Kyrkan

TV PROGRAM

2009-05-14 18:39 #0 av: Lidan

TV Progam i dag torsdag 14/5

TV 2 19.30

ur:Bibeln vs Darwin

TV 2

20.30 Existens

Om islam,Rosengård mm

Repris 16/ och 17/5

Anmäl
2009-05-14 22:16 #1 av: Santhe

Missade precis Bibeln vs Darwin. Varför går den inte i repris. Kanske går det att se på hemsidan?

Tråkiga med kreationism på tv är att det alltid brukar vara negativt. Att de som tror så är lite tossiga och framställs som fanatiska. Samt att evolutionsTEORI är det som tydligen är sanningen????

Hoppas att mina farhågor inte besannades ikväll.

#0 Lidan var programmet bra, tycker du?

Anmäl
2009-05-14 22:25 #2 av: Maria

Nu missade jag också programmet men det finns många som anser att det ena inte utesluter det andra.

Jag tycker absolut att evolutionsteorin fungerar alldeles utmärkt med Bibeln.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-15 18:05 #3 av: LordLukas

förutom att gud skapade oss till sin avbild vilket jag inte tror var en cell som blev en larv som blev en fisk en groda en apa och sen en människa

Anmäl
2009-05-17 02:15 #4 av: Lidan

Här föreslog jag tv program,som jag såg att se ,men så blev jag upptagen

Programet 19.30 missade jag för att jag inte var hemma.

program 2 såg jag sen reprisen av

Önkar också att programet om Darwin kunde gå i  repris,men kanske gör det i kanal typ kunskaps kanalen.men det får man kolla upp om det gör det

Anmäl
2009-05-18 05:19 #5 av: Camillhe

Man brukar kunna se programmen på internet efter att de sänts, titta efter det om darwin på SVT's hemsida.

Anmäl
2009-05-18 05:21 #6 av: Camillhe

#1 Håller med dig, tycker det är ganska sjukt att evolutions teorin undervisas som en absolut sanning i många skolor, det är ju bara just en teori och en ganska dålig sådan också anser jag.

Anmäl
2009-05-18 20:14 #7 av: Maria

#6 Där håller jag inte alls med. Jag förstår inte varför man kan se skapelsen ur både ett vetenskapligt och Kristet perspektiv. Som sagt tycker inte jag att det ena utesluter det andra.

Vår värld skapades ju inte på sex dagar då tidsbegreppet inte finns för Gud, det är mer en metaforiskt beskrivit tror jag.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-18 21:10 #8 av: Camillhe

#7 Jag har ingen som helst lust att ens föra ett samtal med dig Bumbleboo, du har redan påpekat i tråden att du anser att evolutionsteorin fungerar utmärkt i Bibeln, ändå måste du än en gång demonstrera att du inte håller med mig.

Jag tycker du och jag ska låta bli att svara på varandras inlägg eftersom vi inte KAN föra en vettig dialog.

Anmäl
2009-05-18 22:43 #9 av: Maria

#8 Får inte jag skriva vad jag tycker och tror???

Är det bara du som får skriva dina åsikter???

Jag tror att Gud skapade världen/livet. Jag tror att han skapade människan till Guds avbild. Det står i Bibeln att han gjorde det men inte hur.

Därför tror jag mycket väl att evolutionsteorin och skapelseberättelsen hör samman.

För Gud är tusen år som en dag...

/Maria

 

Anmäl
2009-05-18 23:07 #10 av: inisklo

#9  o en dag som tusen år...Flört

Anmäl
2009-05-19 00:09 #11 av: Maria

#10 Så rätt...

/Maria

 

Anmäl
2009-05-19 00:19 #12 av: Camillhe

#9 du kan skriva precis vad du vill, men du behöver inte rikta dig till mig så fort jag skriver ngt. Vi kan välja att antingen ha lugn och ro på siten eller att det blir bråk mellan dig och mig i varje tråd. Eftersom det är ganska meningslöst med bråk och ganska ointressant så anser jag det vara bättre om vi ignorerar varandras inlägg istället.

