Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

ATT FÖRDRA OCH UTHÄRDA

2018-03-18 08:39 #0 av: Woodland

Ett problem som vi har i vår tid är den populära tron att Gud aldrig vill tillåta smärta eller lidande. Många lär ut att om du litar på Jesus kommer alla dina problem att vara över, och du kommer aldrig att behöva leva med förlust, förföljelse eller smärta. Har de människor som säger sådana saker någonsin läst Nya testamentet?


Att fördra och uthärda ©

av  R.C. Sproul (1939-2017)

Kärlek fördrar allting, den tror allting, den hoppas allting, den uthärdar allting.  (1 Kor 13: 7). Jag vill fokusera på de bärande  och varaktiga aspekterna av kärlek. Det är inte samma sak, men det finns en nära koppling mellan fördragsamhet och beständighet eftersom det är viktigt att kunna uthärda och bära smärta. Och om kärlek skall bestå  i det kristna livet måste kärleken bära en viss mängd smärta och besvikelse.

Jag tror att Paulus talar om Guds nåd i kärlekens gåva som gör det möjligt för oss att hantera lidandet. Så mycket av Nya testamentet talar om verkligheten av mänsklig smärta och lidande, och lidande är något som vi kallas för att bära och uppmanas att uthärda. Nu när vi talar om uthållighet talar vi om att kunna stanna hos eller med något som vanligtvis varar över en långvarig, men definitivt begränsad, tidsperiod. Vi skiljer mellan sprinttävlingar och uthållighetstävlingar. Det krävs olika förmågor och styrkor för att springa hundra meter än vad som krävs för att prestera ett 42,2 km långt maraton. 

Men båda tävlingarna har en tidsperiod - det kan vara omkring tio sekunder för hundra meter eller några timmar för ett maraton. När Skriften talar till oss om lidelsens verklighet påminner den oss alltid om att lidandet är för en tid. Och Guds löften för den kristne är att det inte kommer att finnas en evig, obeveklig upplevelse av smärta för de frälsta utan snarare ett fullständigt slut på allt lidande. Framtidslöftet  upprepas gång på gång i Skriften för att ge oss hopp och för att stärka vår beslutsamhet och vår förmåga att bära och uthärda smärta när den slår till i denna värld. Guds Ord berättar för oss att det lidande vi är uppmanade att uthärda i denna värld väger lätt i jämförelse med den härlighet som väntar de heliga vid livets slut. Men under tiden kan hela livet tyckas vara en uthållighetsstrid.

För många år sedan hade jag privilegiet att besöka  en tidigare professionell fotbollsspelare i hans hem och träffa hans fru, som var döende i cancer. Det var ett privilegium eftersom hon var en djupt övertygad kristen kvinna. Jag satt bredvid henne, hon tittade på mig, en tår föll från hennes ögon, och hon sa, "R.C., jag vet bara inte hur mycket mer jag kan bära. Jag har kommit till den platsen där det verkar outhärdligt. "

Hon varken klagade eller var bitter. Hon var helt enkelt trött. Vi bad tillsammans. Jag lämnade, och flera dagar senare fick jag reda på att hon hade dött. Hon hade kämpat trons goda kamp, hon hade fullbordat loppet, hon hade bevarat tron. Och hennes smärtor var över. Jag tittar på hennes liv och jag frågar mig själv om jag skulle kunna uthärda den typen av långvarigt och segdraget lidande utan att bli helt omöjligt att vara med, utan att bli bitter och arg. Men det är här det är upp till bevis. Kommer vi att älska Gud under smärtan, när vår upplevda plåga är så intensiv?

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2018-03-18 21:30 #1 av: Woodland

Smärta och lidande tenderar att inte bara gnaga på  vår kärlek utan också på vår tro, för vi börjar undra om Gud älskar och om han ens är verklig. Vi frågar hur i världen kan han låta denna obevekliga smärta gripa våra liv. Det är därför det är så viktigt för oss att hålla vår uppmärksamhet på Guds ord. Vi får veta att vi inte skall bli förvånade när lidandet kommer vår väg. Nya testamentet säger inte att lidandet kanske inträffar - det säger att det är en självklarhet. Kom ihåg vad Paulus säger i 2 Korinthierbrevet 11 när han pratar om vad han uthärdade för evangeliet: hugg och slag, steningar, lämnad för död, lidit skeppsvrak, dagar och nätter till sjöss, strid mot vilda djur och ständigt målet för mänsklig fientlighet.

Varför var han villig att utstå dessa sakerna? För att han förstod det gudomliga syftet med lidandet och det gudomliga löftet, inte bara en befrielse från lidandet, utan om själva lidandets återlösning.  I  mellanrummet mellan Kristi uppståndelse och återkomst kallas kristna till att delta i Kristi lidande (Kolosserbrevet 1:24). Genom att bära och uthärda smärta går vi in i Jesu fotspår och speglar och reflekterar honom för åskådare. Smärta och lidande är tillfällen att visa den kärlek som Gud har utgjutet i våra hjärtan.

För att återgå till idrottsmannens fru, man kunde titta på hennes smärta och säga: "Här är en kvinna som Gud inte älskade." Eller vi kunde titta på henne och säga: "Här är en kvinna som Gud älskade så djupt att han skulle överlåta sådan smärta och lidande hos henne, med vetskapen att hon skulle uthärda. " Det är äkta storhet. Det är en riktig prestation.

Ett problem som vi har i vår tid är den populära tron att Gud aldrig vill tillåta  smärta eller lidande. Många lär ut att om du litar på Jesus kommer alla dina problem att vara över, och du kommer aldrig att behöva leva med förlust, förföljelse eller smärta. Har de människor som säger sådana saker någonsin läst Nya testamentet? Bara en ytlig läsning berättar att om du är i Kristus kommer du att få lida, du kommer att bli plågad, du kommer att förföljas. Det kristna livet är en pilgrimsfärd fylld av smärta, lidande och förföljelse. Och desto mer vi älskar Gud, och ju mer konsekventa vi är med den kärlek som aposteln talar om i 1 Korinthierbrevet 13, desto mer kommer vi att bli hatade och förföljda, och vi kommer att finna det nödvändigt att bära och uthärda allt. Men det som gör det möjligt att uthärda är kärlek.

Mellan "fördra" och "uthärda"  får vi veta att kärlek "tror på allting, hoppas på allting." Det är bara då vi tror på Guds ord och har förtroende för vår framtid som vi kan fördra och uthärda.

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.