Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

EN ILLUSION AV KONTROLL

2018-09-16 09:15 #0 av: Woodland

Thomas Brewer delar med sig av sina tankar runt ämnena kontroll, perfektionism och skam.

En Illusion av Kontroll ©

Misstag känns inte bra. Ångerns skarpa smärta efter ett misstag är en hemsk känsla. Rädslan för att göra ett misstag är också hemsk. "Jag är rädd att jag har gjort ett misstag." Hur ofta har vi inte sagt det till oss själva? Hur ofta har vi gjort inte bara ett misstag, utan flera?  Vi önskar vi kunde undvika våra misstag och även den ständiga rädslan för att göra dem. Vi kan försöka undvika dem, men de händer ändå, och rädslan kvarstår. För att undvika misstag strävar vi efter att vara felfria eller perfekta.

Vi ofrånkomlig misslyckas igen och vi känner skam. Perfektionism är roten till denna rädsla, rädslan för skam. Skam är den smärtsamma känslan av att det är något fel på oss. Och innerst inne är sanningen att vi vet det är något fel på oss. Därför försöker vi gömma det. Vi är som Adam och Eva i paradiset, vi vet att något inte står rätt till och så vi klar oss i fikonblad. Men fikonblad utgör dåliga kläder. 

Att försöka dölja vår skam är ett sätt att hantera den. Det var vad Adam och Eva gjorde. De täckte sin skam med fikonblad, och sedan gömde de sig bland träden. De var perfektionister. Perfectionism strävar för att göra allt rätt genom vår egen styrka för att dölja vår skam. Det finns dock andra sätt att hantera skam. Det finns också Kains väg, som i ett utbrott av ilska dödade sin bror, Abel. 

Detta är vägen till öppet uppror. Många kristna föräldrar skulle föredra att ha barn som är perfektionister snarare än barn som är öppet upproriska. Men skammen över att inte hålla måttet är fortfarande kvar och ofta verkar effekterna av en perfektionistisk attityd vara längre än effekterna av ett öppet uppror. Titta bara på den förlorade sonens berättelse. Han gjorde en öppen revolt men återvände ångerfull hem till sin far. Den äldre brodern förblev en perfektionist. "Varför slaktade du den gödda kalven för honom?" Den äldre brodern trodde att han hade gjort allt rätt. Han trodde att han hade gömt sin skam ganska väl. Den äldre broderns egentliga fråga var “Håller jag inte  måttet?” 

För att klargöra: Perfektionism är inte endast att eftersträva att göra väl. Att sträva efter att göra väl är bra, lönande och lovvärt. Bibeln manar oss till detta.  ( Vad ni än gör, gör det av hjärtat, så som ni tjänar Herren och inte människor. Kolosserbrevet 3:23). Om det är vad vi gör är vi inte oroliga över vad andra tycker och vi dömer inte oss själva för våra bristande prestanda. Om vi ​​till exempel lär oss spela gitarr, fortsätter vi bara att öva för att bli bättre. Perfektionism uppstår bara när skam är involverad. Och hur försöker vi skydda oss från skam? Genom kontroll. Kontroll tillåter oss att justera vår miljö så att allt är på rätt plats - åtminstone enligt oss.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-09-16 11:11 #1 av: Woodland

Om Kain kunde ha kontrollerat Gud hade han försäkrat sig om att Gud accepterade hans offer och inte Abels. Men Kain kunde inte kontrollera Gud. Så frustrerande. Om saker är utanför vår kontroll kan vi inte säkerställa att vår skam är dold. Saker går oundvikligen fel och våra brister exponeras. Vi känner skam igen. Vi påminns om att vi inte kan fixa saker. Vi kan inte gömma oss. Adam och Eva, trots att de sydde fikonblad och gömde sig från Gud, blev så småningom avslöjade. Gud vandrade vid kvällsbrisen i lustgården och frågade: "Var är du?" Adam svarade "Jag var rädd" Likaså trots våra bästa ansträngningar lämnar vår egen perfektionism oss rädda och skamsna.

På den tiden då de flesta människor var bönder var vi starkt beroende av årstiderna och jorden för vårt välbefinnande. Adam visste det från den tid han lämnade lustgården. Känslan av att vara utan kontroll var stark. På 1800 talet levde endast tre procent av världens befolkning i stadsområden. Idag bor över hälften av världens befolkning i städer. Denna procentsats är ännu högre i industriländerna.