 

Anmäl
2009-05-19 00:37 #13 av: Maria

Men sluta nu...

Jag skriver (liksom du) på ett öppet forum och "våra samtal" anser inte jag så privata utan mer ett utbyte av åsikter och tro som kanske andra läsare tycker är intressant.

(Även du riktar ju dig till mig, eller hur?)

Mina åsikter trots "privat avsändare" är till för alla som kan ha intresse...

Ibland vill man ju svara någon enskild och det kan ju gälla både att man håller med eller inte håller med.

Jag anser inte att vi bråkar. Vi bollar väl snarare åsikter som inte alltid stämmer överens.

Dessutom har jag skrivit i många trådar där du inte ens är inblandad och ibland (tro det eller ej, men du kan ju kolla) så har jag hållit med dig.

 

/Maria

 

Anmäl
2009-05-19 00:59 #14 av: Camillhe

Kan du inte visa nägon som helst respekt?

Jag skulle kunna debattera ditt sätt att tro i det oändliga och i varje tråd men jag gör inte det. Och nej jag anser inte öht att det handlar om att bolla åsikter mellan oss två. Tvärtom så fort jag skriver ngt är du där och kritiserar och ska tydligt demonstrera att du inte håller med mig.

Faktum är att jag tror inte att ngn får ut ngt av det, och jag är inte intresserad av att det fortsätter så. Jag ignorerar dig i fortsättningen och hoppas att du kan visa tillräckligt med respekt för att låta mig vara ifred. Det är dessutom helt oväsentligt för mig om du håller med mig eller ej. Du och jag har inte samma sorts tro och jag tror inte att ngn av oss kan påverka den andra.

Anmäl
2009-05-19 10:22 #15 av: Maria

Dito...

Lämna då mig och mina oväsentliga åsikter ifred i fortsättningen.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-19 12:51 #16 av: Highness82

Bumbeboo jag har en fråga till dig, käre vän, som jag personligen inte kan få ihop.

 

Om det är så att vi blev till via evolution så frambringades människan genom döden. De svaga arterna dog, medans den starkaste överlevde, osv. Och enligt Bibeln så frambringade människan döden till världen. Så min fråga är: Tror du att döden frambringade människan till världen? Eller tror du att människan frambringade döden till världen? 

 

Gud välsigne dig!  

Anmäl
2009-05-19 19:08 #17 av: mariech

#16 intressant frågetällning du kommer med, kommer jag att följa ;)

Anmäl
2009-05-19 20:14 #18 av: Maria

#16 Jag ser det inte riktigt som att människan frambringades genom döden. Att arter utvecklas kan väl ses som en slags förfining. Det har ju tagit tusentals år under en långsam utveckling. Arter utvecklas och anpassas ju långsamt även idag.

Jag tror på Bibeln och att människan har frambringat döden till världen genom sitt medvetande. Genom att vara den första varelsen med ett intellekt. En varelse med förmågan att kunna se ett resultat av sina gärningar. På så sätt bringade människan döden till världen tror jag. Människan har fått valfriheten och på så vis frambringat döden.

Jag tror att Gud har skapat oss till sin avbild men jag kan mycket väl tänka mig att skapelseakten har skett och kanse sker under ett mycket långt tidsperspektiv. För Gud finns inget tid och rum.

Därför känner jag inget konstigt alls över evolutionsteorin som faktiskt är den vedertagna "sanningen" idag. Personligen tycker jag inte alls att det krockar med Gud och Bibeln utan gör det hela så mycket mer fantastiskt.

Guds verk blir så oändligt mycket mer häpnadsväckande ju mer vi lär av historien.

Tack för att du visar intresse...

Förklara gärna hur du tänker...

