Annons:
Etikettgud
Läst 1836 ggr
Woodland
2019-04-21 07:58

GUDS HULDHET

Denna artikel är ett kapitel av 45 från en bok skriven av Arthur W. Pink om Guds attribut (egenskaper). Länkarna till alla artiklar/kapitlen finns listade i följd i sista avsnittet av varje kapitel.

Vi ämnar att engagera läsaren med en annan av Guds excellenser - varav varje kristen får otaliga bevis. Vi fokuserar oss på att betrakta Guds huldhet eftersom vårt mål är att upprätthålla en passande balans i behandlingen av de gudomliga perfektionerna, för vi är alla benägna att ha en ensidig syn på dem. En balans måste bevaras här (som överallt), vilket framgår av dessa två framställanden av de gudomliga egenskaperna, “Gud är ljus” (1 Johannes 1:5), “Gud är kärlek” (1 Johannes 4:8).

Den strängare, mer imponerade aspekten av den gudomliga karaktären utjämnas av den mildare, mer charmerande. Det är en oersättlig förlust om vi bara fokusera på Guds suveränitet och majestät, eller Hans helighet och rättvisa. vi behöver meditera ofta, men inte uteslutande, på hans godhet och barmhärtighet. Ingenting mindre än en fullvärdig uppfattning av den gudomliga perfektionen - som är uppenbarad i den heliga skriften - bör tillfredsställa oss.

Skriften talar om hans “överflödande goda” och vem kan räkna det? (Jesaja 63: 7). Psalmisten sa: "Hur dyrbar är inte din nåd, Gud!" (Ps. 36: 8). Ingen mänskliga penna, ingen ängels språk, kan på ett tillräckligt sätt uttrycka detta. Så välkänt som detta välsignade Guds attribut må vara för människor, är det något som är avslöjat helt genom gudomlig uppenbarelse.

Inga av antikens människor drömde någonsin om att beskriva sina gudar som så perfekta som detta. Inget av de föremål som tillbeds av dagens hedningar har mildhet och ömhet; istället är väldigt mycket det omvända sant, vilket visas i det motbjudande utseendet hos deras avgudar. Filosofer anser det som en allvarlig kritik av den Absolute att tillskriva denne sådana egenskaper. Men skrifterna har mycket att säga om Guds kärleksfullhet, eller Hans faderliga gunst till Hans folk, Hans ömma kärlek till dem.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Annons:
Woodland
2019-04-22 07:35
#1

Första gången denna gudomliga fullkomlighet nämns i Ordet är i den underbara uppenbarelse från Gud till Moses, då Jehova proklamerade sitt "namn", det vill säga sig själv för att bli känd. 

 

"Herren! Herren! - en Gud, barmhärtig och nådig, sen till vrede och stor i nåd och sanning," (2 Moseboken 34: 6), men mycket oftare är det hebreiska ordet chacad חָסַד  översatt till "vänlighet" och "kärleksfullhet". I de engelska biblarna är den ursprungliga referensen förknippad med Gud, Psalm 17: 7, då David bad:  

“Visa din underbara nåd, du som med din högra hand

frälsar dem som flyr till dig.”

Det är förunderligt att Någon så oändligt över oss, så ofattbar härlig, så otvivelaktigt helig, inte bara bör lägga märke till sådana jordens maskar som oss (Jesaja 41:14), utan också bestämma sig för dem, offra sin Son för dem, sända sin Ande för att bebo dem och stå ut med alla deras ofullkomligheter och irrfärder till den grad att han aldrig tar bort sin kärlek för dem.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Woodland
2019-04-23 08:00
#2

Tänk på några av bevisen och utövandet av denna gudomliga egenskap till de heliga. 

“I sin kärlek har han genom Jesus Kristus förutbestämt att vi skulle tas upp som hans barn, enligt sin vilja och sitt beslut,” (Efesierbrevet 1:5)

Som den förra versen visar var kärlek verksam för deras räkning innan världen skapades.

“Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. (1 Johannes 4:9) vilken var has fantastiska gåva för oss fallna varelser.

"Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbliva över dig.” (Jeremia 31:3) genom min Andes livsgörande verk, genom min nåds kraft, genom att skapa inom dig en djup känsla av nöd, genom att locka dig med min charm.

