Jesus

Forskares teorier

2007-11-27 11:22 #0 av: Linn

Jo, jag tänkte att något jag alltid har funedrat över är allting som forskarna bevisar. Alltså, att vi härstammar från aporna och dinosarierna och allt det där. Hur ser Ni på det? Även om jag vet att Gud finns så finns det fortfarande sånna här saker somsnurrar runt i mitt huvud. Framför allt om man ska försöka "försvara" sin kristendom inför någon annan. Jag kan också tänka mig att det är många som inte räknar sig själva som kristna som tänker på detta.

Ja, ni förstår kanske hur jag menar?

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-11-27 13:52 #1 av: Daydreams

Finns en jättebra bok om just det här som jag har någonstans men inte hittar, Har för mig att författaren heter Mats Molin han har skrivit om den vetenskapliga forskningen och visat på Bibelns berättelser och hur det kan hänga ihop.

Det är möjligt att han inte heter Mats Mohlin för jag hittar inte det när jag googlar men fråga i din kyrka eller så kanske ngn här vet vilken bok jag menar. 

Anmäl
2007-11-27 14:37 #2 av: Linn

Hmm.. ok. Det här var nog också tänkt att skapa lite diskussion för att få ordentlig fart på denna sajt. Men vi väntar väl med det tills vi fått ett ev godkännande av Margareta. :) Säg till om du kommer på vaad boken heter, jag är bokmal så en bok extra sitter aldrig fel. ;)

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-11-27 15:00 #3 av: Daydreams

http://www.libris.se/produkter/21762

 

Här är den. Kom inte ihåg hans efternamn rätt:S Molen skulle det vara. 

Anmäl
2007-11-27 15:14 #4 av: Linn

Men detta är alltså en ren fakta bok? inget påhittat? Den finns i alla fall på biblioteket så jag ska se om jag kan låna den där. :)

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-11-27 15:19 #5 av: Daydreams

det som står i den är teorier, precis som all annan vetenskap egentligen är. Den är inte skönlitterär om det är det du menar.

Anmäl
2007-11-27 15:20 #6 av: Linn

det var om den var skönlitterär jag menade ja.

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-11-27 17:01 #7 av: Skadlig

Som du kommenterade så är det här ju en kontroversiell fråga så jag ber om ursäkt om jag trampar på någrar tår när jag ger min syn på det här. Personligen så anser jag att det Kreationisterna tränger in Gud i en mindre roll än vad han förtjänar.

En sak man kan ta fasta på är för att parafrasera att för gud så är tusen år som en dag. Dvs att bara för att man i Gen pratar om "på första dagen" osv så betyder det inte att det var mänskliga dagar. Jag tror att om Gud hade idag uppenbarat sig för Stephen Hawkings och förklarat världens uppkomst så hade han användt helt andra ord än vad han gjorde i bibeln. En liknelse jag har gjort på andra ställen är att man förklarar inte kvantmekanik för en stenåldermänniska.

Är inte Guds härlighet så mycket större av att han har skapat världen så att den tickar på i stort sett av sig själv än att han skulle behöva skruva upp oss varje dag som en klocka? :) 

Anmäl
2007-11-27 19:00 #8 av: Maria

Jag läste ett par kloka ord för länge sedan ang. konflikten mellan tro och vetenskap.

Evolutionen kan vara en skapelseakt med en tanke bakom och att skapelsen således fortgår än idag.

Att mena något annat kan väl anses som att tro att till exempel Nationalenzyklopedin uppkommit enbart genom en explosion i tryckeriet?

Bra va...!

/Maria

 

Anmäl
2007-11-28 12:18 #9 av: OlleA

Jag tror inte att Bibelns skapelseberättelse är avsedd att vara vetenskapligt exakt, utan mer ska ses som en lovsång till Skaparen. Exakt hur det gick till kommer vi nog aldrig att förstå, det viktiga är att Gud har skapat allt och har en mening med sitt verk. Jag tror i stort sett på evolutionen, bortsett från att den skulle ha skett av en slump. Som Bumbleboo skriver kan den vara en skapelseakt som ännu pågår. Observera att Bibeln och vetenskapen är överens om i vilken ordning allt kom till. Allt i naturen känns för mig så fantastiskt och komplicerat att det måste finnas en tanke bakom. Ta till exempel att alla miljontals växt- och djurarter har sin speciella genetiska kod som måste klaffa på molekylnivå för att de ska kunna föras vidare - skulle det fungera av en slump?

Olle 

Anmäl
2007-11-30 11:38 #10 av: ryttarn

#9 Mmmm, inte så dumt formulerat....

 

För mig finns inget motsatsförhållande mellan tro och vetenskap det är bara olika sidor av samma mynt. För mig är det viktiga att Gud står bakom allt och att Bibeln inte är en vetenskaplig avhandling utan en "kompass för själen och anden" .

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2007-11-30 12:47 #11 av: Linn

(det var såhär jag menade med en diskussion, lugn och sanssad och bara andras tankar om samma sak)

Intressant läsning. Tack för att ni tar er tid att svara. :)

____________________________________________________

Linn

Sajtvädinna Florist.ifokus
Medarbetare GodaNyheter.ifokus och Barnlöshet.ifokus

Anmäl
2007-11-30 13:26 #12 av: Skadlig

Ryttarn, det är ungefär så jag ser det också. Finns ett avsnitt i Jesus Syraks vishet som går något i stil med att man för läkandet behöver bådde tro på Gud och en läkares kunskaper och att man ska inte förkasta någon av dem.

Det finns ingen anledning till varför vetenskap och gudstro inte skulle kunna gå hand i hand.

Låt vetenskapen komma fram till Hur så tar religionen hand om Varför :) 

Anmäl
2007-11-30 13:33 #13 av: Skadlig

Kom på en sak till, Pratchetts bok The Science of Discworld är stundtals väldigt bra. Han beskriver där ett program där man låter en "myra" gå över ett rutnät. Varje gång myran går på en ruta så ändras färgen på rutan från svart till vitt eller från vitt till svart.
Myran följer ett väldigt enkelt mönster som är helt regelbundet och som är lätt att skriva ner en formel för.
Det konstiga är att efter ett tag (många itterationer) så bildas ett mönster som liknar en bro. Inget i ekvationen för myran säger att det ska bildas en bro men det likväll så blir det det varje gång.

På samma sett så ser jag på världen. Vetenskapen kan berätta hur jorden skapades och vilken process som gör att solen lyser men den säger oss inte varför den skapades 

Anmäl
2007-11-30 16:09 #14 av: Margareta

Kan bara säga att jag ler och samtycker till många av era tankar och funderingar - rolig tråd att läsa.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.