Kyrkan

Religioner

2008-06-10 19:18 #0 av: Pandae

Jag undrar hur kristna o ser på andra religioner och deras skapelseberättelser. För flera gudar kan ju inte ha skapat jorden? och deras religioner är ju minst lika sanna som kristendomen(allt handlar ju om hur man ser på det).

Eller accepterar man andra religioner och att de gudarna "finns", eller anser man att det är ok att tro på en annan religion men att samtidigt är den religionen inte "sann".

Jag slår vad om att hade tex vi varit födda i en annan världsdel så hade vi trott på en annan religion, iom att det tillhör hur man tror i de länderna. Hur ser ni som är troende på det? eller är det Gud (och de andra gudarna) som "väljer" vilka de vill ha, eller är det jag själv som väljer min religion. Jag menar hade jag varit född i afganistan hade jag ju definitivt varit muslim, är jag född i sverige är jag oftast kristen, hade jag varit född i indien hade jag varit hindu(bara exempel).

 

Anmäl
2008-06-11 00:12 #1 av: Daydreams

Kristna, precis som andra religiösa, ser ju sin religion/tro/Gud som den enda rätta. Och att andra religioner tror kanske på Gud (finns bara en enda Gud enligt kristendomen) men dom har fått fel "information". Tex Muhammed skrev Koranen 600 år efter NT sattes ihop och har friskt använt sig  av judendom, kristendom och lite andra mindre religioner.

Så som kort svar på dina frågor anser man inte att det finns någon annan Gud än Bibelns Gud, och att enda vägen till Fadern är genom Jesus.  

Anmäl
2008-06-11 00:24 #2 av: Pandae

Men hur blir det med de personer som i livet exempelvis byter religion. Om vi säger att jag är hindu först och sen blir kristen. Kan jag bli förlåten? jag har ju trott på en annan gud...
Blir inte de fel?

Anmäl
2008-06-11 00:56 #3 av: Rauija

#2

Man kan få förlåtelse för mord. Jag tror man kan bli förlåten för att ha haft andra gudar med då.

Det är det som är det härliga med att vara troende.
Man kan begå vilket brott eller synd som helst. Och sen ber man bara om ursäkt och kan betrakta sig som en bra människa igen.

Bra va? 

Anmäl
2008-06-11 01:17 #4 av: tinaoskarsson

#2 Enligt vår tro har vi alla gjort misstag på ett eller annat sätt. De saker som håller oss borta från gemenskapen med Gud - stora eller små - kallar vi för synd (som ett generellt begrepp). Vi tror på en helig, rättvis och nådefull Gud som ser hur vi har det och var vi står i livet. Jesus tog på sig alla våra synder och sjukdomar och dog i vårt ställe. Genom Jesu död och uppståndelse från de döda kan vi få förlåtelse för allt som gått snett i våra liv och börja på ett "nytt blad".

Eftersom Gud är helig kan Han inte ha gemenskap med sådant som inte är heligt. Enda vägen att bli helig (helt "ren") är genom att erkänna Jesus som Herre i ens liv, lägga ifrån sig sitt eget liv och istället leva ut Jesu liv. Längs med vägen kan man naturligtvis snubbla och falla - misslyckas med att vara en kristen helt enkelt. När man inser att man gjort fel och man är uppriktigt ledsen över det så är Gud barmhärtig och tar emot en uppriktig bön om förlåtelse.

När Gud förlåter så glömmer Han också vår synd. Han kommer aldrig någonsin dragande med gamla, förlåtna synder och säger: "Se vad många synder jag förlåtit för din skull, du lyckas ju aldrig leva rätt så nu tänker jag inte ödsla mer tid och kraft på dig." Nej, istället så undervisar Jesus om att vi ska förlåta varandras snedsteg ett oändligt antal gånger. Bibeln talar också om att Gud förlåter oss på samma sätt som vi förlåter varandra - alltså oändligt många gånger. En man sa till mig en gång så här "Börjar man hålla räkningen så har man heller inte förlåtit". Tycker det är ganska tänkvärt.

Anmäl
2008-06-11 01:55 #5 av: Daydreams

#2 Om du vuxit trott på tex hinduismens gudar så anser inte jag det som en synd. Du har ju bara inte vetat "bättre".

Däremot så finns det en massa andra saker i våra liv som vi får insikt om när vi mött Jesus, och efter att ha mött Honom får man en inre vilja om att be om förlåtelse och be om hjälp att leva så nära Honom som möjligt.

Vilket naturligtvis är svårt för vi är människor och gör fel, både medvetet och omedvetet, men där kommer förlåtelsen in. 

Anmäl
2008-06-11 11:25 #6 av: tinaoskarsson

#5 Bra skrivet!

