Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Jesus

HUR JESUS ​​LÄSTE SKRIFTEN

2018-11-18 07:47 #0 av: Woodland

Troende påstår att de förstår vad det betyder att Jesus aldrig förändras i och med att han är Gud, men de har svårare att förstå vad det innebär att Jesus växte i visdom som mänsklig. Förklaringen som vi upptäcker med hjälp av skrifternas anspelningar kan förundra många kristna. Kort sagt, som en man behövde Jesus lära sig skrifterna.

HUR JESUS ​​LÄSTE SKRIFTEN ©

av Nicholas T. Batzsig

B. B. Warfield sammanfattade en gång mysteriet kring Kristi två naturer när han skrev: "Eftersom han är en människa har han förmågan att växa i visdom, och därför att han är Gud är han från första början Visdomen själv.” Skrifterna insisterar på en och samma gång att Jesus är densamme, igår, idag och för evigt, och att han "växte till i vishet, i ålder och välbehag inför Gud och människor." (Lukas 2:52). Troende påstår att de förstår vad det betyder att Jesus aldrig förändras i och med att han är Gud, men de har svårare att förstå vad det innebär att Jesus växte i visdom som mänsklig. Förklaringen som vi upptäcker med hjälp av skrifternas anspelningar kan förundra många kristna. Kort sagt, som en man behövde Jesus lära sig skrifterna.

Jesus var tvungen att växa i sin kapacitet av syndfri mänsklig utveckling i den mån man kan växa i varje ålder och i varje skede av mänsklig erfarenhet. Som en tolvåring blev Jesus fylld av gudomlig visdom i den utsträckning som en tolvåring kunde fyllas med andlig visdom och mognad. 

Vid trettio års ålder hade han fått större kapacitet för visdom och andlig mognad än han hade när han var tolv. Detta betyder inte att han någonsin haft någon syndig brist. Det betyder helt enkelt att han måste växa i sin moraliska, intellektuella och andliga kapacitet som en sann man men samtidigt inte upphöra att vara Gud. Jesus lade frivilligt åt sidan tillgången till det som var hans på grund av sin gudomliga natur för att vara vår representant - den andre Adam och sanne Israel. Som fallna människor behöver vi en frälsare som är en verklig människa. Vi behöver en representant som har samma förbundsförpliktelser som sitt folk (Galaterbrevet 4: 4) och som "frestades som vi, men är utan synd" (Hebreerbrevet  4:15).

Som en man - som förbundsbevarande medlare - behövde Jesus studera och förstå skrifterna. Han behövde läsa Gamla testamentet precis som vi behöver läsa Gamla testamentet. Ändå läste han det unikt, eftersom det var skrivet till honom och om honom. Vi kan dra slutsatsen att Jesus hade vetat att Gud skrev följande sanningar till och om honom när han läste skriften.

Jesus förstod att Gud Fadern talade till honom om hans eviga och gudomliga natur, hans arbete och belöning i Gamla testamentets uppenbarelse. Fadern gav Sonen följande gudomliga bekräftelse vid hans dop: "Du är min Son, den Älskade. I dig har jag min glädje.” (Lukas 3:22). Jesus behövde detta ord för att bära honom genom djävulens våldsamma frestelser i öknen. När Satan angrep honom trefaldigt  "Om du är Guds Son. . “ (Matt 4: 36; Lukas 4: 39) kämpade Jesus emot användandes Gamla testamentets skrifter vilka gavs till Israel under deras vildmarksvandringar på grundval av de förklaringar om sonskap som han mottog från Fadern i sitt dop. Det var endast därför att Jesus höll fast vid sin Faders Ord om hans person - och till vad Gud hade sagt i 5 Moseboken till Guds typologiska son i öknen (det vill säga Israel, se 2 Moseboken 4:22) - som Han kunde övervinna attackerna från den onde.

I Hebreerbrevet 1:4-14 åberopar brevets författare åtminstone fyra exempel från Gamla testamentet, där Gud Fadern talar till Gud, Sonen. I Psalm 2: 7 berättar fadern för Sonen: "Du är min Son,"; I Psalm 45: 6-7berättar han för Sonen: "Gud, din tron står i evigheters evighet," I Psalm 102: 25-27, berättar han för Sonen: "För länge sedan lade du jordens grund"; och i Psalm 110: 1 berättar han för Sonen, "Sätt dig på min högra sida,." Fadern talade dessa ord till Sonen på Gamla testamentets sidor. Jesus läste dessa som deklarationer från sin Fader till honom angående hans gudomliga natur. Detta var nödvändigt för att bära honom i hans messianska arbete i inkarnationen. Han skulle vara den laglydige frälsaren för sitt folk (jämför Psalm 40: 8 med Hebr. 10: 7). Jesus är Herrens villiga tjänare, som underkastade sig alla hans Faders befallningar och som alltid gjorde sin Faders vilja för sitt folk.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-11-18 07:47 #1 av: Woodland

Jesus visste att alla Guds löften gavs först och främst till Honom som Abrahams och Davids son. Aposteln Paulus berättar uttryckligen för oss att löftena till Abraham och hans avkomma är gjorda till Kristus, som ättling, innan de ges till några av de andra förbundsmänniskorna (Galaterbrevet 3:16). Jesus måste bli "arvtagare till allting" (Hebr 1: 1-4) innan någon av dem som tror på honom blir "arvtagare till allting" i förbund med honom. Aposteln Paulus förklarade att "alla Guds löften har i honom fått sitt ja" (2 Korinthierbrevet 1:20). Jesus sade “ja” till förbundets förbannelser som vi förtjänar för vår synd för att förtjäna förbundets välsignelser till oss. Jesus läste lagens krav enligt förbundslagen vilken sade att han måste bli en förbannelse för oss så att vi skulle kunna ärva välsignelserna (Galaterbrevet 3: 10-14).

Jesus visste att det Gamla testamentet främst talade  om hans lidanden och härlighet (1 Petrusbrevet 1: 10-12), som uppenbarades av hans Ande genom profeterna. Till exempel var Jesus den ende som kunde läsa Psalm 22: 2 som hänvisning till den erfarenhet han skulle ha på korset. David blev inte korsfäst. David var faktiskt inte övergiven av Gud. Kristi Ande avslöjade Kristi lidanden och härligheter till den förkroppsligade Kristus för att förbereda honom för att uppleva dem i hans messianska erfarenhet. Vi ser samma princip tillämpad i Psalmer 16 och 110 (se Apostlagärningarna 2: 23-36). Jesus visste att hela Gamla testamentet var relaterat till hans död och uppståndelse. Han berättade uttryckligen detta för de två lärjungarna på vägen till Emmaus: "Allt måste uppfyllas som är skrivet om mig i Mose lag, hos profeterna och i psalmerna.. . . . Det står skrivet att Messias skall lida och på tredje dagen uppstå från de döda "(Lukas 24: 44-46)

Del 2  

Nicholas T. Batzsig är redaktionschef för reformationen 21. Han bloggar på Feeding on Christ.

©  Tabletalk magazine.  11/2018 Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna Ligonier Ministries

Varför är artikeln låst? Läs om vår policy här

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.