Jag skall trolova dig med mig för evig tid,

ja, jag skall trolova dig med mig

    i rättfärdighet och rätt,

i kärlek och barmhärtighet. (Hosea 2:19)

Efter att ha gjort oss villiga när han samlar sin här för att ge oss själva till honom ingår Herren ett evigt äktenskapsavtal med oss.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Woodland
2019-04-24 08:00
#3

Denna Herrens huldhet tas aldrig bort från hans barn. I vårt sinne kan det tyckas vara så, men det är aldrig så. Eftersom den troende är i Kristus, kan ingenting skilja honom från Guds kärlek (Rom 8:39). Gud har högtidligt förpliktat sig genom sitt förbund, och våra synder kan inte göra det ogiltigt. Gud har svurit att om hans barn inte håller hans bud, kommer han att

 

 "straffa deras överträdelse med ris

och deras missgärning med plågor.".

Dock tillägger han, 

“Men min nåd skall jag inte ta ifrån honom,

jag skall inte svika i trofasthet.  

Jag skall inte bryta mitt förbund, (Psaltaren 89:33-35)

Lägg märke till ändringen från “deras” och “dem” (vers 33) till “honom” (vers 34). Guds huldhet mot hans folk är centrerat på Kristus. Eftersom utövning av hans huldhet är ett förbundslöfte är den gång på gång förknippad med “sanning” (Psaltaren 40:11; 138:2). Det visar att den kommer till oss genom löftet. Därför bör vi aldrig förtvivla.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Woodland
2019-04-25 07:54
#4

Om än bergen viker bort och höjderna vacklar,

så skall min nåd inte vika från dig

    och mitt fridsförbund inte vackla,

säger Herren, din förbarmare. (Jesaja 54:10)

Nej, förbundet har bekräftats av Medlarens blod, genom vilket     fiendskapet (orsakat av synd) har tagits bort och fullkomlig försoning åstadkommits. Gud känner till de tankar som han har för de som omfattas av hans förbund och som har försonats med honom; nämligen,“fridens tankar och inte ofärdens” (Jeremia 29:11)

Därför är vi garanterade, 

“Om dagen sänder Herren sin nåd

    och om natten är hans sång hos mig,” (Psalm 42:9)

Han ger också “befallningar”” (Psalm 44:5), “befallning om välsignelse, om liv till evig tid.” Psalm 133:3) som meddelar att ingenting kan förhindra dessa gåvor.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Woodland
2019-04-26 09:09
#5

Vad borde vårt svar vara? 

För det första, “ Bli Guds efterföljare, ni som är hans älskade barn.  Och lev i kärlek, så som Kristus har älskat oss och utlämnat sig själv för oss som offergåva, ett välluktande offer åt Gud.” (Efesierbrevet 5:1-2). 

 Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. (Kolosserbrevet 3:12) Så var det med Kung David, “Ty din nåd är inför mina ögon, jag vandrar i din sanning.” (Psaltaren 26:3)

David gladde sig av att överväga det. Det uppfriskade hans själ att göra så, och det formade hans beteende. Ju mer vi är upptagna med Guds godhet, desto mer aktsamt kommer vi att lyda. Guds begränsningar genom kärlek och nåd är mer kraftfulla för den som är född på nytt än rädslan för hans lag.

“Hur dyrbar är inte din nåd, Gud!

    Människors barn har sin tillflykt under dina vingars skugga.”

                  (Psaltaren 36:8)

För det andra, en känsla av denna gudomliga fullkomlighet stärker vår tro och främjar förtroendet för Gud.

För det tredje det bör sporra våra sinnen till tilbedjan.

“Ty din nåd är bättre än liv,

    mina läppar skall prisa dig.” (Psaltaren 63:4 jämför 138:2)

För det fjärde, det bör vara vår medicin när vi är nere, 

“Låt din nåd (samma hebreiska ordet chacad חָסַד) vara min tröst,

    så som du har lovat din tjänare.” (Psaltaren 119:76)

Det var så med Kristus i hans ångest,

“Svara mig, Herre, ty din nåd är god,

vänd dig till mig i din stora barmhärtighet.

Dölj inte ditt ansikte för din tjänare,

ty jag är i nöd.

    Skynda att svara mig!

Kom till min själ och återlös den,

    friköp mig från mina fiender.”  (Psaltaren 69:17-19).