Som ett resultat berörs de flesta av oss inte längre direkt av årstidernas svängningar för vår överlevnad. Vi tar oss enkelt till snabbköpet för att köpa en måltid, detta på grund av de tekniska framstegen. Tekniken har gjort det möjligt för oss att styra miljön mer och mer. Vi kan idag hålla mat stabil i åratal genom frysning eller konservering. Vi kan ringa vem vi vill när som helst på grund av mobiltelefoner. Vi kan bota en mängd olika sjukdomar, så vår medellivslängd har vuxit med stormsteg. Och Google är alltid till hands när vi inte vet något.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-09-16 15:04 #2 av: Woodland

Som ett resultat av alla tekniska framsteg, är vi benägna att tro att vi verkligen kontrollerar vår värld. När allt kommer omkring har vi utvecklat tekniker som långt överträffar fikonbladen. Vi har nu polyesterblandningar, ekologisk bomull och eko-smart ull. Vi kan styra så många saker. Denna illusion av kontroll kan ibland invagga oss in i en falsk känsla av säkerhet, men samtidigt inser vi också att vi inte har kontroll fler gånger än vi är villiga att erkänna. Kanske kan våra barn helt enkelt inte sitta stilla.

Vi hamnar kanske i en trafikstockning på väg till jobbet, och vi är sena för ett viktigt möte. Värre saker kan hända oss. Kanske upptäcker vi att vår make/maka har varit otrogen. Eller vi får en cancerdiagnos. Dessa förvirrande, okontrollerade stunder kan träffa oss med fantastisk kraft. Vi inser att vi inte är perfekta, våra liv är inte perfekta och inte heller livet för dem omkring oss. I stunder som dessa är det som om vi är tillbaka i lustgården och vi har insett hur nakna vi verkligen är, vi skäms och är hjälplösa.

Vi är födda nakna och hjälplösa. Vi är sårbara varelser. Våra kroppar är sårbara - vi har inget skal eller päls som skyddar våra mjuka kroppar. Vår fysiska, psykiska, andliga och ekonomiska sårbarhet är en skrämmande sak att tänka på. Vi kontrollerar inte årstiderna. Vi kontrollerar inte vår anställningstrygghet. Vi kontrollerar inte när vi ska leva eller när vi kommer att dö. Vi kontrollerar knappast oss själva. Enligt studier använder nästan en av sex människor en psykiatrisk medicin så som antidepressiva eller sedativa medel. Vi begränsade, svaga varelser är häpnadsväckande, oåterkalleligt och fullständigt utan kontroll.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-09-16 15:41 #3 av: Woodland

Det finns dock goda nyheter. Kristna har en lång historia av att tänka på kontroll. När vi pratar om att vara i kontroll och kontrollera allt, är det suveränitet som vi talar om. Det är teologiskt språk. Bibeln har mycket att säga om kontrollen. Vi är vana vid att höra "Gud är i kontroll." Det är en enkel deklaration och Job fick en mer omfattande förklaring av det uttalandet i form av frågor. Gud frågade honom, "Var fanns du när jag lade jordens grund?" Svar: Jag fanns inte ännu. Gud har mycket mer erfarenhet än jag. "Vem har bestämt hennes [jordens] mått?” Svar: Jag gjorde inte det. Gud gjorde detta och bara Han har kunskapen och visdom för att styra universum. Gud fortsatte att fråga ut Job och när vi läser Job 39-39, är vi kvar i förundran över kontrollen som Gud har över absolut allt.

Detta är vad “vi” ville ha i lustgården. Vi ville ha suveränitet. I stället fick vi synd och skam. Det visar sig att det vi visste innerst inne är faktiskt korrekt-vi har ingen kontroll och det är något fel på oss. Den goda nyheten emellertid är att någon annan har kontroll och någon annan har tagit bort vår skam. Det är först när vi känner Guds suveränitet som vi kan börja läkningsprocessen. Det är först när vi inser att Gud tog på sig själv den skam som vi är så rädda för som vi kan ta våra första steg mot att befrias från skammens spiral. Svaret ligger inte i att ha kontroll och försöka att dölja vår skam. Svaret är inte perfektionism. Svaret är Jesus Kristus.

Vi kristna kämpar fortfarande med synd och lusten att dölja vår skam. En dag kommer vi dock att vara perfekta och det kommer att vara på Guds villkor - inte våra. På grund av vår Frälsares försonande arbete för vår räkning kommer vi att stå inför nådens tron, orädda och klädda i hans rättfärdighet. Vi kommer för alltid att glädjas i hans närvaro. Eftersom detta är fallet så kan vi sluta gömma oss nu. Vi kan släppa vår skam nu. Vi kan sluta vara rädda idag. Vi kan lita på den som har all kontroll för evigt.

Thomas Brewer är chefredaktör för “Tabletalk" och en undervisande äldste i den Amerikanska Presbyterianska Kyrkan  (PCA).

©  Tabletalk magazine.  10/2018 Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna Ligonier Ministries

Varför är artikeln låst? Läs om vår policy här.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.