Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

DAVIDS SON

2018-12-23 10:17 #0 av: Woodland

En välkänd Adventspsalm börjar med “Hosianna Davids son” och många har säkert hört den humoristiska historien om söndagsskole flickan som trodde att Jesus var svensk för att han hette Davidsson i efternamn? Varför betonas Jesus som David’s Son när han föddes lite mer än tusen år efter David?

Davids son ©

av Robert Rothwell

2 Samuel 7:12-16

Har du lagt märke till antalet erbjudanden för säkerhetssystem som överöser husägare? I centrala Florida verkar de finnas överallt. Annonser för hembevakningssystem spelas upp regelbundet i reklamsnuttar på radion. Under åren har jag fått i min brevlåda otaliga flygblad som säljer installation och aktivering av alarmsystem. Och jag kan inte räkna antalet säljare som har ringt på min dörrklocka i hopp om att övertyga mig om att köpa övervakningsskydd för mitt hem.

Lågteknologiska säkerhetslösningar finns också. Vi låser våra dörrar. Vi äger vakthundar. Vi sätter upp staket runt våra ägor. Oavsett vad vi anser om sådana åtgärder, bevisar de en sak: vi vill ha trygghet.

Behovet av säkerhet var särskilt akut i antiken, särskilt i Israel. Att bo i ett land där tre kontinenter - Afrika, Asien och Europa - möttes betydde att Israel var i ständig fara att bli erövrade av andra som värderade sin strategiska geografiska position. Och säkerhetsbehoven för den kungliga familjen nådde en helt annan nivå. De var tvungna att skydda både nationen och den kungliga dynastin. Någon ville alltid störta dig från tronen.

Löftet om säkerhet nedskrivit i 2 Samuel 7: 1-17 stod i rampljuset med Guds upprättande av Davids förbund. Gud gav ett viktigt förbundslöfte till kung David: “Ditt hus och ditt kungadöme ska bestå inför mig till evig tid. Din tron ska vara befäst för evig tid” (vers 16). Inte bara får David ett befäst och säkert rike med en evig tron, men riket är "befäst för evig tid” inför Gud. Davids hus kommer äntligen att vara tryggt, inte bara från sina fiender utan också från Guds heliga vrede.

Mer är utlovat här än att Davids familj alltid kommer att ha en avkomling på tronen i Jerusalem (2 Sam 7:15). Även när misslyckandena av Davids gudfruktiga avkomma Hiskia och Josia gör Judas fall och exil till Babylon oundvikligt (2 Kungaboken 20: 12-19, 2 Krönikeboken 35: 20-27), är det uppenbart att Davids tron ​​inte kan bestå om den måste besittas av syndare.

Det kommer att ta en överlägset rättfärdig son av David för att kunna upprätthålla rikets tron ​​och ge den varaktig säkerhet från sina fiender. Det kommer att kräva en fullkomlig helig son av David för att bygga ett varaktigt hus för Guds namn (vers 13). Trots att Salomo byggde ett tempel för Gud i Jerusalem, kunde han inte vara den sonen, för han föll i avgudadyrkan, och dessutom blev det tempel som han byggde förstört av Babylon (1 Kungaboken 3-11; 2 Kungaboken 24).

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-12-23 10:18 #1 av: Woodland

Guds löfte om en evig kärlek till Davids släkt betyder inte heller att denna släktlinje skulle slippa undan ostraffad när den föll i synd. Gud kommer att disciplinera Davids släktlinje “med människors ris och med plågor som drabbar människors barn.” (2 Sam 14). Men löftet här är också mer än att Davids ätt kommer att drabbas av nederlag från andra kungar när den är olydig. Samma vers som lovar disciplin lovar också att Davids söner kommer att betraktas som Guds söner (vers 14). Och vem annars i Gamla testamentet betraktas som Guds son? Hans folk, Israel (Hosea 11: 1). Davids släktlinje kan stå för hela nationen: de är såsom utbytbara, för bägge är Guds son.

Vad händer med Davids son händer med nationen. Vi ser detta tydligt när det gäller kung Manasse, som straffades för synden och tvingades gå i exil endast för att sedan återvända till Jerusalem (2 Krönikeboken 33: 10-13). Samma sak skulle senare hända med judarna, det vill säga Guds folk Israel (36:17-23)

När vi sammanfogar dessa fakta vi ser skuggan av en kommande kung. Denna kung kommer att vara fullkomligt rättfärdig och kunna behålla Davids tron. Men denna kungen kommer också att bära Guds straff för synd, gå i exil för synd och återvända till Guds livs välsignelse. Och som en konsekvens av detta räknas de som han representerar också varit i exil och kommer också att få tillbaka  livet. Detta börjar verka bekant, eller hur? Vi talar naturligtvis om den siste sonen av Davids hus Jesus Kristus, vår Herre. Han är den fullkomligt rättfärdige Davids son som fördrivs i exil av Guds, som bär Guds vrede, för att garantera uppståndelsen av sitt folk, Israel (Jesaja 52:14-53: Matteus 1: 1-17, 2 Korinthierbrevet 5:21 ). Och han behåller Davids tron ​​för evigt (Apostlagärningarna 2: 1-36)

Det finns en annan Guds son som nämns i Gamla testamentet-Adam, människans fader (Lukasevangeliet 3:38). Som Guds Son kan Jesus också ersätta sina efterkommande och uthärda Guds doms exil, så att alla som litar på Kristus bland hedningarna också   garanteras ett uppståndet evigt liv. Genom tro kan judar och icke-judar förenas med Guds folk Israel och ta emot välsignelsen av trygghet och säkerhet för alltid.

ROBERT ROTHWELL är medredaktör för Tabletalk magazine och har en examen från Reformed Theological Seminary i Orlando, Florida. Han skrev årets dagliga studier i Tabletalk från Johannesevangeliet.

©  Tabletalk magazine.  (sid 15)  12/2018 Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna Ligonier Ministries

Varför är artikeln låst? Läs om vår policy här.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.