Anmäl
2008-06-11 19:34 #7 av: fetknopp

Jag har väldigt svårt för att tro att det skulle finnas många gudar. Ungefär som om de sitter på varsitt moln och konkurrerar om människornas tro. Det verkar lite sandlåda över det hela. Tänk om det är så att GUD ÄR EN och att olika religioner är den "förpackning" vi klär vår gudstro i beroende på kultur osv? Då blir det plötsligt inte så intressant att övertyga andra om den s.k rätta vägen. Istället kan vi föra respektfull dialog och dela erfarenheter med varandra. Jag vet inte vad ni har för erfarenheter, men jag har många gånger upplevt i samtal med tex judar och muslimer att vår gudstro skapar en förståelse och samhörighet som inte går att känna i samtal med sekulariserade svenskar.

För några år sedan var en av biskoparna i svenska kyrkan på besök i en skola i ett invandrartätt område. Den enda "infödda svensken" i klassen var läraren, resten hade invandrarbakgrund. Biskopen frågade barnen i klassen hur många som trodde på Gud. Alla barnen räckte upp handen. Ett av barnen pekade på läraren och sa: "Inte han, han tror på aporna".

Anmäl
2008-06-12 00:02 #8 av: Conrad

Men en fundering fins, det första budet: du skall inga andra Gudar hava jämte mig. Ja visst man kan ju göra en Gud själv, eller idoler, kanske en guldkalv?

 

Anmäl
2008-06-12 12:52 #9 av: Pandae

#7 Men muslimer och judar och kristna tror ju på samma Gud, så att det finns samhörighet där är väl egentligen inget konstigt? Att det sen finns andra orksaker att det är olika religioner vet jag om men det är ändå samma Gud iaf. Men du skulle väl knappast känna den samhörigheten om du pratade med t.ex. en hindu?
Men om det bara funnits en gud, och att det då är som du säger, då skulle det ju egentligen vara lika rätt att tro på en annan religion? för att isf hade det varit samma gud. Det blir ju fel, eller jag missförstod?

Anmäl
2008-06-12 18:29 #10 av: fetknopp

#9 Hur vet vi om det bara är judar, kristna och muslimer som tror på samma Gud? Vi är mest lika eftersom vi har samma rötter. Jag har i ärlighetens namn inte samtalat med lika många hinduer som judar och muslimer, men jag tror inte att skillnaden är så stor. Om man diskuterar dogmer inom religionerna är det naturligtvis avsevärd skillnad, men när det gäller den religiösa erfarenheten som troende människor så tror jag att vi är ganska lika ändå.

Jag vill betona att detta är frågor jag ställer mig, ingenting jag påstår. Måste man påstå att andra har fel för att man själv skall ha rätt. Om Gud är så stor som jag tror så går det inte att fånga sanningen i en "formel". Är det så omöjligt att Gud har flera vägar och sanningar? Vitsen med att tillhöra en viss tradition eller religion är väl inte att ha rätt. Att vara trygg i en tradition och följa vissa mönster och uttryck tillsammans med andra är viktigt. Är man inte trygg i sin tradition är det väldigt svårt att handskas med dessa frågor. Jag tror absolut inte att det är bra att hoppa runt och plocka lite här och lite där. Själv är jag övertygad kristen, jag tror helt och fullt att Jesus är vägen. Räcker inte det? Måste jag tycka att de andra har fel, eller har Tomas di Leva rätt när han säger att alla har rätt?

Anmäl
2008-06-12 19:54 #11 av: Frualbertsson

# 10 "Själv är jag övertygad kristen, jag tror helt och fullt att Jesus är vägen. Räcker inte det?"

Precis så tänker jag med. Jag är övertygad om att Jesus är enda vägen. Jag kan tillägga att jag har svårt att förstå hinduismen, där man tror på en gud för varje sak i stort sett, och sen ber lite till Jesus med "ifall det hjälper" ungefär.

Men samtidigt har jag respekt för alla människors tro, och vill att alla ska ha rätt till sin tro. Även om jag allra helst ville att alla skulle finna Jesus, inte för att jag ska få rätt, utan för att de ska få evigt liv =)

Anmäl
2008-06-12 23:21 #12 av: tinaoskarsson

#11 Tänker på det där altaret som, var det Paulus(?) som stötte på. Det var hur som helst "tillägnat till en okänd gud". Med andra ord så var man helgarderad! ;)

Anmäl
2008-06-13 00:52 #13 av: Rauija

#11

Tror du att det finns mer än en gud?

Eller menar du att muslimer och buddister tror på något som inte finns?

Anmäl
2008-06-13 17:44 #14 av: tinaoskarsson
Vill bara skicka med en länk där en pastor förklarar väldigt bra hur han ser på islam och andra religioner (läs det andra stycket).
Anmäl
2008-06-13 21:28 #15 av: Rauija

#14

Andra stycket?

Det är massa olika frågor bara. Ska jag klicka vidare till någon fråga? Länka gärna.

Har du ingen egen åsikt? Eller håller du med honom helt?

Anmäl
2008-06-13 22:17 #16 av: tinaoskarsson

Längst upp på sidan av den länk jag redan lagt in står frågan "Kan man säga att islam är av djävulen?" Därunder står det svar pastorn har gett - se särskilt andra stycket.

