Annons:
Etikettböneämnen
Läst 6027 ggr
OlgaMaria
2010-06-01 19:09

Tungotalet

En bekant till mig som är specialistläkare och bland annat gjort en del hjärnforskning berättade att en kvinna som fått stroke bara kunde säga "sånavara". Hennes språksystem var skadat. Men hon kunde tala ett perfekt tungotal när man kom och bad med henne. Läkaren sa att hon är övertygad om att tungotalet styrs från en annan plats än de två ställen som är kända som våra språkcentrum i hjärnan.

Sen hittade jag den här videon i dag. Lite spännande. Iofs inte överraskande, men kul.

Jag hittade också en "profan" tidning om språk för några år sen och i den hade de gjort en artikel om tungotalet. En språkvetare hade åkt och lyssnat och analyserat någons tungotal och kommit fram till att tungotalet skulle kunna vara ett riktigt språk - det uppfyllde liksom kriterierna för ett språks uppbyggnad. Det fanns en logik i språket och var inte bara "pladder".

http://www.youtube.com/watch?v=NZbQBajYnEc

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Annons:
Camillhe
2010-06-01 21:24
#1

Verkligen spännande.

Finns (fanns?) en professor vid namn Nils G. Holm som forskade i just tungotal och andedop. Jag har hans avhandling glossolali här hemma men har aldrig kommit igenom den. Blev lite sugen på att läsa nu och se vad han kom fram till.

Tack för att du delade med dig av videon, blev riktigt glad av att titta på den av ngn anledning:D

OlgaMaria
2010-06-01 23:44
#2

Spännande med avhandlingen :)

Tungotalet Är spännande, och underbart tycker jag.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Emmyjane
2010-06-03 00:52
#3

Jag tycker tungotal är skrämmande.

Det må fylla en funktion men jag förstår det inte ändå.

Camillhe
2010-06-03 04:54
#4

Det är helt förståeligt. Trots att jag själv ber i tungor kan jag tycka att det är obehagligt på en gudstjänst där folk står och ber/skriker högt både vanligt och på tungotal.

Jag anser att tungotalet är ens privata bönespråk mellan en själv och Gud och ingenting som ska praktiseras högt i försalingen OM det inte handlar om profetiskt tungotal.

Jag trodde jag skulle tycka videon ovan var jobbig innan jag såg den, just för att jag tycker tungotalet är så privat.

Men jag blev faktiskt glad när jag såg den, jag tror det var för att både pastorn och den svarta kvinnan utstrålade sådan ödmjukhet och sån självdistans.

I många frikyrkor har det fokuserats lite för mkt på andedop, tungotal osv. vilket är lite tråkigt, tungotalet är trots allt bara för ens personliga andliga liv, och församlingar borde fokusera på att få kärlekens gåva istället.

OlgaMaria
2010-06-03 11:05
#5

Jag håller med dig Camillhe… samtidigt tror jag att det profetiska tungotalet lättare kommer fram i en miljö där det är okej att tala högt i tungor.

Jag tolkar Paulus ordningsregler i 1 kor 14 som att om någon talar tungomål TILL församlingen så ska det uttydas, dvs när någon talar så att alla andra ska lyssna/från scenen. Jag tror inte att det är fel att tala i tungor ljudligt där man sitter i sin bänk. De som leder gudtjänsten framåt, oavsett om de predikar, profeterar, talar i tungor, sjunger en sång måste förmedla något som går att förstå ifall det kommer in en otroende.

Jag har också hört många berätta hur de hört tungotal innan de blivit frälsta och blivit oerhört positivt påverkade av detta även om de blivit förbryllade. Det är ju den helige Ande som ber genom oss så vi borde inte vara rädda för det eller se ner på det, men hålla det i dess ramar. Men jag tror faktiskt att församlingen i Korinth hade gått långt överstyr i detta. Inte på något annat ställe står det något om förhållningsregler när det gäller tungotalet.

