Jesus

Fader Vår, Vår Fader

2016-08-17 17:02 #0 av: Woodland

Den första meningen i den apostoliska bekännelsen inleds så här: Vi tror på Gud Fader allsmäktig... 

Denna bekännelse av Gud som "fader" är unik till kristendomen. Jesus använde uttrycket "Abba Fader" eller Pappa. En varm och kärleksfull titel som förmedlar den troendes intima förhållande till Gud som deras Fader. 

I flera instanser i gamla testamentet används titeln Fadern.  När ett judiskt barn fick lära sig be lärde det sig mellan 30-40 titlar som ansågs passande och opassande för att tilltala Gud. Det lärde sig respekt för Gud genom detta men det familjära tilltal som Jesus befallde saknas i denna lista.

Joachim Jeremias, en expert som forskat i antika Israeliska skrifter, hittade inte ett enda fall av personligt tilltal av Gud som Fader förrän 900-talet i Italien: tusen år efter Kristus!  Det fanns ett undantag och det var en judisk rabbi i första århundradet som tilltalade Gud som sin fader: Jesus. Barnaskapet hos Gud förtydligade han för Fariséerna och det kännetecknades av lydnad. Fariséerna platsade inte där.  

Kyrkan i nya testamentet är Guds hushåll och familj. Och genom vår relation genom tro är Gud vår Fader, Jesus vår broder och den Helige Ande vår bästa hjälp.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Anmäl
2016-08-20 09:00 #1 av: [loveisall]

Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.