Annons:
Etikettden-kristna-läran
Läst 1152 ggr
Woodland
2018-04-08 13:29

ATT LEVA UNDER MYNDIGHET

Det största problemet med världen är laglöshet. Anledningen till att människor blir förgripna, dödas och lemlästas i strid, anledningen till att det finns mord, rån och så vidare, är att vi är laglösa. Vi åsidosätter först och främst Guds lag. Roten till problemet i hela skapelsen är olydnad mot lagen, motstånd mot auktoritet. Och universums ultimata auktoritet är Gud själv.

Att leva under myndighet ©

av  R.C. Sproul (1939-2017)

När jag läser skrifterna, i synnerhet Nya testamentet, finns det ett tema som återkommer igen och igen om den kristnes vilja att vara underkastad olika typer av myndighet. Med tanke på vår ålders upproriska anda skrämmer detta mig. Det är alltför lätt för oss att hamna i en attityd som kommer att leda oss till öppen trots av Guds auktoritet.

Låt oss rikta vår uppmärksamhet till 1 Petrusbrevet 2:11-17 

Mina älskade, jag uppmanar er som främlingar och gäster att hålla er borta från de köttsliga begären som för krig mot själen. Uppför er väl bland hedningarna, så att de, när de anklagar er som förbrytare, ser alla goda gärningar ni gör och prisar Gud den dag han uppsöker dem.  Underordna er varje myndighet för Herrens skull, det må gälla kejsaren som högste härskare eller landshövdingarna, som är utsända av honom för att straffa dem som gör det onda och hedra dem som gör det goda. Ty det är Guds vilja att ni genom att göra gott skall tysta munnen på oförståndiga och okunniga människor. Ni är fria, men använd inte friheten som täckmantel för att göra det onda utan för att tjäna Gud. Visa aktning för alla, älska bröderna, frukta Gud och vörda kejsaren.

Peter skriver till människor som utsattes för brutal, grym och våldsam förföljelse - den typ av aktivitet som i oss kan framkalla det värsta möjliga gensvar, inklusive ilska, vrede och hat. Men Peter bönfaller de människorna som varit offer för hatet från deras kultur att uppträda på ett hedervärdigt sätt inför världen. Paulus ger upprepade gånger en liknande åsikt att vi skall försöka hålla fred med alla människor så långt som det är möjligt.

"Ty" i vers 15 presenterar en viktig manifestation av att leva hederlig inför en iakttagande värld. Vi ska underkasta oss människans förordningar. Varför? Jag finner svaret uppseendeväckande och fascinerande. Apostelns förmaning är att vi ska underordna oss för Herrens skull. Men hur är lydnad mot mänskliga förordningar gjorda för Herrens skull? Hur gagnar min lydnad mot mina lärare, min chef eller regeringen på något sätt Kristus?

För att förstå detta måste vi förstå det djupare problemet som hela Skriften handskas med - syndens problem. På den mest grundläggande nivån är synd en handling av uppror och olydnad mot en högre lag och Lagstiftare. Det största problemet med världen är laglöshet. Anledningen till att människor blir förgripna, dödas och lemlästas i strid, anledningen till att det finns mord, rån och så vidare, är att vi är laglösa. Vi åsidosätter först och främst Guds lag. Roten till problemet i hela skapelsen är olydnad mot lagen, motstånd mot auktoritet. Och universums ultimata auktoritet är Gud själv.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Annons:
Woodland
2018-04-08 15:36
#1

 Men Gud delegerar auktoritet som han regerar och reglerar över sin skapelse. Gud reser upp mänskliga regeringar. Det är Gud som instiftade regeringen i första hand (Romarbrevet 13). Därför kallas kristna till att hedra och be för kungen, betala sina skatter och ge efter så mycket som möjligt till myndigheterna i alla saker, eftersom myndigheterna är instiftade av Gud.  Dessutom delar Gud högsta auktoritet med Kristus, som sade: "Jag har fått  [av Fadern] all makt i himlen och på jorden." (Matteus 28:18). Så ingen styrelseledamot i denna värld har någon auktoritet utom det som har delegerats till honom av Gud och av hans Kristus, som är kungarnas kung och herrarnas herre. Således är olydnad mot de jordiska myndigheternas lagliga befallningar i slutänden olydnad mot Gud och Kristus eftersom de har ordinerat de styrande myndigheterna.

Världen har blivit galen i laglöshet, men vi ska vara annorlunda. Vart vi befinner oss under auktoritet - och vi svarar alla till olika myndigheter - skall vi underordna oss inför den myndigheten. Ingen i denna värld är autonom. Var och en av oss har inte bara en chef, utan flera chefer. Alla jag känner, inklusive mig, är ansvariga inte bara inför en person utan för alla slags myndighetsstrukturer. Kasta en tegelsten genom ett skyltfönster, och du kommer snabbt att upptäcka att du är ansvarig, att du är under myndigheter, att det finns lagar som ska lydas och brottsbekämpande ämbetsmän för att se till att lagarna följs.

Kristna är fria i Kristus, men vi ska inte använda vår frihet som en licens för synd, för även om vi å ena sidan är fria, å andra sidan förblir vi avtalade  tjänare.

Vi är Guds livegna. Vi är slavar för Jesus Kristus. Så även om resten av världen springer i anti-auktoritet och anti-lydnadsspåren, får vi inte delta. Vi är kallade för att vara samvetsgranna för att upprätthålla order. Det finns en sådan sak som lag och ordning som Gud själv har ordinerat i universum. Och vi är kallade för att vittna om det, även under lidande genom obekväm, obehaglig och ibland smärtsam underkastelse till lagliga regler skrivna även av de myndigheter som inte erkänner Gud, för även de gudlösa myndigheterna har inrättats av Gud.

Jag tror att vi alla har upplevelser där vi reser ragg och förargas under auktoritet och under mandat som vi häftigt motsätter. Låt mig föreslå en praktisk sak, att om vi tittar på dessa mänskliga institutioner eller dessa mänskliga personer, som i och av sig själva  är tyranniska, orättvisa, ojusta och allt det, och vi försöker att underkasta oss dem individuellt eller till och med institutionellt  finner vi det extremt svårt att underordna oss dem med någon form av bra attityd. Men om vi på något sätt kan se igenom dem, titta förbi dem, se bortom dem och se den som Fadern har investerat den ultimata kosmiska myndigheten i, nämligen Kristus själv, kommer vi att få en lättare tid att underordna oss. Vi kommer hitta hjälp med vår kamp att ge vika när vi känner igen att vi i slutänden underordnar oss Kristus, för vi vet att han aldrig kommer att tyrannisera eller utnyttja oss.

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: