Livsfrågor

Sex före äktenskapet?

2017-06-19 17:03 #0 av: Lakritsstjärna

Hur ser ni ni andra som anser er vara kristna på sex innan äktenskapet? Min uppfattning är lite att det verkade vara väldigt viktigt för min föräldrar generation men nu ses det mer ok även i kristna kretsar att man tex skaffar barn utan att vara gift, men vad tycker ni?

Anmäl
2017-06-19 17:10 #1 av: millan21

Det är nog ingen stor grej att ha sex före äktenskapet numera. Jag gissar att många hade en striktare syn förr. Nu är jag inte kristen själv men jag känner ett kristet par som varit sambo i 13 år och har 2 söner. Såvitt jag vet har de inga planer på att gifta sig.

Anmäl
2017-06-19 18:07 #2 av: abcö

Det viktiga måste ju vara att vara trogen sin partner. Sen om man är gift eller "bara" sambo är väl mindre viktigt.

Anmäl
2017-06-19 18:29 #3 av: landsbygdsbo

Det räcker väl med att man är på det klara med vad det handlar om och man tar sitt ansvar om ngt frö skulle gro...

Anmäl
2017-06-19 22:28 #4 av: Lakritsstjärna

Håller med om att det verkar vara en lite mer liberal syn bland den yngre generationen om man gämför med äldre. uppvuxen i en frikyrka och är själv kristen. har inte upplevt att det skulle vara något konstigt att ha sambo bland de vänner jag har där som är 80-90 talister. Min farmor däremot har det alltid varit ett väldigt tjat på att jag och min sambo skulle gifta oss. Mina föräldrar var inte alls glada över att jag och Min sambo som inte är kristen bodde ihop utan att vara gifta. Nu är vi gifta men det var för att vi ville gifta oss. Märker ändå att många av mina kristna vänner gifter sig ganska mycket tidigare än mina andra vänner.
Tror inte man ska vara för snabb att gifta sig, jag vill att den jag gifter nig med ska det hålla med hela livet och då måste jag lära känna min partner ordentligt innan och se hur denne är även i vardagen. så tycker jag!
Den synen kan ju variera mellan olika kyrkor också tror jag. Framför allt så tror jag det är viktigt att man får följa sin egen övertygelse om vad man själv anser vara viktigt. Viktigt att även respektera de som vill vänta till äktenskapet.

Anmäl
2017-06-20 08:46 #5 av: landsbygdsbo

Men...är inte den ursprungliga äktenskaps-cermonin den att paret inför Gud och ingen annan avger sina löften till varandra?

Och att kyrkan först senare lade sig och skapade sina egna cermonier där kyrkan naturligtvis hade en central, kontrollerande roll?

Anmäl
2017-06-20 13:43 #6 av: setfree

Ska vi följa Guds ord så är det äktenskap som gäller. Numer är det lite si och så med att följa Guds ord men det är ju upp till var och en.

Orsaken till att man inte är så noga är att man idag inte förstår den andliga aspekten med att ha sex.

Anmäl
2017-06-20 14:16 #7 av: landsbygdsbo

#6

Och var i Bibeln står det att man ska gifta sig inför en präst och inte inför Gud?

Enligt gamla traditioner så räckte det väl med att paret tillsammans lovade att agera som ett par och löftet gavs till Gud. Det behövdes inga vittnen utöver detta.

Så där ser jag gärna en källa...

Anmäl
2017-06-21 07:59 #8 av: setfree

#7 De traditionerna känner jag inte till. Så där ser jag gärna en källa.

Men du har rätt i att jag inte kan hitta bibelord på hur instiftandet av äktenskap ska gå till. Med eller utan präst eller pastor. Om ett par genomför en ceremoni själva inför Gud så är det väl möjligt att det är giltigt. Det bedömningen får väl Gud själv göra.

Men att sex utanför äktenskapet är synd enligt bibeln kan vi nog slå fast. Men som vanligt väljer vi själva om vi tycker att bibeln är värd att följa.

I 1 Kor 7 står lite om äktenskapet. Inte direkt svar på frågan men slutsatsen är nog att äktenskapet är viktigt, annars hade inte Paulus skrivit om det.

Anmäl
2017-06-21 09:17 #9 av: landsbygdsbo

#8

"Samtidigt var det märkligt nog möjligt för en man och en kvinna att bli giltigt gifta i hemlighet, utan vittnen. Allt de behövde göra var att ge varandra äktenskapslöften inför Gud, något som antagligen i vissa fall kunde sätta käppar i hjulet för släktens giftermålsstrategier.Det här var något som gav anledning till split inom kyrkan. Fjärde Laterankonciliet år 1215 försökte sätta stopp för hemliga äktenskap, men en stark falang inom kyrkan vidhöll deras giltighet."

"http://popularhistoria.se/artiklar/aktenskap-ett-karlekens-kontrakt/"

Det finns betydligt fler och seriösare källor men för nu så....

Anmäl
2017-06-21 09:26 #10 av: setfree

#9 Kyrkan har på olika sätt försökt att stärka sin makt. Det finns många exempel på att kyrkan har gått i armkrok med makten och missbrukat sin ställning.

Om nu någon vill gifta sig utan kyrkans inblandning så är det väl fritt fram. Man gifter sig borgerligt.

Men nu gällde frågan om sex före eller utanför äktenskapet så detta ligger lite utanför frågeställningen.

Det enda som betyder något är vad som står i Guds ord och då är sex utanför äktenskapet fel.

Anmäl
2017-06-21 09:53 #11 av: OlgaMaria

Inom judendomen betraktade man sex som ett giltigt sätt att instifta äktenskap, dvs sex = äktenskap. Och det är väl det det handlar om... att man kan inte riktigt kan ha sex och tänka sig att det bara är sex. Idag har vi ju stora möjligheter att förhindra graviditet vilket man inte hade förr, så det är ju logiskt att om man har sex så måste man också vara beredd på att tillsammans ta ansvar för eventuella barn.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-06-21 11:11 #12 av: landsbygdsbo

#10 Men om då Bibeln accepterar det "hemliga" äktenskapet. DVS. då två människor avgivit sitt löfte inför sig själva och Gud. Då har de ju ingått äktenskap eller hur?

Bibeln beskriver ju inte hur det hela ska gå till....

Anmäl
2017-06-21 11:19 #13 av: setfree

#12 Bibeln beskriver under vilka förutsättningar man får skilja sig.

Om man ingår ett löfte inför Gud och sin partner att ingå ett äktenskap och håller sig till det så visst det kan väl vara OK. Men nu är det ju inte mitt tyckande som spelar roll, utan Guds tyckande.

Det som inte är OK är om man byter partner eller om man har sex med andra än sin partner. Men varför krångla till det?

Vad är egentligen din syn på saken landsbygdsbo, vad är OK enligt dig själv?

Jag har själv gjort fel och vänt om. Jag har inte alltid levt rätt, men jag kan inte ändra Guds ord för att passa mitt sätt att leva. Det är jag som måste anpassa mig till Guds ord.

Anmäl
2017-06-21 11:32 #14 av: landsbygdsbo

#13

Jag har haft samma partner de senaste 35 åren.

Vad 2 människor gör med varandra är egentligen upp till dem själva.

Men risken är uppenbar, att ju yngre de är, ju större risk är det att någon gör saker de egentligen inte vill göra.

Sex är naturligt, och det är naturligt att söka partner, bryta upp och söka vidare i unga år. Förr resulterade detta ofta i oönskade barn och tragedier. Vi har möjlighet att undvika detta numera.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.