Off Topic

Hur styrs igentligen Iran och Irak?

2013-01-12 00:18 #0 av: Johannez

Hittade ingen ifokus om religion i övrigt, så hoppas frågan kan tas emot öppet här!

 

Vi hade religionskunskap B igår för första gången. Läraren skulle visa hur saker och ting kan vara knepiga i olika etik och moral frågor. Det framgick tydligt hur han ville flasha med sina frågor som det inte går att ge korrekta svar till. Diskutionen flöt på och vi landade i ett annat samtalsämne. Vi pratade om hur Sverige styrdes. Sedan kom detta påståendet som jag har gått och funderat på hela dagen: Länder som Iran och Irak styrs av Religionen. Alla i klassen höll med och tog detta som en självklarhet. Visst är det så, kan man tänka, men är det verkligen det?!


Styrs de inte på liknande sätt som vi, med lagar frånskilt från religionen? Eller utgår deras lagar och rättsystem och allt som hör till där religionen. Genomsyrar religionen där så pass mycket att det går att påstå att Iran och Irak styrs av Religionen. Jag är väl medveten om våldet och orättvisan i landet som rotar sig i religösa traditioner. Men vad jag har svårt med är att ta det självklart att Iran eller Irak skulle styras av religion?


Hur hade ni motiverat, tycker ni jag har fel i att påstå att de INTE styrs av religionen?

Anmäl
2013-01-12 01:49 #1 av: Camillhe

Jepp du har fel, speciellt ang iran.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Religion_i_Iran, för fler källor är det bara att googla.

Anmäl
2013-01-12 13:26 #2 av: Jojaton

"I länder som Iran och Saudiarabien är sharia officiell lag, medan den i något mer sekulariserade länder som Egypten utgör en källa för lagstiftningen." Sharia, Wikipedia

Sharialagarna är "lagen från Gud (Allah)" och hämtat direkt från Koranen och andra texter som Muhammed har skrivit. Så ja, du har fel när du påstår att de inte styrs av religion.

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2013-01-20 02:09 #3 av: Sukram

Din religionslärare har nog inte riktgit koll... Iran styrs av en parlament, en president och ett religiöst väktarråd som verkar ha överordnad makt.

Irak däremot var iaf från revolutionen då kungen avskaffades fram till att Saddam Hussein avsattes 2003 en sekulär stat där det socialistiskt inspirerade Bath-partiet styrde. Religion var givetvis närvarande i samhälelt då många är praktiserande religiösa i Irak men inte något staten påtvingade. Irak är ju dessutom ganska heterogent med sunnimuslimer, shisamuslimer, kristna, judar och naturreligioner som levt kvar.

Anmäl
2013-01-20 15:06 #4 av: Johannez

Så sharialagarna styr inte i Irak? Betyder det då att Irak inte styrs av religionen. Kan jag kontra min lärare med detta?

Anmäl
2013-01-20 19:15 #5 av: Camillhe

Men Johannez, varför googlar du inte? Sånt här är ju enkelt att hitta info om. https://www.google.se/search?q=Hur+styrs+Irak&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.