/Maria

 

Anmäl
2009-05-20 20:21 #19 av: LordLukas

tror definitivt att gud skapade jorden på 6 dagar
och skapade oss till Guds avbild så som vi ser ut idag inte till en bakterie som utväcklades det är inte det minsta logiskt. och att lära barn att det är 100% saning det är hjärntvättning i högsta grad min lillebrors lärare lärde ut att bibeln är en sagobok

Anmäl
2009-05-21 02:05 #20 av: Santhe

Ibland kan jag undra varför inte våra "släktingar, aporna" inte också har utvecklats till något mer?? Hur kom det sig att vi evulotionerade vidare och inte dom. Varför är vi bara ett människosläkte??

Jag önskar ingen debatt utan kläcker bara ut mig lite som råkar passera mitt huvud.

Anmäl
2009-05-21 02:32 #21 av: Santhe

Är vi färdig-utvecklade nu då?? Eller evulotionerar vi fortfarande till något mer, till något annat?? Är vi bara en halvfärdig apa??

Som sagt väntar mig inget svar, önskar ingen diskussion. Kan också säga att jag inte vill ha en diskussion eller debatt eller svar.

Min Gud är stor. Så stor att jag tror att han har skapat människan till sin avbild. Färdigstöpt.

 

Anmäl
2009-05-21 02:45 #22 av: Santhe

Har nu sökt svt:s hemsida efter programmet men dom visar inte det i repris och det finns inte på svt play.

Anmäl
2009-05-21 04:02 #23 av: Camillhe

Tror jag skrivit det innan i ngn tråd, men jag är  övertygad om att det finns en mikroevolution, men inte en makroevolution.

Mikroevolution betyder att djur och människor anpassar sig efter miljön dom lever i, är det praktiskt och nödvändigt för att överleva att (i djurvärlden nu) ha en viss färg, kommer dom med en annan färg att dö ut.

Det föds avvikande exemplar av både djur och människor, visar det sig att den mutationen gör varelsen starkare och har en större överlevnadsförmåga kommer mutationen att utvecklas och ibland tar "den muterade" överhanden över den ursprungliga.

Råttor är ganska intressanta att studera vad gäller mikroevulotion och mutationer. Tex kom det fram en mutation på råttornas öron för ca 20 år sedan, öronen sitter på ett helt annat sätt (kallas dumbo). Människor tyckte om mutationen och den var inte skadlig för djuret och man avlade vidare på den. Men det är fortfarande en råtta av samma ras som vildråttorna. Rattus Norvegicus. Det finns inga bevis för att ngn art blivit en annan art. Man har aldrig hittat "den felande länken" d.v.s. en varelse som är ett mellanting mellan tex apor och människor. Man försökte säga att "Lucy" var en sådan länk, apkropp med människorhuvud (eller om det var tvärtom) men det visade sig senare att dom 2 delarna inte hörde ihop.

Jag fick lära mig i skolan att Darwins teori var sanning. Det nämndes aldrig att det bara var en teori och det tycker jag är sorgligt.

Darwin har spelat en stor roll (även om jag tror teorin är helt felaktig) och ska absolut läras ut men som teori och inte som sanning.

 

Anmäl
2009-05-21 12:06 #24 av: Maria

En liten förklaring på vad ordet teori inom vetenskapen betyder:

Vetenskap: Komplex vetenskaplig slutsats och förklaringsmodell, alternativt system av desamma, till exempel Einsteins relativitetsteorier eller gravitationsteorin. I motsats till i dagligt tal används ordet "teori" inom vetenskapen inte som en nära synonym till ordet "gissning", utan en teori är tvärtom den starkaste sannolikhetsgrad som kan nås inom vetenskapen.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-21 14:18 #25 av: Santhe

#23 Jag håller med dig. Mikroevolution kan iakttas tydligt i vår värld, precis som du säger. Däremot inte makroevolution. Det är helt makalöst hur dom bara plockar ihop massa ben och sedan antar att så här är det.

Intressant med dina råttor.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.