Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

VAD ÄR EVANGELIET?

2018-05-13 04:41 #0 av: Woodland

Evangeliet är absolut grundläggande för allt som vi tror på, och det är själva kärnan för vad vi är som kristna. Men många bekännande kristna kämpar för att svara på den enkla frågan: Vad är evangeliet?

Vad är Evangeliet?  ©

av Burk Parsons

Princetonteologen Charles Hodge sade på 1800-talet: "Evangeliet är så enkelt att små barn kan förstå det, och så djupt att studier av de klokaste teologerna aldrig kommer att uttömma dess rikedomar." Evangeliet är absolut grundläggande för allt som vi tror på, och det är själva kärnan för vad vi är som kristna. Men många bekännande kristna kämpar för att svara på den enkla frågan: Vad är evangeliet? När jag undervisar blir jag förbluffad över hur många av mina elever som inte kan ge en korrekt biblisk förklaring av vad evangeliet är och, desto mer, vad evangeliet inte är.

Om vi ​​inte vet vad evangeliet är, är vi de mest beklagansvärda av alla människor. För om vi inte kan förklara evangeliet kan vi inte evangelisera och förkunna de goda nyheterna så att syndare kan bli frälsta, och i själva verket kanske vi inte heller är frälsta. I vår tid finns det otaliga förfalskade evangelier, både inom och utanför kyrkan. Mycket av det som finns på kristen television och på hyllorna hos kristna bokhandlare fördunklar helt evangeliet, och därmed gör det ett annat evangelium vilket inte är något evangelium alls.

Som J. C. Ryle skrev, eftersom Satan inte kan förstöra evangeliet "har han alltför ofta neutraliserat dess användbarhet genom tillägg, borttagande eller ersättande." Det är avgörande att vi förstår att bara för att en predikant talar om Jesus, korset och himlen, betyder det inte att han predikar evangeliet. Och bara för att det finns en kyrka i varje gathörn betyder det inte att evangeliet predikas i varje gathörn.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-05-13 06:48 #1 av: Woodland

I grund och botten är evangeliet nyheter. Det är goda nyheter - den goda nyheten om vad vår treenige Gud har barmhärtigt gjort för sitt folk: Faderns sändning av Sonen, Jesus Kristus, Gud inkarnerad, för att leva ett fullkomligt liv, uppfylla lagen och dö som ett offer, försona för våra synder, tillfredsställa Guds vrede mot oss så att vi inte behöver möta ett evigt helvete, och uppväcka honom från de döda genom den Helige Andes kraft. Det är det segerrika budskapet att Gud räddar syndare.

Och även om Jesu uppmaning att "ta upp ditt kors och följ mig", "omvänd er och tro", "förneka dig själv" och "håll mina bud" är nödvändiga befallningar som direkt följer evangeliets förkunnelse, är de inte i sig de goda nyheterna om vad Jesus har åstadkommit.

Evangeliet är inte en uppfordran att arbeta hårdare för att nå Gud - det är det stora budskapet om hur Gud samverkar allt till det bästa för att kunna nå oss. Evangeliet är goda nyheter, inte bra råd, precis som J. Gresham Machen skrev: "Det jag behöver först och främst är inte förmaningar, men ett evangelium, inte riktlinjer för att rädda mig själv, men kunskap om hur Gud har räddat mig. Har du några goda nyheter? Det är den frågan jag ställer till dig."

© Tabletalk Magazine.   

Dr Burk Parsons är pastor i en ledande befattning i Sankt Andreas Kapell i  Florida, en lärare hos Ligonier organisationen,  chef utgivare för "Ligonier Ministries", och redaktör för tidskriften Tabletalk.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.