2019-02-03 08:15 #0 av: Woodland

En serie av predikningar om Guds attribut av A. W. Pink kommer att läggas upp här på JiF och ett avsnitt kommer att publiceras varje dag. Här är en kort redogörelse av A.W.P.s omvändelse.

Författaren till texten i denna serie, A.W. Pink, var född i England 1886. I sina unga år drogs han till den teosofiska rörelsen och steg snabbt i bemärkelse inom denna. Varför han tilltalades av sällskapets idéer är inte känt. Men från ett initialt intresse drogs han snabbt till ett helhjärtat engagemang. 

Han höll tal på sällskapets sammankomster och blev snabbt etablerad som en framstående föreläsare. Så beryktad blev han som vältalig propagandist att Madame Besant personligen började skriva till honom. Detta ledde till att hon erbjöd honom en titel bland de förnämsta i rörelsen. Detta innebar en flytt till Madras i Indien. Det var ett stort hedersbetyg men samtidigt ville en nära vän som studerade musik inte att Pink skulle flytta för han hade en sådan fin barytonröst. Men Pink antog erbjudandet. (Senare i livet berättade han att hans förtjusning över detta hedersbevis var som mat för hans egoism. Han ansåg till slut att hela systemet  “tilltalar köttet, hänger sig till högmod, och upphöjer människan’.)

Under hela denna tid bodde han hemma med sina djup troende föräldrar. Efter varje sammankomst när han kom in genom dörren och rusade upp för trappan ropade hans pappa ett bibelord. Men Pink var inte berörd. En kväll när han kom hem mötte pappan honom som vanligt vid trappan och ropade “En väg kan synas rätt för en människa, men till slut kan den leda till döden.”

Pink gick in i sitt rum med planer på att arbeta på ett tal för sällskapet. Talet skulle hållas på fredag kväll samma vecka. Men det var omöjligt för honom att koncentrera sig. Han trodde att ett bad skulle hjälpa men när han satt i badkaret så var faderns ord det enda som han kunde tänka på “En väg kan synas rätt för en människa, men till slut kan den leda till döden.”

Så påverkad var han att till slut gjorde han vad han lärt sig som liten att Aposteln Paulus gjorde. Han stängde sig in i sitt rum i tre dagar och ropade på Jesus. När han kom ut efter tre dagar och visade han sig för sin far sade pappan ‘Pris ske Gud min son har blivit befriad!’

Pink behöll sin tid på sällskapets fredag kvällsmöte och berättade för dem om bibelns Gud. En stön gick upp från flera och många trodde han hade blivit tokig som skulle ge upp en sådan löftesrik kallelse i Madras Indien. 

Men han fann en större kallelse och ett bevis av dess frukt finns bland annat i artikelserien.