Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

EN PROFET SOM MOSES

2018-12-30 09:24 #0 av: Woodland

Har du någonsin träffat en kändis? I vår kändisbesatta kultur kan detta vara en spännande upplevelse, särskilt om kändisen talar med dig. Efter denna typ av kändismöte, förundrar sig folk ofta över att denne faktiskt nedlät sig att prata med dem. I ett mycket större spektrum är en av de mest fantastiska aspekterna av den kristna tron är verkligheten att den evige och helige Guden valde att nedlåta sig att tala till oss. Bör vi då inte odla en djupare önskan att lyssna till honom?

En profet som Mose ©

av Anthony T. Selvaggio

Under hela frälsningshistorien talade Gud med sitt folk på olika sätt. Författaren till Hebreerbrevet framhåller denna punkt i öppningsverserna: “Sedan Gud i forna tider många gånger och på många sätt hade talat fäderna genom profeterna".  Gud kommunicerade på olika sätt i Gamla testamentet, men sättet han föredrog var genom hans profeter, och bland det gamla testamentets profeter var Moses den viktigaste. Mose var Guds utvalda talesman och medlare då Gud dirigerade sitt folks befrielse från träldomen i Egypten. Moses betydelse i frälsningshistorien kan inte överskattas, och utvandringens skugga sträcker sig över hela den heliga skriftens korpus.

Uttåget var en återlösande händelse som förespeglade den framtida frälsningen säkrad av Jesus Kristus. Detta betyder att Moses primära roll i uppenbarelsen var att bereda vägen för Jesus Kristus: den som överträffar och överskuggar honom. Efter uttåget ur Egypten talade Moses till Israels folk och sade till dem att de skulle förvänta sig en annan profet som skulle komma, och som liksom Moses skulle befria Guds folk från träldom och fångenskap.

 I Femte Moseboken 18:15 säger Mose: "Herren, din Gud, skall låta uppstå åt dig en profet bland ditt folk, av dina bröder, en som är lik mig. Honom skall ni lyssna till." Notera att Moses inte bara avslöjar ankomsten av denne framtida profet, han uppmanar också Israel att lyssna på honom. Med dessa ord, som ekar Moses ord, förklarade Gud otvetydigt att profetian i Femte Moseboken 18:15 hade uppfyllts i den kommande Jesus Kristus.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-12-30 09:25 #1 av: Woodland

Aposteln Petrus, en av vittnena till förvandlingen, bekräftade också att Jesus uppfyllde Moses profetia i 5 Moseboken 18:15. I hans  berömda predikan på pingstdagen, under Andens kraft, förklarade Petrus: "Nu vet jag, bröder, att varken ni eller era rådsherrar visste vad ni gjorde.  Men Gud har på detta sätt låtit det gå i uppfyllelse som han har förutsagt genom alla sina profeter, att hans Messias skulle lida.  Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade  och tider av vederkvickelse kommer från Herrens ansikte och han sänder Messias som är bestämd för er, nämligen Jesus. Honom måste himlen ta emot tills de tider kommer då allt det blir återupprättat, som Gud har förkunnat genom sina heliga profeters mun från urminnes tid.  Mose har sagt: En profet som är lik mig skall Herren er Gud låta träda fram åt er, ur era bröders krets. Lyssna till honom i allt vad han säger er.  Men var och en som inte lyssnar till den profeten skall utrotas ur folket. " (Apostlagärningar 3: 19-23)

Jesus är profeten som är lik Moses. Jesus är uppfyllandet av löftet i 5 Moseboken 18:15. Även om Jesus är som Moses på många sätt, är han också värd mycket större ära än Moses (Hebreerbrevet 3: 1-6). Jesus ledde sitt folk genom en större utvandring, inte från enbart fysiskt slaveri i Egypten, utan snarare ut ur evig träldom av synd och död. Lukas beskrivning om förvandlingen noterar att Moses och Elia talade med den förvandlade Jesus och innehållet i deras konversation var fokuserad på Jesu “bortgång” (Lukas 9:31).

Ordet översatt som "bortgång" i den versen är exodos, det grekiska ordet för "uttåg". Jesus ledde ett uttåg av sitt folk, men det var inte genom Röda havet. Det var genom korsets fasa och hans upplevelse av gudomlig vrede på våra vägnar. Därför förklarar Hebreerbrevet 8: 6 att Jesus är förmedlaren av ett nytt och bättre förbund. Han är Guds slutliga och slutgiltiga ord till sitt folk: "I dessa sista dagar har han talat till oss genom sin Son" (1: 2)

När Jesus Kristus kom har någon väldigt speciell talat till oss och därför skulle vi vara kloka att beakta Moses bud och lyssna på honom - lyssna på Jesus.  "Ty lagen gavs genom Moses; nåd och sanning kom genom Jesus Kristus "(Johannes 1:17)

ANTHONY T. SELVAGGIO är senior pastor i Rochester Christian Reformed Church i Rochester, N.Y. Han är författare eller redaktör för flera böcker, inklusive från Bondage to Liberty: The Gospel according to Moses and Meet Martin Luther: A Sketch of the Reformer’s Life.

©  Tabletalk magazine.  (sid 12-13)  12/2018 Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna Ligonier Ministries

Varför är artikeln låst? Läs om vår policy här.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.