Jag lyssnade på en pastor i en av Holy Trinity Bromptons församlingar när jag var i London och han predikade om tungotalet (det var pingstdagen också). Han berättade hur han fick förbön i samband med att han ville bli frälst men han var så hård i sitt känsloliv av olika anledningar. Flera gånger kom det fram några tanter och sa att de kände sig ledda av Gud att komma och sjunga i tungor för honom. Han som bad visade bort de två gånger tror jag, sen tredje gången kom de bara fram och började sjunga. Den blivande pastorn fattade ingenting men det hårda i hans själ släppte och han började gråta vilket han inte gjort på massvis med år. Det skedde ingen uttydning. Man kan tycka att det var riskabelt, men det var ju Gud som ledde det hela och det gav en god frukt.

Tungotalet bygger ju upp oss själva (i alla fall i första hand), medan de andra gåvorna bygger upp församlingen. Man kan tänka därför att tungotalet är nästan en betydelselös gåva men jag tror att den många gånger kan vara motorn för de andra gåvorna. Vi behöver först bli uppbyggda för att kunna uppbygga andra och tungotalet, format av helig Ande, är ett effektivt instrument.

EmmyJane - varför tycker du att det är skrämmande?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Emmyjane
2010-06-03 16:06
#6

Vet inte riktigt varför. Följde med Morfar å Mormor i tidig ålder till Pingst kyrkan, förstod det nog aldrig varför folk ramlar en massa nonsens.  Kanskae har med kontroll, gillar inte när jag eller någon annan ses tappa kontroll över vad som anses normalt.

Annons:
bottennapp
2010-06-16 03:19
#7

Det finns de som tappat språket efter en stroke men "vaknat upp" och plötsligt pratar ett helt främmande språk med ibland även annorlunda dialekt.

Jag har alltid fått obehagliga rysningar av tungotal och sånt, gjort jämförelser med besatthet av onda demoner och sånt. Förr skulle jag aldrig våga gå på mässa där de håller på och beter sig sådär, men idag skulle jag nog mest skratta av blotta åsynen då min syn på saken har förändrats radikalt.

Woodland
2010-06-16 09:57
#8

Tungotalet i sig bevisar ingenting därför att det finns bl a.  i sufisim inom Islam, i Kabbalahrörelsen inom judendomen, i olika inhemska religioner och i New Age.

MVH

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

ho0mii3z
2010-06-18 12:32
#9

jag tänkte på en sak..
Dom vet ju inte vad dom säger, vad är då meningen med att be om man inte vet vad man säger?

Tiktok: @iminaandetag
Instagram: @iminaandetag

OlgaMaria
2010-06-18 14:18
#10

Det viktigaste är väl att Gud vet vad man säger och att det är den helige Ande som ber? Alltså ber man enligt Guds vilja, så som Gud vill. Dessutom har tungotalet en förmåga att bygga upp den som ber, så därför tycker jag att det har en väldigt stor mening. :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

ho0mii3z
2010-06-19 00:53
#11

Men Gud har väl aldrig sagt att bön är på ett visst sätt?
Bönen är ju vår koppling till honom och genom våra gärningar och handlingar visar vi vår loyalitet?

Tiktok: @iminaandetag
Instagram: @iminaandetag

OlgaMaria
2010-06-19 01:02
#12

Bön är ju ett vidare begrepp och det finns mycket att säga om det :), men här talar vi ju just om tungotalet, och det finns det en del specifik information om i Bibeln.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

wooster
2010-07-02 12:42
#13

Hej! Jag vet mycket lite om tungotal men lite mer om språk, och jag kan inte låta bli att undra: Vad är "perfekt tungotal"? Finns det något "felaktigt" tungotal? Och vem kan i så fall avgöra kvaliteten på tungotal? En präst, forskare, eller tungotalaren själv?

Språk finns på en massa ställen i hjärnan, men det finns två stora språkcentra. Den ena behandlar motorisk talförmåga och den andra språkförståelse (i grova drag). Tungomålstalande kännetecknas väl av en ganska fungerande motorik?

Annons:
OlgaMaria
2010-07-03 21:48
#14

#13 Med perfekt tungotal menar jag i detta fall att denna kvinna som drabbats av en stroke talade ut sitt tungotal, utan problem med uttal och formulering, vilket hon annars kämpade med i sitt "vanliga" språk.

