20 16:35 #1 av: Camillhe

Du kan enkelt söka i Bibeln via nätet: http://www.bibeln.se/las/sok

Din fråga ang vad som följs är svår att svara på, det är ganska olika och individuellt. Men överlag så följer man inte längre ritualerna och reningsprocesserna som det står om i Gamla testamentet, då de inte längre behövs eftersom Jesus dog för oss. Generellt sett så följer man Nya Testamentet. Och matbuden tex upphävdes där.

Anmäl
2013-02-21 13:37 #2 av: [kastrullfreak]

Tack för länken och informationen :)

Om jag säger såhär då, vad tycker ni här inne är viktigast att följa?

Och en tanke som slog mig nu, har det någonsin diskuterats att göra ändringar i bibeln så den bättra passar in i våran tid nu? Så som man gjort med lagar och regler genom tiden.

Anmäl
2013-02-21 16:17 #3 av: Woodland

Om jag säger såhär då, vad tycker ni här inne är viktigast att följa?

"Mästare, vilket är det största budet i lagen?" 37 Han (Jesus) svarade: "Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. [e] 38 Detta är det största och främsta budet. 39 Sedan kommer ett som liknar det: Du skall älska din nästa som dig själv. [f] 40 På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.

Matteus 22

Men endast Jesus har uppfyllt dessa bud.

Och en tanke som slog mig nu, har det någonsin diskuterats att göra ändringar i bibeln så den bättra passar in i våran tid nu?

Bibeln är alltid aktuell.  Den täcker allt som människan behöver veta för att svara på den stora frågan som alla religioner försöker utröna - hur blir en människa rättfärdig inför en helig Gud? 

Det finns de som har skrivit om bibeln för att passa deras lära, som Jehovahs Vittnen.  I den judiska traditionen var tolkningarna av den skrivna texten i Moseböckerna någonting som förändrades med det judiska folkets omständigheter, men att ändra skriften per sig var otänkbart.  

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2013-02-22 09:36 #4 av: [kastrullfreak]

Tack, det var bra och fina exempel på bitar att följa :) 

Jag tror aldrig att jag kommer bli kristen eller tillhöra någon annan religion, men jag gillar hur religion kan få folk att må bra på massor av olika sätt och ge gemenskap med varandra. Synd bara att religion tyvärr fört med sig en del lidande för många också just på grund av att dom väljer att tro. 


Anmäl
2013-02-26 17:58 #5 av: JonasDuregard

#1 Det är smart. Så vitt jag vet finns det ingen som lever efter gamla testamentet rakt av eftersom det är olagligt och antagligen förknippat med livsfara för alla inblandade.

Men det får mig att undra om det inte är dags för "ännu nyare testamentet" snart. Har man uppdaterat ordet en gång borde det gå att göra igen och det finns helt klart en hel del tveksamma formuleringar i NT.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-02-26 22:25 #6 av: Woodland

Bibeln är alltid aktuell.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2013-02-27 10:00 #7 av: Internettan

#5:

Nya testamentet är ingen uppdatering av Gamla Testamentet. De två är olika men hör ihop, och mycket av det som sker i GT är en skuggbild av det som sen kommer i NT. De gamla lagarna var inte till för att frälsa, de var bl a till för att påvisa synden. Samtidigt visade de hur det fungerade med synd, död och försoning. Och i GT visar Gud vem han är och hur han svarar på människors agerande. Det är ju inte så att Gud har skrotat allt som står i GT. Det har sin tid och sin plats och är en viktig del i helheten. 

Ungefär som talet 5+6=11. Man kan inte hoppa över 5:an och bara koncentrera sig på 6:an om man vill få summan 11. Allt hör ihop.

De tveksamma formuleringarna i NT handlar oftast om den tidens kultur och ofta riktar texterna sig till specifika människor i specifika församlingar med specifika problem. Och sådant kan vi ta lärdom av och förstå andemeningen av men inte anamma bokstavligen. 


Anmäl
2013-02-27 11:26 #8 av: Woodland

Vad menar Jonas med  "en hel del tveksamma formuleringar i NT." ?

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2013-02-27 16:14 #9 av: JonasDuregard

#7 "De tveksamma formuleringarna i NT handlar oftast om den tidens kultur och ofta riktar texterna sig till specifika människor i specifika församlingar med specifika problem."

Det låter som en bekväm förklaring ifall någon del inte stämmer med det vi idag ser som mänskliga rättigheter eller så, men är det gängse bland kristna att anse det?

Hur som helst: är inte det ett stöd för att det behövs ett "ännu nyare testament" där vi uppdaterar de delar som tydligen inte är guds ord utan bara uttryck för kulturella faktorer.

Ett ännu nyare tesament ("moderna testamentet"?) kunde ju istället spegla de värderingar som är grundläggande i samhället idag.

Jag är själv inte kristen så jag kanske har en lite naiv ingång till det hela, men jag tänker att om man upptäcker en olycklig formulering så ändrar man den till en bättre/tydligare. (Det är väl delvis det som skett med nyare "översättningar" av bibeln, eller?)

#8 "Vad menar Jonas med  "en hel del tveksamma formuleringar i NT." ?"

Jag vet inte om det passar med en lista i just den här tråden, men jag tänker på sådant här:

  • Korinthierbreven (yttryck för kvinnohat och så vidare)
  • Uppenbarelseboken. Mest konstig, men kanske även inkompatibel med mer moderna värderingar om människors lika värde och så ("fire and brimstone" och så vidare).
  • Något om att hata sin familj för att bli lärjungar i Lukasevangeliet?

Det finns ju också en hel del tvetydigheter som man kunde räta ut lite.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-02-27 22:04 #10 av: Woodland

# 9

Vad bra att du listade dina invändningar.  Skall vi fortsätta #8 diskussionen  här i en ny tråd

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.