Jag tycker pastorn på den här sidan har en ganska sund inställning till mycket och det finns många svar på många andra saker på den sidan så jag tänkte ta tillfället i akt att länka till den sidan hur som helst. Min egen åsikt har jag förklarat i #4 ovan.

Anmäl
2008-06-13 22:24 #17 av: Rauija

#16

Ah, förlåt. Jag har slarvat när jag har läst igenom inläggen. Jag hade missat det.

Så du förkastar helt muslimer, katoliker och jeovas vittnen?
Tror du inte att deras gud finns?

Anmäl
2008-06-14 11:14 #18 av: tinaoskarsson

#17 Jag förkastar ingen, jag tror bara att tex muslimer och jehovas vittnen har en tro som inte leder till himlen. Varför jag skulle förkasta katoliker förstår jag defenitivt inte - vi har ju samma tro.

Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om deras gudar. Tror att jag bestämmer mig för att ha det svaret för mig själv.

Anmäl
2008-06-14 14:09 #19 av: Rauija

#18

Men du tror iaf att Jehova och Allah finns?

Varför tror du inte att Allah och Jehova har makt att ge någon en plats i himlen?
Både Muslimer och Jehovas Vittnen tror väl på en himmel eller ett paradis?
Men du menar alltså att man inte kommer dit genom att tro på Jehova och Allah?

Varför skulle DIN gud vara bättre än deras? 


Katoliker och Pingstvänner har väl inte samma tro?!
Inte Katoliker och Protestanter heller.

 

Anmäl
2008-06-14 15:03 #20 av: tinaoskarsson

#19 Jehova är den Gud jag tillber. Jehovas vittnen har dock en tro som jag inte alls kan se som en kristen tro. Katoliker är kristna, liksom Pingstvänner och alla andra protestanter. Möjligen är de mer formella och har en del ritualtänkande som jag varken behöver eller helt och hållet förstår. I grunden är de dock härligt frälsta!

Vad gäller övriga gudar (om de existerar, vilka de i såna fall är och varför Gud är större än dom) tänker jag som sagt hålla för mig själv. Jag kan nämligen ändå inte förklara det för dig på ett sätt som du kommer godta och faktum är att jag inte är intresserad av att disskutera det i oändlighet. Vi kan helt enkelt fastslå att jag tror att Gud står över alla andra gudar och att Hans namn är över alla andra namn.

Anmäl
2008-06-14 17:51 #21 av: Rauija

#20

OK, du tror att din GUD står över alla andra gudar?

Hm, jag trodde inte en kristen trodde på fler gudar än sin egen?

Om kristna och Katliker hade trott på samma sak hade det väl varit en religion eller?
Kristna och Katoliker har ju krigat i guds namn  till och med.

Jag tror inte katoliker skulle kalla sig protestanter.
Och du kan ju inte göra det heller. Eftersom du har gått ur svenska kyskan och asnlutit dig till en  fristående kyrka (sekt)

Anmäl
2008-06-14 19:52 #22 av: Frualbertsson

Tack käre Jesus för att du har en sådan omsorg om Rauija. Tack för att du ger oss här tillfälle att få vittna om Din storhet och vår tro. Att hon får tillfälle att höra om Dig är det viktigaste.

Käre Jesus vi lägger henne i dina händer, att göra det Du finner bäst. Dina vägar är inte våra vägar säger Bibeln, Dina vägar är högre än våra. Jag vill tacka Dig för att du har en plan för hennes liv som är mycket bättre än vad hon kan föreställa sig.

 

Anmäl
2008-06-14 19:58 #23 av: Rauija

#22

Är alla kristna lika recpekt lösa som du är?

Känner du dig inte lite dum nu? 

Anmäl
2008-06-14 19:59 #24 av: Frualbertsson

#23 varför skulle jag känna mig dum?? Jag ber för dig, och vill att det bästa ska ske i ditt liv.

Anmäl
2008-06-14 20:14 #25 av: Rauija

#24

Och hur skulle ditt svammel till din låtsas kompis vara bra då?

Det bästa kommer ske i mitt liv. För att JAG ser till det. 

Anmäl
2008-06-14 20:36 #26 av: Frualbertsson

#25 men om det sker en olycka som du inte kan styra över. Du blir överkörd igen och blir helt förlamad, hur gör du då? Det kan du ju inte styra, eller hur? Nu får vi ju verkligen hoppas att du ska slippa mer elände i ditt liv, för du verkar ju fått så det räcker.

Anmäl
2008-06-14 20:40 #27 av: Rauija

#26

Jag  förstår inte vad du menar?

Om jag skulle råka ut för en olycka och bli förlamad så skulle jag leva förlamad såklart.

 

Anmäl
2008-06-14 20:44 #28 av: Frualbertsson

ok

Anmäl
2008-07-14 19:21 #29 av: Medlem

#1

  1. Muhammed skrev inte Koranen. Han var analfabet.
  2. Muhammed använde sig inte "friskt av judendom, kristendom och lite andra mindre religioner."
  3. NT sattes ihop långt efter GT och utifrån ditt resonemang om islam är kristendomen helt fel (eftersom den kom efter judendomen) vilket du inte håller med antar jag.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.