Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

FÖRKLARING AVVIKELSER av R.C. Sproul

2017-12-03 08:51 #0 av: Woodland

Variationer i perspektiv är exakt vad vi borde förvänta oss, även i en gudomligt inspirerad text, för den Helige Ande övertrumfade inte personligheten och stilarna hos de enskilda författarna när de skrev. Istället arbetade Anden genom deras omsorg för att ge oss en ofelbar redogörelse av det som hände, eftersom varje författare fokuserar på vissa av detaljerna och lämnar andra.

Förklaring Avvikelser ©

av R. C. Sproul

Otroende säger ofta att Bibeln är "full av motsägelser". Jag har genom åren noterat i många ställen att de flesta motsägelser som människor påpekar  kvalificerar sig  inte som motsägelser utan bara återspeglar den skillnad i perspektiv vi får när flera ögonvittnen beskriver samma händelse men ger olika detaljer. I sådana fall strider redogörelserna inte mot varandra; I stället kan varje redogörelse betona olika aspekter av samma händelse, så att vi får en fullständigare bild när vi ser hur detaljerna kan harmoniseras. Variationer i perspektiv är exakt vad vi borde förvänta oss, även i en gudomligt inspirerad text, för den Helige Ande övertrumfade inte personligheten och stilarna hos de enskilda författarna när de skrev. Istället arbetade Anden genom deras omsorg för att ge oss en ofelbar redogörelse av det som hände, eftersom varje författare fokuserar på vissa av detaljerna och lämnar andra.

Den stora majoriteten av antagna "motsättningar" i Skriften är relativt lätt att förena. Men för att vara ärlig måste jag erkänna att det finns en handfull problem i Skriften som är ytterst svåra. Till exempel är det svårt ibland att stämma överens 1 och 2 Krönikeböckerna med 1 och 2 Kungaböckerna , särskilt med hänsyn till tiden då vissa kungar regerade, hur länge de styrde och när de besteg tronen. Några har gjort  grovarbetet  för att räkna ut hur dessa redogörelser passar ihop, vilket kräver detaljerad kunskap om hur den antika mellanöstern registrerade datum, perioder av samregering när två kungar regerade samtidigt och andra sådana saker. Ingen allmänt accepterad lösning har hittats för alla problem, men arbetet fortsätter, och det finns all anledning att tro att vi kommer att få bättre svar när vi lär oss mer om hur antikens författare, inklusive författarna till Kungaböckerna och Krönikeböckerna, gjorde sitt arbete.Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-12-03 14:48 #1 av: Woodland

Jag är övertygad om att sådana problem i slutändan kommer att lösas eftersom vi tjänar en Gud som talar sanningsenligt och konsekvent och för att arkeologiska upptäckter fortsätter att bekräfta den bibliska berättelsen. Som ett exempel, i många år var allt vi visste om Pontius Pilatus från Bibeln och några andra utombibliska dokument, så vissa  ifrågasatte om Pilatus någonsin levde. Men 1961 hittades en gammal inskription som nämnde Pilatus i det som en gång var staden Caesarea Maritima vid Medelhavskusten, vilket bekräftade att Pilatus faktiskt var prokurator i Judea under Jesu tid. Ett annat tidigare "säkert resultat från högre kritiker" som "motbevisade" Bibeln hänför sig till Abrahams berättelse. Under lång tid fanns det inga arkeologiska bevis för att kameler hade täjmts under den patriarkiska perioden, och många sade att beviset att 1 Mosebokens redogörelse var fiktiv, eftersom Abrahams berättelse innehåller tama kameler.Men så småningom visade arkeologiska upptäckter att  kamelerna tämjdes hundratals år innan Abraham - väl in i den patriarkiska perioden.

Andra avvikelser i det bibliska redogörelsen har ännu inte lösts, men det betyder inte att vi borde tvivla på Skriftens sanningsenlighet. Här följer jag helt enkelt den vanliga vetenskapens gång. Ibland ser vi massiva förändringar i vetenskapsteorier, paradigmskift där det finns en förändring i den övergripande modellen som antagits för att ge data mening. Vetenskapliga paradigmer är strukturella teorier som förklarar verkligheten, men varje vetenskaplig paradigm har varit tvungen att hantera avvikelser, för varje paradigm lider av närvaron av detaljer som den inte kan förtydliga. Men man slänger inte bort paradigmen första gången man hittar en avvikelse som paradigmen inte kan förklara. Du väntar, du studerar, du får mer data, och så vidare.

Paradigmen ändras inte förrän du får tillräckligt med dessa avvikelser vilka utmanar systemet. Kopernikus astronomi ersatte inte Ptolemaios astronomi eftersom det bara fanns några detaljer som det Ptolemaioiska system inte kunde förklara. Ptolemaiska systemet fungerade i många århundraden tills alltför många avvikelser upptäcktes. Den Kopernikanska modellen antogs sedan eftersom den bättre förklarade data och hade färre anomalier.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-12-03 18:16 #2 av: Woodland

Sammantaget med hänsyn till tydliga bibliska avvikelser är trenden att antalet av dem minskar. Om det kanske en gång var hundra sådana svårigheter, har listan skalats ner till en handfull. Vid denna tidpunkt slänger vi inte Bibeln  därför att det finns en handfull olösta svårigheter när allt indikerar ett större förtroende för Skriftens sanningsenlighet än vad vi tidigare hade.

När det gäller motsägelser brukar vi vara för snabba när vi anklagar vanliga människor, och än snabbare när det gäller Bibeln. Nu är vi alla kapabla till inkonsekvens, osammanhang och motsägelser. Men vanlig artighet kräver att vi åtminstone ger andra en chans till en andra uppfattning. Vi bör sträva efter att räkna ut hur någon konsekvent kan bekräfta två till synes motsägelsefulla ståndpunkter. När vi kastar en andra blick  finner vi ofta att det som andra säger är inte lika motsägelsefullt som vi först tyckte. Om vi ​​förlänger denna artighet mot andra, hur mycket mer är vi då skyldiga apostlarna? Innan vi anklagar Paulus för en motsägelse, borde vi ha tillräcklig respekt för hans betydelse för att se om det han säger i Efesierbrevet verkligen motsätter sig det han säger i Galaterbrevet.

En av de mest tillfredsställande och trosfrämjande övningarna i min egen livstid har inneburit fokuserad uppmärksamt på påstådda bibliska svårigheter. Det beror på att ju mer jag studerar dem och ser deras lösningar, desto mer jag drar mig tillbaka från texten i fullständig förvåning över att Bibeln kan vara så sammanhängande och så konsekvent och så förenad på den minsta nivån i de fina detaljerna. Dess symmetri, dess komplexitet och dess harmoni är häpnadsväckande.

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.