Poängen var inte att hennes tungotal var bättre än någon annans, utan att hon kunde tala det perfekt, precis som vem som helst kan tala sitt modersmål "perfekt" utan att sluddra och haka upp sig.

Tungomålstalande kännetecknas nog oftast av en väl fungerande motorik men det är inte alltid så. Ibland kan det bara vara enstaka ljud men ändå vara tungotal.

Förstår att du kunde tänka att tungotal kan anses ha olika kvalitet utifrån hur jag uttryckte mig men den synen har jag aldrig stött på. Tungotal är tungotal, det är perfekt i sig självt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

wooster
2010-07-04 03:42
#15

#14: Intressant! Nu förstår jag hur du menade.

OT: Som språkintresserad skulle jag tycka det vore jätteintressant att få veta om tungotal låter olika beroende på vad man har för modersmål. Alltså om det skiljer sig fonologiskt.

Camillhe
2010-07-04 06:16
#16

Ja det gör det oftast, men inte alltid.

Det finns verkligen mkt studier på fenomenet och jag håller med dig, det är oerhört intressant. Orkar inte googla nu men ska se om jag kan hitta lite artiklar i morgon.

OlgaMaria
2010-07-04 12:45
#17

:)

Tungotal kan dels vara änglars språk - språk som vi inte känner till - och det kan också vara mänskliga språk som vi får gudomlig inspiration till att tala. Tungotalets första inträde i historien (Apostlagärningarna 2) var av detta slag - de troende förkunnade Guds mäktiga gärningar på alla möjliga mänskliga språk så att alla kunde höra det på sitt modersmål. Detta händer fortfarande men är inte det vanligaste. Min svärmor har fått tala tungomål på felfri spanska och ki-swahili fast hon inte alls kan dessa språk.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

wooster
2010-07-04 13:30
#18

16: Tack:-)

17: Oj då! Det var inte dåligt. Var hon själv medveten om det när det hände? (Som du märker har jag ingen aning om hur det går till.. Skäms)

OlgaMaria
2010-07-04 13:46
#19

Jag vet inte säkert om hon var helt omedveten om att hon talade spanska och ki-swahili, jag tror inte att hon förstod det förrän efteråt. Hon blev i alla fall väldigt förvånad över att höra att hon ordagrant citerat ett kapitel ur Uppenbarelseboken på Ki-Swahili. :)

Man är i alla fall vid sitt fulla medvetande (man är inte i trans) när man talar tungotal, men man kanske inte förstår vad man säger, med tanke på att man inte känner till ki-swahili t ex.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

OlgaMaria
2011-03-28 22:36
#20

Lade märke till att Paulus skriver på detta sätt i Ef 6:18 - bed alltid i Anden.

Och i Romarbrevet 8 står det så här: 26 Så hjälper också Anden oss i vår svaghet. Ty vi vet inte vad vi bör be om, men Anden själv ber för oss med suckar utan ord, 27 och han som utforskar hjärtan vet vad Anden menar, eftersom Anden ber för de heliga så som Gud vill.

Jag har inte vetat innan om det varit självklart att det är tungotal som avses här men så måste det vara utifrån de termer som Paulus använder här och i 1 Kor 14 där han talar om tungotalet.

14 Ty om jag talar tungomål när jag ber, så ber min ande, men mitt förstånd bär ingen frukt. 15 Vad innebär nu detta? Jo, jag vill be i anden, och jag vill också be med förståndet. Jag vill lovsjunga i anden, och jag vill också lovsjunga med förståndet. 16 Men om du tackar Gud i anden, hur skall då den som inget förstår kunna säga sitt amen till din tacksägelse? Han förstår ju inte vad du säger.

:) Så, att be i Anden är att be i tungotal. Och Paulus uppmanar oss att alltid be i Anden. (Dock får vi ju praktiska föreskrifter kring detta i 1 Kor 14) Men, tungotalet är viktigt, och jag tror att det är viktigt att vi hjälper varandra att närma sig tungotalet i våra församlingar. Om vi inte uppmuntrar tungotalet blir det svårt för människor att få tag i det.

1 Kor 14:39 hindra inte tungomålstalandet.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: