Kyrkan

Hur uppkom kristendomen?

2010-07-17 16:32 #0 av: [YlvaP]

Det är en fundering som uppkommit nu nr jag läst lite i biblen. Det är judiska namn och orter och dom pratar om att Jesus var jude så hur kom det sig att kristendomen uppstod.

Frågvisa Ylva i farten.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-07-17 21:02 #1 av: OlgaMaria

Hej Frågvisa Ylva i farten! :) :)

Jesus var jude och enligt kristen tro var han den messias som judarna väntat på och profeterat att han skulle komma i Gamla testamentet (skriven av och för judar). Det är alltså judarnas Gud som sänt Jesus till jorden för att rädda sitt folk judarna, men också alla människor. Gud utvalde Israel till sitt eget folk, men han uppenbarade genom Jesus och genom de första kristna (dvs de som gått och lärt av Jesus) att frälsningen gällde alla människor och att Gud nu sträckte ut sin hand till hela mänskligheten.

Många judar följde och trodde på Jesus, men det var också många av dem som inte gjorde det, bland annat en stor del av de ledande judarna. De såg till så att Jesus blev dödad därför att han hotade deras religion, som de ville att den skulle vara. Efter Jesu död höll sig hans lärjungar för sig själva och var mycket modfällda. De visste inte vad de skulle ta sig till. Men Jesus visade sig för dem (det står om detta i slutet av evangelierna) och uppmuntrade dem. Han sa att de skulle vittna om honom över hela jorden men att de skulle stanna i Jerusalem tills Anden kom. Jesus hade många gånger berättat för sina lärjungar att efter hans död skulle Anden komma, och då skulle det bli mycket bättre, för Anden kan alltid vara hos dem (och oss) (läs om detta i Joh 14). I Apostlagärningarna 2 står det om när Anden kom till de som höll sig till Jesus och de blev frimodiga och fick kraft att vittna om Jesus och många anslöt sig till dem.

De judiska religiösa ledarna tyckte inte om detta. De ville att minnet av Jesus skulle dö bort. Man började förfölja "de kristna" och ansåg att de var en sekt. Så att vara jude och att tro på Jesus var inte alls samma sak. Judendomen fick fortsätta vara det den hade varit innan Jesus och de som följde Jesus tillhörde en egen tro. Så småningom kom deras tro att kallas kristendom, men kristendomen är framvuxen ur judendomen och vilar på de judiska skrifterna och profetiorna i Gamla Testamentet.

Fråga gärna mer... :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2010-07-23 00:01 #3 av: Woodland

Ylva!

Det är bäst att bortse från inlägg # 2.

Personen i fråga är inte kristen - en troende människa, ja, men inte kristen.

MVH

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2010-07-23 00:09 #4 av: [YlvaP]

#3. Jag har ingen som helst aning om vad den personen har skrivit här och i dom andra trådarna så jag har faktiskt hoppat över dom. Sorry för det.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-07-23 21:59 #5 av: Woodland

# 4

Var inte sorry för det!   Flört

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2010-07-23 22:19 #6 av: [YlvaP]

Sorry för att jag inte läste vad personen skrivit. Ohyfs. Flört

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-07-23 22:35 #7 av: Woodland

# 6

Theresia skrev ett bra inlägg och jag vill tillägga att de som föjlde Jesus av Nasaret lära och Hans lärjungar började att kallas kristna i Antiochia (Apostlagärningar 11:16).  Dessa människor hade mycket kontakt med Jerusalem och lärjungarna där.  De skiljde sig inte från någon annan troende grupp i de andra städerna men namnet fastnade.

Sedan har den kristna tron utvecklats och diversiferats.  För att betraktas som kristen måste man hålla till de grundläggande lärorna:  bl a. Treenigheten (Fadern, Sonen och Anden), Jesus (Inkarnation) jungfrufödelsen, Jesus fastän död och begraven är uppstånden och upptagen till himmelen. Han skall komma igen för att dömma.

Mvh

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2014-03-01 19:47 #8 av: Joppo

Vad har ni som är kristna för funderingar gällande att judarna anser att Jesus var/är en falsk profet? Är inte det ganska konstigt att det folk som er gud påstås värna om misstror den man som enligt er är den kristna gudens son?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.