För det femte det bör vara vår vädjan i bön, “Se hur kära jag har dina befallningar,

Herre, håll mig vid liv enligt din nåd.” (Psaltaren 119:159)

------------------------------------------------------------------------------------------ 

Guds Attribut av A.W. Pink utdrag från original texten i sin helhet.

 (En kort redogörelse av A.W.P.s omvändelse finns här.)   

Länkarna till de andra artiklar i serien: GUD  SOM ENASTÅENDE , GUDS BESLUT,  GUDS KUNSKAP , GUDS FÖRUTVETANDE,  GUDS ÖVERLÄGSENHET , GUDS SUVERÄNITETGUD SOM OFÖRÄNDERLIG,  GUDS HELIGHET,  GUDS MAKT , GUDS HULDHETGODS GODHETGUDS TÅLAMODGUDS NÅDGUDS BARMHÄRTIGHETGUDS KÄRLEK , GUDS VREDE,  BEGRUNDANDET AV GUDGUDS RIKEDOMARGUDS GÅVOR,   GUDS VÄGLEDNINGGUDS VÄLSIGNELSERGUDS FÖRBANNELSER,   GUDS KÄRLEK TILL OSSGUDS NÅDERIKA EVANGELIUMKRISTI FULLHETKRISTI UTSTRÅLNING,  KRISTUS NEDLÄT SIG  , KRISTI MÄNSKLIGHET , KRISTI PERSONKRISTUS TJÄNARENKRISTUS SOM FÖRAKTADKRISTI KORSFESTELSE , KRISTI ÅTERLÖSNINGFRÄLSAREN KRISTUSKRISTI HERRAVÄLDEKRISTI VÄNSKAPKRISTI HJÄLPSAMHET ,  KALLELSEN FRÅN KRISTUSKRISTI VILA,   KRISTUS KVINTESSENS och KRISTI EXEMPEL.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

[Hukanson]
2019-04-27 11:13
#6

Gud är enastående, suverän, förutvetande, oföränderlig, helig, mäktig, trofast och så mycket mer i evighet men är inte en väldigt viktig aspekt LAG ? Hur kan man förstå Gud som Lag ?

Annons:
Woodland
2019-04-27 14:23
#7

Jag vet inte om jag uppfattat dig rätt men Gud som lag finns inte in det judiska/kristna synsättet. Gud gav oss lagen och fastställde naturlagarna  men han är inte lag.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

[Hukanson]
2019-04-27 15:18
#8

Gud ger kärlek men är inte kärlek? Gud ger liv men är inte liv? Hur kan Gud ge människan något som Gud inte är? Gud ger sina barn separation? Lagen är separation? Moses blev förskjuten från Guds närhet? Jesu lag är en illusion?

Vad är sanning?

Woodland
2019-04-27 16:44
#9

Mitt svar på dina första två frågor är "ja." 

Det står i bibeln att Gud är kärlek och ljus. Dessa är egenskaper av hans person. (Se första stycket i artikelns första inlägg). De är adjektiv och beskriver hans väsen. Det står ingenstans att han är lag. 

Gud ger mycket som är avskilt från hans väsen och person. De kristna sammanblandar inte Gud med hans skapelse. Gud innebor inte det materiella i världen.   

Separation mellan Gud och människor är på grund av arvsynden orsakad av Adams fall (andlig död som resulterade i fysisk död). Adam var den federala övermannen för mänskligheten.  För de som är Guds barn genom tro på Jesus Kristus och därmed försonad med Gud finns ingen separation varken i detta livet eller nästa. 

Mose lag var given till Israel som en livets vägvisare. Lagen kunde/kan inte lydas till 100% av någon människa. Dess uppgift var att lära judarna vad synd var. Endast Jesus lydde och uppfyllde lagens krav.  "Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att fullborda" sade Jesus.

Mose fick inte gå in i det förlovade landet på grund av olydnad. Det var Josua (hebreiska för Jesus) som skulle föra Israel dit in. Detta är av symbolvärde i kristet tänkande.  Mose vilar hos Gud. Det var Mose och profeten Elia som samtalade med Jesus på berget.

Pontus Pilates frågade Jesus "Vad är sanning?" men förstod inte att Sanningen stod mitt framför honom.  Jesus sade till Thomas: "Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Upp till toppen
Annons: