Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Jesus

HUR JESUS LÄSTE SKRIFTEN Del 2

2018-11-25 09:53 #0 av: Woodland

Vi fortsätter med Batzigs undervisning om hur Gamla testaments symboler och ceremonier pekade mot Jesus.

Hur Jesus läste skriften ©

av Nicholas T. Batzsig

Fortsättningen av denna artikel.

Jesus visste att han var påsklammet offrat för hans folks synd. Han visste att han skulle vara det offret av en bagge som ersättare för sitt folk precis som den bagge som offrades i Isaks ställe. Han visste att han skulle vara bocken  som offrades, och också syndabocken  som skickades ut i öknen. Jesus visste att alla offerdjuren i det Gamla testamentet var symboler för hans ersättnings- och försoningsdöd på korset. När Jesus läste om Guds vrede i Psalmerna ,  Jesaja 51:1722 och Jeremia  var han medveten om att han skulle stå som ersättare för  sitt folk och dricka vredens bägare för dem. Detta förklarar varför han använde symbolen "bägare" i Getsemane när han bad till sin Fader. Det här sättet att läsa det Gamla testamentet ses också i Jesus vädjan till Sakaria 13: 7 på vägen till korset.  

Jesus förstod att alla Gamla testamentets förebilder, skuggor och symboler anspelade på hans frälsande arbete eller förmåner han ger. Vi vet detta därför att han pekade på Jakobs stege, kopparormen på pålen   och vattnet från stenen  (Johannes 1:513:147: 37-39) som exempel på denna princip. Jesus läste delvis berättelsen om Jona som typologisk för hans eget räddningsarbete. Han förklarade också att David, Salomo och templet alla existerade som typer som pekade framåt mot Honom. (Matteusevangeliet 12

Jesus erkänner att det Gamla testamentets heliga inte var de första och främsta exemplen på moralisk uppriktighet för syndare att efterlikna; snarare var de också syndare vilka såg fram emot honom genom tro (Hebreerbrevet 11). Han förklarade detta för fariséerna när han sade till dem: " Abraham, er fader, jublade över att få se min dag. Han såg den och blev glad. "Johannesevangeliet 8: 56-58.

Jesus förstod att varje profetia handlade om honom. Vi ser detta genom hans ihärdiga referenser till det gamla testamentets profetior för att verifiera vem han var (t ex Sakaria 9: 9 i Matteus 21:4- 5Sakaria 13: 7 i Matteus 26:31)

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-11-25 09:53 #1 av: Woodland

Jesus förstod att alla festivaler och högtider i Gamla testamentet anspelade på vad han skulle uppnå i frälsnings arbetet. Vi vet detta därför att han i sin första predikan i Nasaret  hänvisade till jubileumsåret och förklarade att han hade kommit för att göra verklighet av vad den här festen betydde. Jubileumsåret inträffade en gång vart 50 år - en gång i livet för den genomsnittliga personen (Psalm 90:10). Skulder skulle upphävas och arvsrätten skulle återställas. Jesus gör just detta andligt för sitt folk genom sin död och uppståndelse. Han är påsken, förstlingen , jubileet och alla andra högtider och festivaler. (1 Korinthierbrevet 5: 7Kolosserbrevet 2:16-17

Genom att läsa skrifterna förstod Jesus att äktenskapet påbjöds vid skapandet så att han kunde lösa en andlig brud för sig själv. Han hänvisade upprepade gånger till sig själv som brudgummen. (Matteusevangeliet 9:1525: 1-10)

Jesus lärde sig från skrifterna att han måste vara den fullkomlige vise och rättfärdige mannen för att kunna vara källan till visdom och rättfärdighet för sitt folk (1 Korinthierbrevet 1:30). När han läste ordspråksboken, läste han den som förbundets visdom och rättfärdighet, vilket Gud kräver av människorna. Han visste att han helt och hållet måste anamma psalmernas och ordspråkens visdom och rättfärdighet för att bli källan till visdom och rättfärdighet för sitt folk.

Jesus visste från skrifterna att han var Davids son och skulle sitta på Guds tron ​​och styra över sitt folk för evigt. När Kristus läste förbundslöftena som Gud hade gett David såväl som det efterföljande kungarikets berättelser och profetior - gjorde han det med förståelsen att han hade kommit för att uppfylla dem alla. Jesus visste att när han avslutade frälsningsarbetet skulle hans fader ge honom ett evigt rike. Jesus läste Davids livsberättelse som typologiskt för sin egen tjänst för att etablera riket inför Gud.

Medan mycket mer kan sägas, har de kategorier vi har gått igenom gett oss en större uppskattning av de stora ansträngningar som vår Frälsare gjorde för att frälsa oss. Accepterande av denna sanning hjälper oss att fixera vår blick stadigt på den som är vår tros upphovsman och fullkomnare. Det motiverar oss att söka honom mer ivrigt. Det uppmuntrar oss att lita mera fullständigt på Honom som vår Förlossare. Det hjälper oss att förstå att allt liv och helgelse finns i Honom och endast i Honom. Det producerar i oss   tacksägelserop och lovsånger för vår Guds kärleksfulla visdom för att Han uppenbarade sin förbundsuppenbarelse till Förbundsbevakaren.

Nicholas T. Batzsig är redaktionschef för reformationen 21. Han bloggar på Feeding on Christ.

©  Tabletalk magazine.  11/2018 Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna Ligonier Ministries

Varför är artikeln låst? Läs om vår policy här

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.