Bibeln

Jesu kropp efter uppståndelsen

2010-10-24 12:48 #0 av: Internettan

Jag såg en snutt på ett kristet program häromdagen på Kunskapskanalen. Några tog upp det här med att de personer som mötte Jesus efter hans uppståndelse inte kände igen honom förrän han sa någonting.

Hur tänker ni om det? Om det nu var så att Jesus uppstod med sin fysiska kropp - då borde väl alla känt igen honom direkt?

Anmäl
2010-10-25 09:34 #1 av: OlgaMaria

Jag är inte säker på att Jesus uppstod med SIN fysiska kropp, men han uppstod med en fysisk kropp. Hans tidigare fysiska kropp var oerhört skadad, jag tror inte att han uppstod med alla de såren och med ett krossat hjärta. Men det står att han hade kvar hålen i sina händer. Och hans kropp låg ju inte kvar i graven. Antagligen var hans uppståndelsekropp hans egen fysiska kropp, men en helad version och det var kanske något annat hos honom som var annorlunda. De personer som mötte honom förväntade sig inte att få se honom, men de kände igen honom rätt snart. Tycker inte det är så konstigt.

Den berättelse som är lite speciell är den om Emausvandrarna i Luk 24. Lärjungarna vandrar med Jesus länge utan att känna igen honom. Det står att deras ögon var slutna så att de inte kände igen Jesus. Och sedan står det att deras ögon öppnades, och då försvann Jesus.

Jag skulle tro att det var Guds kraft som stängde och öppnade deras ögon vid det här tillfället. Jag tror att även fast Jesus ännu inte farit upp till himlen så var det något otroligt heligt med honom och hans kropp och antagligen skulle inte lärjungarna klara av eller tillåtas se det under så lång tid.

Ett annat alternativ är att de helt naturligt inte kände igen Jesus först, men isåfall tror jag att Jesus ansträngde sig för att inte bli igenkänd först, men sedan när han bröt brödet till dem så gjorde han något som han visste att de skulle känna igen. Men i och med att Jesus försvann på en gång då så måste det ha fyllt en viktig funktion att lärjungarna först inte kände igen honom.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2010-10-26 07:29 #2 av: Internettan

Det är kanske inte konstigt men ändå leder det till funderingar. Jag tänker också på det här med att vi själva en dag ska uppstå med vår fysiska kropp. (?) Och om det verkligen är så det menas. 

Inom andra andliga "rörelser" talar man ju om den andliga kroppen och att den fysiska bara är ett skal som försvinner. Det är inte så lätt att tro att den kropp som förmultnat i en grav ska återskapas fysiskt eller ännu mindre att den kropp som bara är aska ska göra det.

Å andra sidan tror jag ju att för Gud är ingenting omöjligt. Det är förmodligen en ny version av den gamla kroppen som återskapas i så fall. På något sätt. 

 

Anmäl
2010-10-26 11:33 #3 av: OlgaMaria

:)

Det finns ju en uppståndelse från de döda. Jesus uppstod, med sin fysiska kropp och i samband med detta var det även andra som steg upp ur sina gravar, i sina fysiska kroppar. När Jesus väckte upp Lasaros kom Lasaros ut i sin egen kropp.

Det står i Bibeln om att vi ska uppstå efter att Jesus har kommit tillbaka. (1 Kor 15:22)

Men när vi går in i evigheten, som är något annat (en död kan uppstå utan att gå in i evigheten direkt, som Lasaros t ex)... så kommer vi att få himmelska kroppar, eller andliga kroppar. Det står om detta i 1 Kor 15:35-57.

Du säger att man inom andliga rörelser tror på en andlig kropp och att den fysiska kroppen ska försvinna från den. Bibeln talar också om en andlig kropp men beskriver det annorlunda.

Om du läser i 1 Kor 15 ser du att Paulus beskriver det som att vi ska klä oss i den andliga kroppen, dvs, vi har inte den nu. Nu har vi en fysisk kropp. SEDAN ska vi ha en andlig kropp. "Ty detta förgängliga måste kläs i oförgänglighet och detta dödliga kläs i odödlighet."

Vissa kanske tror att vi har en andlig kropp som kommer leva vidare, men Bibeln säger att vi bara kan få evigt liv genom tron på Jesus. Det eviga livet och den andliga kroppen är något vi kommer få och inget som vi har per automatik.

Den andliga/himmelska kroppen är antagligen väldigt annorlunda mot vår fysiska kropp.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2010-10-26 21:12 #4 av: Internettan

Ja just det ja! Jag blandar ihop alltihop. Får allt läsa lite mer om saken. :)

Anmäl
2010-10-27 12:30 #5 av: OlgaMaria

:) Det är spännande saker, men vi kan inte veta allt om de sakerna nu. Hehe... Tror inte att Paulus förstod allt om livet efter detta heller. :)

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2010-10-28 07:38 #6 av: Internettan

Glad

Anmäl
2010-10-28 12:13 #7 av: Highness82

kommer ni ihåg när Jesus frågade lärljungarna vem människorna säger att Människosonen är?  Och Petrus säger då: Du är Messias, Den levande Gudens son.  Då svarade Jesus Petrus såhär: "Salig är du, Simion, Jonas son, Ty kött och blod har icke uppenbarat detta för dig. Utan min Fader som är i himmelen."

Och jag tror att det är liknande sak med Jesu uppståndelse. Han var förvandlad men fortfarande var det hans kropp.  De kände inte igen honom, men när Gud gav dem ögon så kunde de se att det var Jesus.

 

Ta tex. de ställen där Jesus talade med klara ord, att han skulle lida och uppstå på den tredje dagen. Och lärljungarna förstod inte vad han sa.  Uppenbarelsen att man förstår och ser, tror jag kommer från Fadern. Därför tror jag att lärljungarna kunde tala med Jesus men ändå inte förstå att det var han.

 

 

Anmäl
2010-10-29 07:08 #8 av: Internettan

#7:

Det låter som en trovärdig förklaring. Så är det nog.

Anmäl
2010-10-30 03:37 #9 av: PatrickOelund

Om ni kommer ihåg så efter uppståndelsen kände inte lärjungarna igen Jesus från början, så det betyder nog att han uppstod i en ny kropp.

Anmäl
2010-10-30 19:45 #10 av: Highness82

#9

 

Jag tror att Jesus kropp uppstod, eftersom graven var tom. OM Jesus hade uppstått i en ny kropp, så hade den korsfästade kroppen legat kvar i graven. Dessutom så visade Jesus spiksåren i händerna och fötterna för Tomas ,vilket pekar mot att det var exakt den kroppen Jesus hade då och som blev korsfäst död och begraven!

 

 

Anmäl
2010-10-31 19:02 #11 av: Woodland

# 10

Flört Bra skrivet!

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.