Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Den kristna läran

ATT ÄLSKA GUD MED VÅRA SINNEN av R.C. Sproul

2017-09-23 08:06 #0 av: Woodland

Det fallna sinnet behåller förmågan att följa formell argumentation till en viss grad, men det tar slut när diskussionen om Guds karaktär börjar för det är där partiskheten är så svår och fientligheten så stor att många av de mest lysande människorna snubblar. Faktumet är att om en person börjar sitt tankearbete genom att vägra erkänna vad de vet för att vara sant – att det finns en Gud – desto mer lysande är de och desto längre bort från Gud kommer deras resonemang att leda dem.

Att älska Gud med våra sinnen ©

av R.C. Sproul 

Det mänskliga sinnet är ett av de mest otroliga av skapelsens aspekter.  Det är kraftfullare än den största superdatorn och kan lösa stora problem och göra fantastiska upptäckter. Det gör syndens noetiska effekter särskilt tragiska.

Syndens noetiska effekter beskriver dess inverkan på den fallna mänsklighetens “nous” – sinne. Fakulteten för tänkande, med vilket vi resonerar, har allvarligt störts och skadats av fallet. I vårt naturliga, ej pånyttfödda, tillstånd finns det något som är dramatiskt fel i våra sinnen. Till följd av att vi i vår synd undertrycker kunskapen om Gud har vi blivit överlämnade till ett ovärdigt sinnelag  (Romarbrevet 1:28).

Det är hemskt att ha ett förtappat sinne, ett sinne som nu i sitt fallna tillstånd inte har en gnista av önskan att älska Gud. Men det är den typen av sinne vi valde för oss själva i Adam, så i vårt naturliga fallna tillstånd finns ingenting mer motbjudande för våra sinnen än Guds kärlek. Medan vi ännu är ej pånyttfödda har vi en sådan naturgiven avsky mot att älska Gud att vi kvävs vid tanken om Kristi befallning att älska Gud med våra sinnen (Matteus 22:37).

Våra sinnen har blivit korrumperade av synden, men det betyder inte att vår förmåga att tänka har blivit utplånad. De bästa icketroende tänkare kan fortfarande upptäcka logiska fel utan att bli födda på nytt. Du behöver inte vara omvänd för att få en doktorsexamen i matematik. Det fallna sinnet behåller förmågan att följa formell argumentation till en viss grad, men det tar slut när diskussionen om Guds karaktär börjar för det är där partiskheten är så svår och fientligheten så stor att många av de mest lysande människorna snubblar. Faktumet är att om en person börjar sitt tankearbete genom att vägra erkänna vad de vet för att vara sant – att det finns en Gud – desto mer lysande är de och desto längre bort från Gud kommer deras resonemang att leda dem.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-24 06:48 #1 av: Woodland

All beaktande av det mänskliga sinnet måste därför börja med förståelsen om att det naturliga sinnet i sin helhet inte älskar Gud alls och inte kommer att älska Gud alls, såvida inte och tills dess att Gud den Helige Ande omedelbart och suveränt ändrar dess läggning till att fästa känslor på honom. Förnyelsen är det nödvändiga villkoret för att älska Gud med våra sinnen. Utan den finns ingen kärlek till Gud. Så vi måste gör oss av med den här idén som är genomgripande i den evangeliska världen att icketroende människor söker efter Gud. Den naturliga människan söker inte efter Gud. Som Thomas Aquinas sade; icke pånyttfödda människor som verkar som om de söker efter Gud söker de fördelar som bara Gud kan ge, inte Gud själv.

Observera dock att all antipati i sinnet mot Gud inte elimineras minuten man är född på nytt. Efter förnyelse är vi, för första gången i våra liv, benägna till Guds ting snarare än mot dem. Vi har en önskan om att ha Gud i vårt tänkande istället för att förneka idén om att ha Gud i vårt tänkande. Men de återstående effekterna och kraften i vårt fallna mänskliga tillstånd förblir och elimineras inte helt tills vi förhärligas i himlen. Hela pilgrimsfärden för det kristna livet i vår helgelse är därför en strävan efter att älska Gud mer och mer med våra sinnen.

Jonathan Edwards sade en gång att att söka efter Gud är den kristnes angelägenhet. Och hur söker vi efter Gud? Genom att sträva efter förnyelse av våra sinnen. Vi får inte Guds kärlek från att byta ut höftbenet eller knät eller till och med en hjärttransplantation. Det enda sättet vi kan förvandlas är med ett förnyat sinne (Rom 12: 1-2). Ett förnyat sinne kommer från att ihärdigt sträva efter kunskap om Gud. Om vi förnekar doktrin, om vi förnekar kunskap, indikerar förmodligen detta att vi fortfarande är i det fallna tillståndet där vi inte vill ha Gud i vårt tänkande. Sanna kristna vill att Gud skall dominera deras tänkande och fylla deras sinnen med idéer om sig själv.

 

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2017-09-24 17:29 #2 av: Woodland

Är det inte konstigt att vår Herre säger att vi är kallade till att älska Gud med våra sinnen? Vi brukar inte tala om kärlek som om det gäller en intellektuell aktivitet. Faktumet är att det mesta av vår förståelse av kärlek i vår sekulära kultur beskrivs i passiva kategorier. Vi pratar inte om att “hoppa” i kärlek (jumping in love) utan att bli kär (falling in love), som om det var en olycka.

Men verklig kärlek är inte en ofrivillig sak. Det är något vi målmedvetet gör, byggt på vår kunskap om personen vi älskar. Ingenting kan vara i hjärtat som inte först är i sinnet. Och om vi vill ha en direkt upplevelse av Gud där vi förbigår sinnet är det en dåres uppgift. Det kan inte hända. Vi kan öka känslor, underhållning eller spänning, men vi kommer inte att öka i kärlek till Gud eftersom vi kan inte älska det (vad) vi inte vet. En tanklös kristendom är ingen kristendom alls.

Om vi vill älska Gud mer måste vi lära känna honom djupare. Och ju mer vi söker i Skriften och ju mer vi fokuserar vårt sinnes uppmärksamhet på vem Gud är och vad han gör, desto mer förstår vi bara en liten del mer om honom och desto mer sätts våra själar i brand. Vi får en större glädje att hedra honom. Ju mer vi förstår Gud med våra sinnen desto mer älskar vi honom med våra sinnen.

Att älska Gud med våra sinnen är att hålla honom i högaktning, att tänka på honom med vördnad och tillbedjan. Ju mer vi älskar Gud med våra sinnen desto mer kommer vi att drivas för att göra det där andra som i vårt fallna tillstånd är motbjudande  för oss, nämligen att dyrka honom. 

Att sträva efter Gud med våra sinnen endast för intellektuell njutning och utan det ultimat syftet att älska och dyrka honom är att missa vad det innebär att älska honom med våra sinnen. Sann kunskap om Gud bär alltid frukt i en större kärlek till Gud och en större vilja att prisa honom. Ju mer vi känner honom, desto mer strålande kommer han att framträda för oss. Och ju mer härlig Han verkar för oss, desto mer benägna kommer vi att bli till att prisa honom, att hedra honom, att dyrka honom och att lyda honom.

© Copyright Ligonier Ministries. Används med tillstånd. Alla rättigheter förbehållna.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.