Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

NÄR ALLTING GÖRS NYTT av R.C. Sproul

2017-11-11 18:22 #0 av: Woodland

Vi vill inte någonsin nedtona eller förneka smärtan som lidandet medför. Kristendomen är inte ett system av stoisk förnekelse där vi låtsas att allt är okej, även när vi genomgår de värsta saker. Samtidigt vågar vi inte glömma det kristna hoppet att en dag kommer lidandet att försvinna för evigt.

När allting görs nytt  ©  

av R.C. Sproul  

Som pastor och teolog har jag  igenom åren funderat över många svåra frågor. Sanningen att säga, det svåraste problemet jag har mött är problemet med lidande. Vi möter alla lidande på något sätt, och alla känner vi människor som har levt så smärtsamma liv så att vi undrar hur de kan fortsätta.

Vi vill inte någonsin nedtona eller förneka smärtan som lidandet medför. Kristendomen är inte ett system av stoisk förnekelse där vi låtsas att allt är okej, även när vi genomgår de värsta saker. Samtidigt vågar vi inte glömma det kristna hoppet att en dag kommer lidandet att försvinna för evigt. När vi handskas med lidande tenderar vi att helt låst fokusera blicken på nutiden men det kristna svaret på lidandet  gör det möjligt för oss att lindra det nuvarande lidandet så mycket vi kan, och se bortom nutiden till framtiden.

Kärnan i sekularismen är teorin att hic et nunc, här och nu, är allt som finns. Det finns inget evigt rike. Men som kristna kallas vi till att betrakta nutiden i ljuset av det eviga. Detta är vad Jesus predikade om och om  igen. Vad tjänar det till en människa om denne i denna tid och på denna plats får hela världen, men den förlorar sin egen själ? (Lukas 9:25)

Skriften säger att slutet definierar betydelsen av början (Eccl 7: 8). Endast Gud vet helt och hållet slutet från början, men i hans ord ger han oss en inblick i slutet mot vilket vi rör oss. Och om vi kan fokusera vår uppmärksamhet på slutet och inte bara på nu och smärtan vi upplever här kan vi börja förstå vår smärta i det rätta perspektivet.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-11-12 08:05 #1 av: Woodland

Uppenbarelseboken 21-22 ger oss en av de tydligaste glimtarna av framtiden genom att avslöja den nya himlen och den nya jorden . Låt mig beröra några av höjdpunkterna.

"Se, nu står Guds tabernakel bland människorna, och han skall bo hos dem och de skall vara hans folk, och Gud själv skall vara hos dem. 4 Och han skall torka alla tårar från deras ögon. "(21: 3-4). När jag var en liten pojke var livet hårt. Det fanns en pojke i vårt samhälle som var mycket större än jag var, och han var en mobbare. Ibland kunde han slå mig och jag sprang  hem gråtande. Min mamma var i köket med sitt förkläde på sig och hon brukade säga, "Kom hit." Jag gick till henne, och då lutade hon sig över mig  och i en av de mest ömma kommunikationsformerna torkade hon bort mina tårar med fållen av  förklädet. När min mamma torkade bort mina tårar blev jag verkligen tröstad och jag uppmanades att gå tillbaka till leken. Och jag gick ut igen, och förr eller senare skulle jag bli slagen igen och skulle gråta igen, och min mamma skulle behöva torka bort mina tårar igen. Men när Gud torkar bort våra tårar, kommer de aldrig att flöda igen för all evighet. (Om de självklart inte är glädjetårar).

Det är det eviga perspektivet. Det är slutet från början. Just nu bor vi i tåredalen, men den omständigheten är inte permanent eftersom Gud kommer att torka bort våra tårar.

Johannes säger också: "Döden skall inte finnas mer och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga. " (vers 4). Död, sorg, gråt, smärta – dessa tillhör alla de tidigare saker som kommer att försvinna. Jag kan föreställa mig att ha ett samtal med dig i det nya Jerusalem, och du kommer att säga, "Kom ihåg då när vi brukade oroa oss för problemet med lidande?" Och jag säger: "Jag minns knappast vad det var."

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-11-12 17:20 #2 av: Woodland

I vers 21: 22, läser vi om något annat som kommer att saknas. Det kommer inte bara bli  ingen sorg eller död, men det kommer inte heller att finnas något tempel i den nya himlen och jordens nya Jerusalem. Men hur kan det nya Jerusalem vara den heliga staden utan ett tempel? Jo, Johannes menar att det inte kommer att finnas någon tempelbyggnad. Det kommer att finnas en annan typ av tempel, säger Johannes: "Herren, Gud, den Allsmäktige och Lammet." Den vackraste jordiska helgedomen i denna värld kommer att vara som ingenting i det nya Jerusalem eftersom vi kommer att vara i Guds och Lammets närvaro.

"Och ingen förbannelse skall finnas mer."  (22: 3). Du känner den sången "Gläd dig O värld"? Jag älskar raden  som slutar med "så långt som förbannelsen finns."1 Hur långt är det? I detta nuvarande mörker sträcker förbannelsen sig till jordens ände – till våra liv, till vårt arbete, till våra företag, till våra relationer. Alla lider under förbannelsens smärta i den fallna världen. Därför finns det en kosmisk längtan, där hela skapelsen tillsammans ivrigt väntar2  på Guds barns uppenbarelse, väntar på det ögonblicket då förbannelsen avlägsnas (Romarbrevet 8:19). Det kommer inte att finnas något ogräs i det nya Jerusalem. Jorden kommer inte att motstå våra plogar eftersom förbannelsen inte kommer att finnas. "Men Guds och Lammets tron ​​kommer att vara i den, och hans tjänare kommer att tjäna honom" (Uppenbarelseboken 22: 3).

Och då får vi det största hoppet, det mest fantastiska löftet i Nya testamentet – vi kommer att se Guds ansikte (vers 4). Hela våra liv kan vi komma nära Herren, vi kan känna Hans närvaro, och vi kan tala med honom, men vi kan inte se hans ansikte. Men om vi framhärdar genom den här världens smärta och lidande, väntar Guds vision för oss på den andra sidan. Kan du föreställa dig det? Kan du tänka dig att se på Guds avtäckta härlighet för en sekund? Det kommer att göra det värt varje smärta jag någonsin har upplevt i denna värld att se det.

"Dessa ord är trovärdiga och sanna" (vers 6) – inte salva eller opium för att beslöja vår nuvarande smärta, utan den Allsmäktige Guds sanning, han som skapade oss, som känner oss, som genom hans Sons lidande har förlossat sitt folk. Han har nu garanterat att om vi är i Kristus genom tro allenast, är vi destinerade till härligheten och ingenting kan få det tåget att  spåra ur. Så dessa forna saker som orsakade oss så mycket sorg kommer att förgås, och han kommer att göra allt nytt.

1 Från en psalm som skrevs av Issac Watts baserade på Psalm 98. Denna fras  finns inte i den svenska översättningen. 

2 I den engelska översättningen översätts det grekiska ordet ofta till groans "stön".

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.